От х:

Днес в x:

Нов 29-годишен рекорд на инфлацията в Испания

Инфлацията отново силно се е ускорила в Испания през декември и е достигнала 6,7 на сто на годишна основа - най-високото равнище от март 1992 година. Това сочат предварителни данни на Националния статистически институт (INE), цитирани от Франс прес.

Основна причина за скока на показателя с над 1 процентен пункт спрямо ноември (5,5 на сто) е поскъпването на електричеството, а в по-малка степен - покачването на цените на хранителните продукти.

Цените на горивата обаче са намалели след повишението им през декември 2020 година, подчертава статистическият институт.

На месечна основа нарастването на хармонизирания индекс на потребителските цени (IPCA), който позволява сравнения с другите страни в еврозоната, е достигнало 1,2 на сто.

Инфлацията започна да расте в началото на годината в Испания, както и в останалите страни от Европейския съюз, след като остана в отрицателната територия през по-голямата част от 2020 година в резултат на икономическия ефект от локдауните.

През ноември в еврозоната инфлацията достигна 4,9 на сто на годишна основа - най-високото равнище от въвеждането на единната европейска валута през 1999 година.

Според Европейската централна банка (ЕЦБ) този скок се дължи на извънредни обстоятелства, породени от пандемията, и които би трябвало да отшумят през 2022 година. В средата на декември ЕЦБ преразгледа към голямо повишение прогнозите си за инфлацията в еврозоната през 2021 и 2022 година поради покачването на цените на енергията и недостига на доставки за промишлеността. Институцията обаче очаква показателят да се завърне под целевите 2 процента в средносрочен план, още през 2023 година.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини