От х:

Днес в x:

За Комисията за защита на потребителите новите цени на мобилните оператори са незаконни

Комисията за защита на потребителите започна спешна проверка на обявените намерения на мобилни оператори за повишаване цените на телекомуникационните услуги по действащи договори с потребители, каза днес пред БНТ председателят на комисията Димитър Маргаритов. В КЗП са получени становищата на мобилните оператори и днес на извънредно заседание ще бъде взето решение по тях.

През седмицата почти едновременно и трите мобилни оператора - А1, "Теленор" и "Виваком", обявиха, че заради инфлацията повишават месечните абонаментни такси от 2022 г. Конкретен процент не беше назован, като колко ще е поскъпването ще се уточни, когато се обяви средногодишният индекс на потребителските цени за 2021 г. Към него ще се добави и този за 2020 г. - 1.7%.

Маргаритов обясни, че е незаконно увеличението на цените на мобилните оператори по начина, по който те са заявили намерение да го направят в началото на следващата година. "От представените пред КЗП документи става ясно, че намерението за индексацията е за тази и миналата година, а по закон това може да става само за предходната. Заявеното от мобилните оператори увеличение е около 5%, но то може да бъде направено по тази клауза единствено след официално обявения индекс на инфлацията за годината от НСИ, което ще стане през януари", е мнението на председателят на Комисията за защита на потребителите.

Той уточни, че комисията има право да глоби компаниите за нелоялни практики, но не и да повлияе на ценообразуването. "Ще следим абсолютно изкъсо да се спази законът и дори във фаза намерения ние ще ги предупредим за това", каза Маргаритов. По-късно днес той ще участва в среща на министъра на икономиката Корнелия Нинова с неправителствени организации, занимаващи се със защита на потребителите.

Маргаритов обясни, че потребителите могат да прекратят договора си с мобилния оператор с едномесечно предизвестие, ако има безсрочен договор, и след плащане на неустойка при такива с определен срок.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини