От х:

Днес в x:

Заведенията плашат с бойкот на заповедта на здравния министър

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията обявиха в отворено писмо, че не са съгласни с конкретните текстове от заповедта на здравния министър, с която той определя реда на работата им в условията нова вълна от зараза с коронавируса. Организациите настояват за корекция по тяхно предложение, "а при несъобразяване от ваша страна с нашите забележки, обявяваме бойкот на заповедта", пишат те с главни букви.

Въпреки че с тази заповед мерките бяха разхлабени, като се позволи при определени условия те да работят с пълния си капацитет, сега заведенията искат:

  •  За работа с капацитет 100% служителите да могат да попълват декларации, че са запознати с всички рискове от евентуалното заболяване с COVID-19, но не смятат да се ваксинират
  • персоналът да може да удостоверява, че е преминал заболяването, че е ваксиниран, да има отрицателен PCR в последните 72 часа, отрицателен бърз тест в последните 72 часа или тест, удостоверяващ наличието на антитела с давност 6 месеца. А след изтичане на давността тя да бъде увеличена за нови 180 дни чрез тест за антитела от акредитирана лаборатория.
  • или клиентите независимо от статуса си да имат напълно свободен достъп до търговските обекти, чрез избор на места, съответно за: ваксиниран/преболедувал или неваксиниран/непреболедувал, като по този начин, обектите да могат да работят 100% капацитет.

Освен това предлагат проверяващите държавни органи да имат достъп до обектите само след представяне на сертификат за ваксинация или отрицателен PCR тест. Посочват, че предложенията отговарят на законите и конституцията на страната. Използват и случая за предложат да се предоставя подробна статистика за новите заразени: националност, ваксинирани/неваксинирани, възрастова група, професия, вече преболедували, а също и за това дали починалите от вируса са ваксинирани и на каква възраст са.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини