От х:

Днес в x:

Родители се жалват от системен тормоз над децата си от второкласник в димитровградско училище

Родители на ученици във II клас на димитровградското ОУ „Алеко Константинов“ днес излязоха пред медиите, за да сигнализират за системен тормоз върху техните деца от друг ученик от същия клас. По думите на родителите на 3 от момчетата, вече втора година техните деца биват системно тормозени и бити от друго момче в същия клас.

Разказаха ни за ситуации на физическа агресия, в която потърпевшите момчета са били удряни, блъскани, душени и налагани с юмруци по лицето, което провокира родителите да търсят решение на проблема.

Майката на едно от децата, Дима, сподели: „На 4 октомври моето дете е било причакано до тоалетната, съборено на земята, душено и удряно с юмруци в лицето. Веднага подадох жалба в детска педагогическа стая. След това в Закрила на детето. Свързах се с училищното настоятелство. Тук също пуснах жалба. Наложиха мерки, които според мен, са крайно неефективни. Мерките за случая от миналата година бяха – изключване от занималня в рамките на 2 седмици. След връщане в занималня, нещата продължиха, но с малко забавяне.“

Засегнати от агресията на детето поясняват, че за това какво се случва в училище чуват от децата си, а училищното ръководство не ги е информирало за това какво се случва на територията на училището спрямо техните и други деца, които са били тормозени. Никой не ги е бил информирал, че има и тежки случаи, като този, в който главата на дете е била блъскана в земята и е било ритано, докато лежи на пода.

Другата майка разказва за инцидент от миналата година, за който разбира 10 дена по-късно. Валентина споделя, че има близнаци в същия клас и разбира от едното братче, че другото е преживяло насилие в училищния двор. "Бито е, скачано му е върху краката пред други съученици. Било го е срам да ни каже, премълчало го е, но явно стресът си казва думата.“ Майката сподели, че след този инцидент се е наложило да посещават психолог, за да може детето да преживее стреса.

След последния инцидент, родителите споделиха, че желаят детето, проявяващо агресия, да бъде изключено от училището, защото преместването му в друг клас няма да помогне то да бъде отделено от децата, към които към момента е проявявало агресия. По думите на родителите, техните деца не са единствените, към които е проявявана агресия, но може би към останалите тормоза не е системен и родителите не са оценили толкова сериозно ситуацията. Родител на момиче от същия клас сподели, че знае за един случай за агресия към детето си, който физически е бил с ритник в слабините на момичето, за което му се е оплакало детето, но го е приел за единичен инцидент, които е бил потушен. Събрана е подписка от над 10 родители на деца, които изразяват позиция, че желаят агресивният второкласник трябва да бъде изведен от тази училищна среда, за да са спокойни за живота и здравето на собствените си деца, във времето, в което те са на училище.

От позицията на училището директорът Дорина Желязкова признава, че знае, че детето е по-буйно и от миналата година се работи с него за подобряване на поведението му. С детето са работили и специалисти от детска педагогическа стая и психолога на училището, които са наблюдавали поведението на детето и са направили препоръка то да бъде спряно от следобедни занимания. Училищните власти следват указанията и разпоредбите в тази ситуация и спазват разписаните процедури, които са в правомощията им.

„В началото на първи клас винаги има деца, които са малко по-буйни и с тях се работи. Да, в началото на първи клас имаше детенце в този клас, което е по-буйно. Неговите игри са по-емоционални. След като разбрахме за различни инциденти, които се случват в двора на училището, и в междучасията, и в следобедните занятия, викнахме родителите. Разговаряхме с родителите. Насочихме ги към кои специалисти да се обърнат. Същевременно детето беше спряно от следобедни занятия, защото там е повечето им свободно време и повече игри.“, коментира Желязкова.

„Тази година започнахме пак да работим с детето и с родителите, както и със специалисти от детска педагогическа стая и закрила на детето. Препоръчаха ни спирането на детето от следобедните занимания. Направихме му план за обща подкрепа. Това, което можем да направим и сме направили до момента, класният ръководител е пуснал доклад със забележка. То още е във втори клас.“, заключи тя.

По думите на педагогическия съветник, по казуса се работи по план за обща подкрепа, като в него са набелязани редица мерки – работа с родителите, включително и включване на педагогически съветник, като акцентът е нормализиране на поведението и общуването с околните деца.

Ако този план не даде резултат, предстои местене от един клас в друг. Като трета мярка се предвижда предупреждение и последващо преместване в друго училище, обясни Димитров разписаната в подобни случаи процедура. Той е категоричен, че агресивният ученик няма проблем с усвояването на учебния материал. По неговите думи, родителите на детето оказвали пълно съдействие.

Потърпевшите родители смятат, че предприеманите мерки до момента не са достатъчно ефективни. Те смятат да поставят ултиматум, че ако в най-кратки срокове детето, което агресира срещу техните деца, не бъде изключено и преместено от училището, те ще вземат крайни мерки и ще преместят децата си в друго училище, където да са спокойни за живота и здравето им. Според присъстващите родители, тази крайна мярка ще предприемат поне половината от родителите на деца от този клас, като в подписката, която са организирали за 2 часа се е подписал и родител на дете от друг 2-ри клас, чието дете също било е наранявано от същото момче.

Потърсихме и позицията на майката на детето, което се описва като агресор, която категорично отказа коментар да представи своята гледна точка.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (26)

  • 1
    00
    00
    55 -3
    13:40, 11 окт 2021
    Във всички училища е така. Учителите просто не могат да се справят с недисциплинираните и агресивни деца. А ако са такива от малцинствата, тях не ги закачат защото имат повече права от българчетата.
    • 33
      333
      29 -19
      15:55, 11 окт 2021
      И защо не могат да се справят? Колко е трудно да санкционираш, един хърльо от втори клас!?! Истината е че на учителите не им пука, пък и ги мързи! Отговорност носят, както родителите, така и учителите! Иначе това дете,след време ще се превърне в един закоровял престъпник и ще е много по-голям проблем за обществото!
    • Ме
      МЕГАТРОН
      28 -3
      17:46, 11 окт 2021
      Не е нужно да е от малцинставата,стига майката и бащата да са аборигени и “бедни” ефектира върху децата !! Всичко започва у дома ,ако няма дисциплина и контрол в една къща ,то веднага си проличава.Няма как дете на семейство което едвам вързва двата края да стане насилник, ако стане то е 2-3 деца на 100 , а при семейства където всичко е с връзки и бели пари децата са 100% диваци и мислят че са недосегаеми . Винаги ги е било и ще бъде така .
    • То
      тото
      5 0
      13:51, 12 окт 2021
      Ако ромчетата не ги закачат защото имат повече права трябва да затворят училищата. На какво учат децата? Че няма справедливост в това общество?
  • 2
    Ку
    кух
    56 -6
    13:42, 11 окт 2021
    Да отворят ТВУ-тата пак. Проблемните деца да ги пращат там.
    • Ха
      Хасково
      4 0
      15:52, 12 окт 2021
      А къде е онази усмихната пълничка женица,представляваща джендър -идеологията?
      Нали е позиционирана в Димитровград, защо не се задейства?
      Или тя е само за заплатката, и грантовете от Сорос?
      И нека се замислят малко власт-имащите -с какво право тази жена обикаля по детски градини и училища, и провежда "беседи" с децата ни?
  • 3
    Ро
    Родител
    44 -3
    15:26, 11 окт 2021
    Проблема е във възпитанието на детето .
    .За две години във училище нищо не може да се направи.Дано не съм прав но си представям в къщи след поредния случай бащата казва:браво мойто момче,вземи им страха,а майката казва:ама те учителите са виновни защото не му обръщат внимание,и той е много добричък и е многото възпитан.Айди БЕ?Как пък за другите от класа никой не казва ,че бият с жестокост а само това" добро и възпитано дете "обвиняват.
  • 4
    К
    к
    24 -3
    15:31, 11 окт 2021
    Кое е това дете? Кои са родителите?
  • 5
    От
    Отминало време
    31 -2
    15:48, 11 окт 2021
    Винаги е имало такива "проблемни" ученици, работата е че в днешно време всички са много изнежени. Ако през 90-те години един такъв изрод почнеше да тормози някого се случваха няколко неща. Първо жертвата в повечето случай се защитаваше с което показва на нападателя че няма да седи и да търпи унижението. Второ поне още един от приятелите на жертвата щеше да се включи в помощ на тормозеният си приятел и двамата да отупкат самозабравилия се палячо. Трето ако детето не харесва да се бие и бива тормозено, разказва на баща си какво се е случило и бащата заедно с тормозеното дете отива до адреса на малкото келешче и търси сметка от баща му. Да не говорим че по предното поколение са имали и тву-та. Сега всичко е бюрокращина и изнеженост, никой нито иска да се защитава, нито ходи да търси сметка от главните виновници за проблема - некадърните безотговорни и безхаберни родители. Жалби, подписки и каква полза ? Да попитам и каква е ползата от пенсинерът охрана в училището при положение че родителите плащат заплатата му, което е гавра защото трябва училището да плаща за охрана.
    • Пр
      Прав се
      5 -1
      17:48, 11 окт 2021
      много
    • К
      к
      2 -1
      19:48, 11 окт 2021
      Как ще му плащат заплата бе?
    • Hj
      hjk
      0 -1
      15:49, 12 окт 2021
      Въобще не беше така ...
    • До
      До hjk
      2 -1
      18:02, 12 окт 2021
      Кое не беше така, аз съм израстнал през 90-те ранната 2000-на и мога да коментирам с имена и факти. Всичките пишман бабаити се брояха на пръстите на едната ръка, и бяха известни на всички без значение в кое училище учиш. Всякви съм видял, драго черния дето сега е таксиджия беше влезнал в час и директно натисна един от моя клас, по време на час. Измекяри като иван лудия и жорката руменов са ги пъдили от абсолютно всички училища в града минимум по 2 пъти.Лъжа ли е че идваха от Вапцаров (сегашната Езикова) "биячи" да се бият с нас учещите в Алеко. Или ние като ходехме за час по труд и техника в Вапцаров че са ни замервали с столове от прозорците. Който не е живял тогава да не ми говори по темата.
  • 6
    Ив
    Иван боксьора
    20 -3
    17:51, 11 окт 2021
    Ще ми бие детето ли? Хващам го за ухото и го карам при баща му да хвърля на него един бой, да видим няма ли да го възпитава после.
    • То
      Тони
      18 -2
      18:28, 11 окт 2021
      Майката е проблема, а не бащата, тя си глези детето и го оставя да си прави каквото иска, а бащата просто липсва с месеци от дома. Е резултата е видим, безконтролно и агресивно дете! Нека се замислят, къде бъркат!
    • До
      До Иван Боксьора
      3 -1
      10:06, 12 окт 2021
      Какъв пример ще дадете така на вашето дете и по какво се различавате в случая от детето насилник?Ами, ако бащата има пистолет?
    • Съ
      Съгласен с Тони
      1 0
      18:03, 12 окт 2021
      Всеки проблем се корени в майката абсолютно вярно е това
  • 7
    Ло
    Лошо
    13 -2
    18:07, 11 окт 2021
    Агресията е навсякъде около нас. Проблемите не се решават с бой. Вече липсват срам, уважение към хората и много други ценности, които "едно време" спираха всичко това още при първите опити. Има неконтролируеми деца с чиито родители дори да се опиташ да говориш няма никаква полза. Само за себе си си обясняваш от къде тръгва всичко. Всички ние си затваряме очите, когато видим родител да бие дето си, за да не се бъркаме в семейните работи и още куп подобни ситуации, които ни правят непукустично общество интересуващи се само от собственото си аз. А всъщност е бумеранг.
  • 8
    Ха
    Хасковлия
    10 -1
    20:36, 11 окт 2021
    Май май хлапето няма вина а вината е в родителите му за липсата му на възпитание.Как може на цяло училище децата да са малко или много възпитани а едно невъзпитано да тормози всички.Дано не е от тези на които им казват културно-хиперактивни
    • Ба
      бат Джани
      2 -1
      09:14, 12 окт 2021
      Аз предлагам крайни мерки : един бой на бащата и един ... на майката . Или обратното.
  • 9
    Жо
    Жоро
    5 0
    09:01, 12 окт 2021
    Майката е виновна!!!! А мутрата-шофьор е много прост!!!
  • 10
    #общество!?!
    9 -1
    00:24, 13 окт 2021
    В почти всички коментари се вижда колко е "израснало" обществото ни, 50% от написаното по горе има нотка на агресия дори и словесна ... коментари за саморазправа с детето и родителите му.
    Да, със сигурност постъпката му е лоша и възмутителна, но когато едно общество само може да упреква и наказва (словесно или физически), няма как да възпита добри членове на обществото си. Обществото трябва да приобщава!!!! Не мога да разбeра, как би се решил проблема като се порицае публично детето, упражни саморазправа или премести от училище в училище. Нима осъдения няма право да се поправи ??? Да не забравяме, че все пак е дете ... децата са като лист хартия, на която ние възрастните пишем, а в близко бъдеще се вижда написаното ... ако на лошото отвърнем с лошо - не това, не е математика и резултата не е добро. Затова трябва да постъпим като цивилизовано общество : Да трябва и е справедливо да има наказание за детето, но наказанието му трябва да е постоянни срещи и работа с психолози и специалисти. Задължително е да намерят пропуските си родителите му, те също трябва да направят своите консултации със специалисти и вземат адекватни мерки във възпитанието спрямо детето си... И не на последно място всички ние като общество да се научим на доброта и толерантност, не да сочим и укоряваме, да не пренебрегваме и отминаваме, а да подкрепяме, помагаме и приобщаваме ...
    • Ля
      Ляльовице ти от дека си ?
      3 -4
      16:15, 14 окт 2021
      Ей такива простакеси като тебе които си мислят че едно израстнало общество е морално и културно до степен в което няма никаква омраза и агресия, такива общества никога не може да има поради същата причина както никога не може да има общество което се управлява от жени. Защото такова общество е слабо и не адекватно подготвено да се справи с някой които би решил да си набере от ресурсите на това общество. Такива ляляджийки като тебе са проблема, защото пробутвате на хората илюзия за утопия, която няма никога да просъществува, защото в природата ни е да се самоунищожаваме. Колкото до листа хартия на това хлапе листа му е издраскан с простотии от простите му родители, има хора и хора, не всеки заслужава право да се поправи.
    • # Интелект
      0 -2
      17:37, 20 окт 2021
      Вие също имате право да си поправиш ниското ниво на езикова култура, не забравяй за пунктуацията! Дано все пак обърнете внимание на знанията на Вас и децата Ви (ако имаш такива, не е зле да си припомните с тях материала поне от 2-6 клас по български език ) … Право на мнение има всеки, затова сме свободна държава. Аз уважавам вашето мнение, но не приемам правописа и изказа Ви. Лошо е когато по написаното личи ниското ниво на образованост и интелект. С най-голямо уважение към Вас Ляльовице ти от дека си?
      ПС: Един съвет- пиши кратки и ясни изречения !
    • До
      До простата ляльовица
      1 0
      18:14, 23 окт 2021
      Всичко хубаво ама не ми отговори на въпроса тъпанарке ?
  • 11
    Фе
    фен
    2 -1
    10:35, 14 окт 2021
    Синът ми завърши,в алеко.Имаше,леки инциденти,но със съдействие,на родители,учители,всичко се оправи.Сега дае,децата,са големи приятели.По на 20години.Учителите-добри.Разбира се всяко правило,има изключение.
Последни новини