От х:

Днес в x:

Експериментално лекарство срещу Ковид-19 намалява наполовина риска от настаняване в болница или смърт

Експериментално лекарство срещу новия коронавирус на компанията "Мерк" намалява с до около 50% вeроятността за хоспитализиране или смърт при пациенти с риск от тежко преболедуване на инфекцията, предадоха световните информационни агенции.

Данните са от клинични изпитания на препарата молнупиравир, който "Мерк" разработва съвместно с компанията "Риджбек Байотерапютикс". Третата им фаза е преустановена по-рано от планираното заради положителните резултати.

В изготвен междинен анализ са участвали 775 пациенти с Ковид-19, при които имало поне един рисков фактор за тежко преболедуване. Само 7,3% от хората, лекувани с молнупиравир, са били настанени в болница или са починали до 29 дни след лечението, в сравнение с 14,1% при тези, които са получили плацебо. Няма смъртни случаи сред лекуваните с молнупиравир, а в другата група са починали осем души.

"Антивирусно лечение, което може да се прилага в домашни условия при пациенти с Ковид-19, е изключително необходимо," заяви изпълнителният директор на компанията "Риджбек Байотерапютикс" Уенди Холман.

Учените приветстват потенциалното ново лечение, което може да помогне за предотвратяването на тежко преболедуване на инфекцията, приничила смъртта на почти 5 милиона души по света.

Двете компании планират да поискат разрешение от американските власти за възможно най-бързо одобрение на лекарството. Те подготвят такива документи и за международните регулатори.

Ако получи одобрение, молнупиравир ще бъдат първото перорално антивирусно лекарство за Ковид-19.
Компаниите "Пфайзер" и "Рош" също работят върху подобни препарати, но те представляват коктейли от антитела, които се прилагат венозно. Те са разрешени за лечение на заразени с новия коронавирус пациенти, които не са настанени в болница.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини