От х:

Днес в x:

Днес почитаме Св.Мина-закрилникът на дома и семейството

    Православната църква отбелязва днес празника на Свети Мина. Светецът е почитан като покровител на дома и семейството. Той е защитник и пазител на сираците и бездомните хора.

    Манастирът “Свети Мина“, който е разположен в местността Дурхана край Димитровград има днес храмов празник. Литургията за патрона на християнската обител отслужи отец Васил в присъствието на архиерейския наместник на Хасковска духовно околия Георги Тодев. Дарени две овце от миряните бяха приготвени на курбан, който ще бъде раздаден на дошлите днес в манастира за поклонение.

    От години се полагат усилия за довършването на манастирския комплекс, за последната година обаче няма напредък в работата, тъй като са необходими сериозни средства, а те се събират бавно.

    В комплекса има и аязмо, чиято вода е лековита. Градежът на настоящия манастир е на точно това място, защото на него и преди столетия е имало по-стар манастир. В параклиса на комплекса се съхранява икона на свети мъченик Мина, за която миряните вярват, че притежава целебна сила. Затова и всяка година на 11 ноември от близо и далеч хората идват да измолят от светията здраве за себе си, децата си и семействата си.

    В народните вярвания Св. Мина се счита за покровител на вълците, които пуска и прибира и така пази хората от набезите на злото. Затова поверието гласи, че след 11-ти ноември хората трябва да избягват да излизат излизат по късна доба, тъй като започват вълчите нощи, които са дълги и тежки.

    Светията е покровител и на лечителите.

    А на днешния ден празнувах хората с имена Минчо, Мина, Минка, Виктор, Виктория, Викентий.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини