От х:

Днес в x:

Дойде краят на най-голямата италианска авиокомпания

Полетът от Каляри до Рим ще бъде последен за най-големия италиански авиопревозвач Alitalia, пише Euronews. Компанията ще престане да съществува поради фалит.

Италианската авиокомпания не успя да се справи с последствията от коронавирусните ограничения и затварянето на границите. От 1974 г. Alitalia е получила 13 милиарда евро от държавата. Нейното място ще бъде заето от ITA (Italia Trasporto Aereo), създадена с решение на италианското правителство. От 15 октомври ITA ще започне да изпълнява полети.

Новият превозвач ще получи от предшественика си 52 самолета (45 на средни и седем на дълги разстояния) и 2,5 хиляди служители. Ръководството на компанията планира да намали броя на служителите и техните заплати. Компанията планира да отвори маршрути на дълги разстояния и да лети до Ню Йорк, Токио, Бостън, Сао Пауло и други градове.

Alitalia е основана през 1946 г. От 1999 г. компанията работи на загуба. От 2017 г. е под външно управление, но така и не успя да намери инвеститор. В края на август 2021 г. беше обявено, че полетите ще бъдат прекратени от 15 октомври.

Според анализаторите, на фона на намаляването на броя на полетите поради коронавируса, европейските нискотарифни авиокомпании бяха в по-добра позиция в сравнение с големите въздушни превозвачи, тъй като пътниците започнаха да пестят повече. Акциите на нискотарифните авиокомпании Ryanair и Wizz Air се повишиха от началото на годината, докато акциите на големите конкуренти International Airlines Group (IAG) и Lufthansa спаднаха.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини