От х:

Днес в x:

Нов случай на „Делта“ вариант на Ковид-19 в Хасковско, Ангел Кунчев предлага драстично затягане на мерките

Нов случай на силно заразният вариант „Делта“ на Ковид-19 е засечен в региона на Хасково при анализа на целогеномно секвениране на изпратените от страната проби. Пробата от региона на Хасково е от 30 юли, става ясно от данните на Националния център за заразни и паразитни болести.

Анализирани са общо 394 клинични проби със Ковид-19, взети от пациенти в периода 21-и юли-12-и август, изпратени от 64 различни лечебни заведения от 26 области на страната.

От 389 или 98.7% са „Делта“, а останалите -„Алфа“.

Междувременно на официалната си страница от Министерството на здравеопазването публикуваха предложенията на главния държавен здравен инспектор доц.д-р Ангел Кунчев, изпратени от него в доклад до министъра на здравеопазването.

Д-р Кунчев предупреди още тази сутрин в ефира на една от националните телевизии, че ще иска въвеждането на нови ограничителни мерки във връзка с нарастващата заболеваемост от Ковид-19 у нас.

Регистрираната към момента 14-дневна заболяемост от COVID-19 в страната е 265,52 на 100 000 население. В тази връзка главният държавен здравен предлага да се преустановят всички масови мероприятия, организирани от общини и по частна инициатива като концерти, музикални фестивали, събори, фолклорни инициативи, свързани със събиране на едно място на много хора от различни области на страната и държави.  Това е предпоставка както за масово заразяване на присъстващите поради високия контагиозен индекс на "Делта" варианта, така и за последващо вторично разпространение на инфекцията в различни населени места, смята експертът.

Друга от препоръките д-р Кунчев е преустановяване провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма на закрито. Допуска се тяхното провеждане на открито при спазването на основните противоепидемични мерки (носене на защитна маска за лице, спазване на физическа дистанция). Като възможност за намаляване на негативните последици от ограничителните мерки върху бизнеса е целесъобразно използването на въведения вече т.нар. зелен (санитарен) паспорт (100 % от персонала и посетителите да са ваксинирани, преболедували или с отрицателен резултат от проведен PCR или бърз антигенен тест, удостоверено с необходимите документи) като алтернативен вариант на предвидените в Плана мерки.

Наличното вече официално приложение на България за сканиране и валидиране на Digital Green Certificate – COVID CHECK BG, одобрено от Гугъл и публикувано в Google Play Store, ще спомогне на персонала в различните обекти, прилагащи този подход лесно и бързо да проверяват сертификатите на посетителите. В посочения случай се допуска провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма на закрито при заемане на 50% от капацитета на помещението и 100% наличие на цифров COVID сертификат за ваксинация, преболедуване или изследване от всички заангажирани и участващи лица.

Д-р Ангел Кунчев смята и че мачовете и други спортни събития на зкрито също трябва да бъдат спрени. Изключения да се допуска само спрямо провеждането на професионални спортни събития на закрито, но без публика. Провеждането на мачове и спортни състезания на открито се осъществява без публика. Алтернативен вариант е допускането на публика на открито до 50% от капацитета на съответния стадион/спортна зала само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт.

Преустановяване на групови посещения във фитнеси, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове. В тях да има допуск само за индивидуалното ползване при изпълване на не повече от 30% от капацитета им. А още и да се спазва физическа дистанция от най-малко 1.5 м между посетителите, сочи предложението. Алтернативен вариант е допускането на групови посещения и заетост до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.

Сред препоръките на д-р Кунчев е и преустановяване работата на музеи, галерии и други културни събития. Тук също се допуска алтернатива за работа до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен паспорт, в т.ч. и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.

В доклада си главният държавен здравен инспектор посочва още, че трябва да преустановят работата нощни заведения, игрални зали и казина. Алтернативен вариант е работа до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на санитарен паспорт, в т.ч. и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.

Друга от мерките засяга работата на заведенията за хранене. Според д-р Кунчев в тях трябва де се допуска обслужване на открито при осигуряване на разстояние от 2 м. между столовете на масите и посетителите са групи до 6 човека на маса и при ограничено работно време в границите между 7 и 22 часа. Разрешена да остане доставката на храна по домовете. Алтернативен вариант за работа на закрито е до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на санитарен паспорт,  при 100 % наличие на зелен паспорт и от персонала.

Сред препоръките е и и да бъде спряна работата на закрито на ресторантите и местата за развлечения в хотелите за лица, които не са техни гости. А същите да обслужват само гости на местата за настаняване по възможност чрез рум сървиз или при спазване на изискванията за работа при обслужване и при спазване на въведените изисквания и ограничения за конкретния обект, но не повече от 50% от капацитета на заведението.

Д-р Кунчев предлага и засилване на контрола по спазване на мерките в големите търговски центрове, като в тях се въведе ограничаване на потока от лица, като за един пребиваващ трябва да ес осигурият  8 кв.метра.

Предстои обсъждане на предложенията в доклада на държавния главен здравен инспектор.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (53)

  • 1
    Ам
    Амба
    43 -9
    13:21, 30 авг 2021
    И ако знаеш колко от тия заведения ще изреват още първия месец като останат без оборот.Медицински фашизъм
    • Da
      Das
      66 -11
      13:29, 30 авг 2021
      СЗО забрани аутопсиите. Според българското законодателство само след аутопсия може да се каже официално от какво е смъртта. Престъпление е от държавен служител да обявява починали от дадено заболяване без да е дадено становището на патоанатом. Измамата продължава. Разчита се на страха на хората. И на тяхната незаинтересованост да търсят истината.
    • Тт
      Ттр
      32 -21
      13:59, 30 авг 2021
      А за лекарите защо никой не мисли? Ако не отидат на ражота, ще ви е спокойно ли че работят заведенията. Запомнете че лекарите не са длъжни на никой
    • До
      До- трт
      44 -9
      14:06, 30 авг 2021
      Какво трябва да се мисли за лекарите бре дебил ? Ако иска се ваксинира ако не иска не се ваксинира. Как ще работи без да приема пациенти ? Щом е станал лекар значи ще ходи на работа. Аз съм за това лекарите сами да си избират дали да се ваксинират. Това е лично решение и никой на никого не може да го налага . Най -малкото политик може да го налага на лекар.
    • Не
      Не позна Тътрьо
      22 -7
      14:09, 30 авг 2021
      Не са длъжни ли? За това ли от всички събират вноски, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, за здравеопазване? Ние сме им длъжни, няма избор, а те не са. Който го е страх от мечки да не ходи в гората, болестите има кой да ги лекува!
    • Уч
      Учете се бе
      7 -18
      16:08, 30 авг 2021
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • До
      До учете се бе
      25 -7
      16:38, 30 авг 2021
      А ти защо не казва колко от тия дето си правеха селфи със ваксини починаха. Но тях по медиите няма да ги види. Фейсбук трие такива постове. Затова казвам ,че освен биг фарма проблем на човечеството е и биг медия.
    • И разбира какви са и ка-ун-и-те :))
    • Тт
      Ттр
      6 -11
      00:08, 31 авг 2021
      Ганьо е малоумен, а си мисли че знае всичко. Не же... Виж коментара
    • До
      До ттр
      5 -2
      00:23, 31 авг 2021
      Те доста от лекарите и без това не работят и не лекуват поддържат те що годе да мърдаш за да може да ги храниш не мога да разбера защо всички които не споделят твоята вяра на медицински екперимент в светлото бъдеще са тъпи и ограничени.Ти нали се ваксинира кво се дърлиш нали ваксината те пази от простосмъртните плебеи или може би не.Същия безотговорен бацил си няма да ти обяснявам защо.По същата логика лекарите могат да откажат да лекуват и наркомани пушачи алкохолици ниско прелитащи батмани с поршета дай само хемороиди в начален стадий само да лекуваме тогава ай изчезвай
  • 2
    Мл
    Младок
    29 -50
    13:24, 30 авг 2021
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • То
      Това го
      31 -13
      13:31, 30 авг 2021
      Знаем искахме да ходим никой не ни пусна.Какъв ти е нормалния живот мекотело затворено в къщи треперящо от страх *** си и нормалния живот.Израел Израел
    • Ни
      Никой не твърди
      28 -18
      13:32, 30 авг 2021
      Че няма вирус. Твърдението е ,че са силно преувеличени заразите както и смъртните случаи. А това ,че си страхливец не е мой проблем. Боди се на воля. Надявам се до към 20 доза овчия ти мозък да проумее няко неща. Но да не забравяме все пак че е - овчи
    • Ос
      Остай
      25 -5
      13:45, 30 авг 2021
      Го тоя бе не го ли виждаш колко му е акъла.Те точно заради такива неспособни да мислят индивиди никога няма да се оправим.Умиращи от яд мекотели на които всички им пречат Ей ако искаш постоянен абокат и системка си сложи не обяснявай на другите как трябва да живеят
  • 3
    Ма
    мастикаджия
    23 -5
    13:31, 30 авг 2021
    Сейменското меше пак се изходи.Тъй като Х-нет не знае какво е Сеймен,обяснявам- старото име на Симеоновград.
    • То
      Тоя
      13 -3
      13:33, 30 авг 2021
      Не беше ли от Раднево бе там са още по големи ******и от тия в Сеймен
  • 4
    Ов
    Овчовци
    30 -8
    13:43, 30 авг 2021
    Умници драстично си съсипаха страните, набодоха цялото населени И НИЩО. Чума да беше щеше да мине, но алчност по-голяма става, не минава. Търпете, 5, 10 години, нали ще сте столетници след ваксинацията, а кунчовците ще ви редят живота по тяхно желание.
  • 5
    Хе
    Херувим
    14 -2
    14:14, 30 авг 2021
    Ангел ли си Дявол ли си?
  • 6
    45
    456
    6 -24
    15:02, 30 авг 2021
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 7
    Ни
    Нищо ново
    15 -4
    15:03, 30 авг 2021
    Хотелите пак са най облагодетелствани,всички други ако искат на 50 процента задалжително персонала да са със сертификат само за хотелите това не важи ,миналата година същия цирк собствениците и персонала на заведенията спасяваха здравната система от претоварване като не работиха,но във хотелите по курортите купоните бяха на макс,но ние сме си прости и търпеливи и ще си траем до последно
  • 8
    Аз
    Аз да попитам като по прост
    17 -5
    15:07, 30 авг 2021
    Ако в даден обект персонала и посетителите са със сертификат защо този обект трябва да работи на 50 процента ,данеби да заразят столовете и масите ли затова ли неможе на 100 процента, хора правят си супер ташак със нас
  • 9
    Не
    Нестор
    20 -13
    15:09, 30 авг 2021
    Затваряйте ги вече тези нощни заведения и темподобни бардаци сбирки на нечистоплътни курви и наркомани и всякакви паразити допринасящи за по бързото развитие на вируса.
  • 10
    Аз
    Аз
    16 -1
    15:32, 30 авг 2021
    Докторе земи са в ръце стига лъжи
    • До
      доктора
      11 0
      17:12, 30 авг 2021
      Обезпечавам униките праунуките, пък и тия пусти мезонети са скъпи.
    • 44
      4444
      1 0
      20:33, 30 авг 2021
      Заети са с пачки - няма как да стане това.
  • 11
    Д-
    д-р Мангасъров
    36 -7
    15:57, 30 авг 2021
    Кунчев е доктор , колкото оная ми работа е кларинет. Един нищо не разбиращ чиновник със съмнителна диплома ще дава най-неадекватни предложения. Да те питам аз тебе бе Маймунчев , не съм против ваксините , но защо когато се ваксинирам ме карат да подписвам декларация , че го правя на моя отговорност? Защо бе ***** незнаещ и неразбиращ нищо от медицина? Не съм против ваксините , но Държавата да си поеме отговорността , защото тя купува ваксините, не да прехвърля отговорността на обикновения човечец , АЗ искам да се ваксинирам със Спутник , както президента , както и Други високопоставени държавници. Защо за тях има Спутник , а за мен няма? Кунчев заври си главата отзад в дупката си дето слънце не влиза.
    • Ив
      Иван
      3 -10
      19:53, 30 авг 2021
      Никой от държавниците не се ваксинира със Спутник,... Виж коментара
    • Ан
      Ангел
      3 -5
      21:04, 30 авг 2021
      Като си купиш аспирин що има един метър обяснения с противно показания ама си купуваш и не питаш
    • До
      До Ангел
      0 0
      04:33, 2 сеп 2021
      Е няма такъв тъпак като теб. Асоирин никой не те кара насила да пиеш.
  • 12
    Из
    Израелец
    36 -2
    16:03, 30 авг 2021
    Защо спряхте да давате за пример Израел , където при 90% ваксинирани евреи , в момента заболеваемостта е една от най- високите? Защото тези ваксини са жива "пунта -мара" какъвто е и лекарския потенциал на този измислен главен санитарен п.е.д.а.л.
    • Ке
      Кекс
      2 -14
      16:43, 30 авг 2021
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • Се
      ****
      14 -1
      16:50, 30 авг 2021
      Доста доста като са скапани ваксините защо им ги слагат.Или на едните да пробваме едното сиропче на другите другото сиропче.Колко безплатни опитни мишки има по света
  • 13
    Ле
    лекар пенсионер
    28 -1
    16:20, 30 авг 2021
    Др кунчев не се ли огуши с доста парички ти нве си никакъв специалист цял живот си бил началник администратор
  • 14
    Ма
    Марса
    4 -23
    16:33, 30 авг 2021
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Др
      Дръж се Ваньо
      10 -1
      19:22, 30 авг 2021
      Ако те са се ваксинирали по два пъти, както твърдят и сега си набутат и трета реконтрираща игла, скоро ще сме единствените умни на планетата.
  • 15
    И
    И
    20 -3
    16:50, 30 авг 2021
    Кунчев, е долно куче, паразит, да затегне мерките, а аз ще му затегна синджира, докато спре да диша, ще пишат че е умрял, от ковит... Тази глупост, трябва да е подсадима, за лъжа... Та.
  • 16
    Да
    Да затварят всичко
    24 0
    16:53, 30 авг 2021
    Да оставят само проститутките на държавна работа да роботят и то само онлайн от вкъщи с мощна антивирусна програма .Бих препоръчал Олигофрен 2021 защото Олигофрен 2020 не хвана много вяра
    • Он
      он *****
      28 0
      17:15, 30 авг 2021
      Обещавам да се ваксинирам, ама онлайн.
  • 17
    Фа
    Факт
    7 -9
    17:45, 30 авг 2021
    Освен тикви(кауни)...джейндъри ....палячовци и прочие друг с акъла си пише ли тука???
    • Пр
      Прав си
      7 -3
      17:53, 30 авг 2021
      Какъв то сайта такъв и електората ти от кои си
  • 18
    Ма
    Марса
    1 -15
    18:45, 30 авг 2021
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Бо
      Бог е милостив
      8 -1
      19:24, 30 авг 2021
      По-добре да умират, отколкото да вампирясват от алчност, като вас.
    • Ха
      Хасковски идиот
      6 0
      21:55, 30 авг 2021
      Ти си пази твоите баба и дядо за нашите не бери грижа.Още колко години ще си пазим бабите и дядовците .Тая теорема си я буташ дълбоко там където не грее слънце щот не върви.На мой приятел бабето след първа доза течност цял месец лежа в инфекции в един по голям град подуто като балон и разни плиткоумни медицински същества се чудиха как да си измият ръцете хубаво че се оправи сега за втора доза вълшебен елексир не иска и да чуе
  • 19
    Аз
    Аз
    5 -3
    22:16, 30 авг 2021
    Ама братя това най простите ли останахте в това Хасково?Човек като прочете какви ги дрънкате лошо му става.Четете книги бе да *** мама ви проста.
    • Ни
      Ние
      5 -1
      22:21, 30 авг 2021
      Нещо да препоръчаш като литература да се ограмотим защото аз освен Винету два пъти друго не съм чел
    • Ей
      Ей шмак,
      2 -1
      00:35, 31 авг 2021
      Кои са тези книги бе, я кажи, "Дневници 1945" на Гьобелс или тоя Кунчев, ковид нобелиста нещо е написал? Може би Биология или Паразитология и вирусология трябва да четем или Пулмология? Четец видите ли, че и умник!
  • 20
    Лъ
    Лъжата
    7 -2
    22:59, 30 авг 2021
    Най голямата лъжа на ГЕРБ на местно ниво е санирането на панелните блокове ,и да си го знаете хиляди хора които са били използвани измамени че блоковете ще се санират а вие не го направихте никога няма да ви простят това е наглост че ги използвахте за пореден път предизборно измамници!
  • 21
    Мъ
    Мълчание!
    4 0
    23:17, 30 авг 2021
    Защо мълчите като насрани дайте яснота бе хората чакат може ли такова нещо за едни може за други не парите за енергийна ефективност от Европа ги няма или !
  • 22
    Аа
    Аааа
    5 0
    23:31, 30 авг 2021
    Десетте блока които бяха одобрени и планирани за саниране кога бе г-н Добрев кога бе кмете наш хасковски защото прехвърлите парите за други блокове че и в Свиленград а при нас само кучета бонус е браво!
  • 23
    Я
    Я
    3 -1
    23:45, 30 авг 2021
    За сметка на това пред всеки един блок лежи поне по десет броя кучета големи като офци майката си ебало богата работа!?
  • 24
    Ре
    Реалист
    9 -1
    23:57, 30 авг 2021
    Първо, защо никои не разясни какво е то корона-вирус, никой не обясни по ТВ как функционира, как уврежда и защо? Корона-вирусът е установен още през 1930г. и са доказани няколко такива, кои ходят по хората. Обикновено вадят до леки настинки, но при болни хора може и да доведат до смърт.
    При положение, че този вирус не е напълно изследван, да ми говорят за делта варианти е меко казано смехотворно....
    Някой знае ли защо сме оцеляли през вековете? Защото сме се научили да не вярваме на никой без категорични доказателства....
    Затова, българската нация ще оцелее....
  • 25
    Дела искаме добри работа, работа, обещания, избори и пак обещания и ебати смотаният н....ОД!
  • 26
    То
    Тото
    1 0
    18:48, 31 авг 2021
    Ковид няма ,всичко е измислица с цел
Последни новини