От х:

Днес в x:

Иво Димов на среща с ръководството на ВиК Холдинга по проблемите на сектора

Днес кметът на община Димитровград и зам.председател на Сдружението на общините Иво Димов участва в работна среща на УС на НСОРБ с ръководството на "Български ВиК холдинг" ЕАД за проблемите във ВиК сектора. 

Срещата е инициирана от новото ръководство на „Български ВиК Холдинг“ във връзка с усложняващата се ситуация с високата цена на електроенергията за промишлени нужди и получените множество сигнали за невъзможността на ВиК дружествата и операторите да покриват сметките си за ток в месеците до края на 2021 г., както и да представят пред НСОРБ своите приоритети. Общините настояват за прилагане на вариант за плавно уеднаквяване на цените в рамките на една обособена територия.В страната има неравнопоставеност при присъединяване на нови общини във вече съществуващите асоциации по ВиК. Някои от тези общини, както и община Димитровград, са направили значителни инвестиции в подобряване на своите мрежи, като са ограничили загубите по водопреносната мрежа и е налице оптимизация и намаление цената на водата като себестойност. Изпълнили са изцяло водни цикли, изградили са нови пречиствателни станции и са подобрили качеството на ВиК услугите, като потребителите в тези населени места следва да се възползват от този факт. Поради тази причина основателно е поставянето на условие за включване/консолидация в асоциацията, да бъде разгледан въпросът с цената на водата за гражданите. В противен случай може да се стигне до вътрешно-териториални конфликти и демотивация за коректно доплащане на услугата. Анализите показват, че цените на малките оператори са средно 40 % по-ниски от тези на областните. Неслучайно едни от големите оператори, стопанисващи скъпи и енергоемки съоръжения и преносна мрежа върху големи територии постоянно са в тежко финансово състояние през последните години.

Необходимо е да има възможност за диференцирана цена за всяка една самостоятелна ВиК система или средна цена за група самостоятелни системи. Това може да стане например с различни съставни компоненти на цената – за доставка на вода, отвеждане на отпадни води, пречистването им в пречиствателна станция и др. Неприемливо е, където местната власт е съумяла да реализира проект за подобряване на ВиК услугите, потребителите да понасят по-висока цена на услугата само поради принципа за единна цена на ВиК услугите, предоставяни от един оператор, за което многократно настоява и кметът на Димитровград Иво Димов.

Ще се обсъждат възможностите за преодоляване на загубите на питейна вода във водопроводната мрежа. Възможностите за преодоляване на проблеми, свързани със съгласуването на бизнес плановете на ВиК дружествата от Общинските съвети/изготвяне и предоставяне на бизнес плановете, реалистични прогнози и адекватен анализ на съществуващите проблеми. Общините са лишени от реална възможност, като членове на ВиК асоциациите да влияят върху инвестиционните програми в бизнес плановете на операторите. Това се дължи на блокиращата квота на държавата от 35%, при предвиденото мнозинство за вземане на решения от ¾ от гласовете. Това е недостатък и в действащата законова рамка, който към момента все още не е преодолян. Практически това означава, въпреки че са собственици на активите, общините не могат да взимат решение по управлението и планиране на развитието им. В тази връзка НСОРБ вече е предложило на отговорното министерство законово да се предвиди мнозинство за вземане на решение от асоциацията - повече от половината от гласовете.

Общините предлагат съвместно с Български ВиК Холдинг“, да се създаде механизъм за планиране на инвестициите и обмен на информация за предстоящи строителни дейности с общините за период минимум 3 г. Към момента няма реална възможност общините да влияят при утвърждаването на инвестиционните програми на ВиК оператора (примери: при 500-600 хил. лв. годишно инвестиции при общинското ВиК, след присъединяването операторът залага 100 хил. лв.) Общината само „дава становище“, което впоследствие при утвърждаването от КЕВР няма особено значение.

Възможно е и когато общината реално апортира значителни активи да придобива и дялово участие във ВиК дружеството – оператор. Така ще може реално да участва в управлението – както по отношение инвестиционните програми, така и по всички други въпроси.

За новоконсолидираните обособени територии, които още нямат изготвени генерални планове, общините нямат никакви механизми за участие в подготовката им.

На срещата ще бъдат обсъдени и потенциалните възможности за финансиране на инвестиции във ВиК сектора с европейски и национален ресурс.

В срещата от страна на „Български  ВиК Холдинг“ ще участват Ася Стоянова – председател на УС на „Български  ВиК Холдинг“, Ивайло Ванков – зам. председател на УС на „Български  ВиК Холдинг“, Илиян Илиев – изпълнителен директор. 

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    !!
    !!!
    4 -5
    17:21, 24 авг 2021
    Служебното правителство е отговорно за високата цена на електроенергията, а през това време партиите на статуквото чакат новите избори за да им се падне по голямо парче от баницата. Партиите на протеста не могат да разделят помежду си баницата. Накрая без значение кой гласува кой не и за кого всички ще платим сметка!
    • От
      Отговор
      3 -2
      22:51, 24 авг 2021
      Тъпанар , не могат да я разделят защото крадеца от Банкя още я държи.
      Изчезни и стига си дрънкал глупости.
  • 2
    Км
    Кмете
    5 0
    18:08, 24 авг 2021
    Кмете, така ще е докато слагаш за началници некадърни хора. Имаше "специалист" по ви к и ти сам го изгони. А от В и К-то ги държиш. Вина имаш и ти защото никой не поглежда Генералния план за В и К за общ. Димитровград.Лично уволни специалисти- инжинери по В и К и Ел. Повечето в и к системе ви са енергоемки. Особено за Меричлери. Не може да се управлява доставката на вода от Крумска тераса. Нямате икономически и технически ресурс. Само се краде. Има един счетоводител, който само краде, още е там макар и като пенсионер и със сина си, адвокатчето точат ли точат, водомайсторите на основна заплата. Всичко беше вкарано в система, но този пишман счетоводител, премахна системата и остави всичко да се отчита с молива.Крадене, заедно с петко-водомайстора направиха на нищо това дружество.Сега гониш михаля и подписваш въздържал се, но когато трябваше не се намеси като човек. Затова ще патят димитровградчани, но повиши ли се цената на водата, няма да те траят.
    • Сл
      Служител
      1 -2
      14:34, 25 авг 2021
      Ами като са крали , иди го докажи бе , какво само плямпаш тука , че и на специалист се правиш
  • 3
    Сл
    Служител
    0 -3
    22:48, 24 авг 2021
    Бившият управител Петко Ангелов е най кадърният и добрият кадър до сега от както съществува ВИКа дружеството.
    Същото се отнася и за главния счетоводител.
    • Сл
      Служителя
      2 -1
      11:10, 25 авг 2021
      Служителя, много си мазен. Този петко и счетоводителя крадоха, крадоха та за това сте на това дередже. Още има заблудени служители които им вярват и не знаят за далаверите им. Едни помпи не можете да пуснете от Крумска тераса и симулирате постоянно аварии. Кажете нещо да ви е наред.
  • 4
    Пр
    Предишните
    1 0
    18:35, 25 авг 2021
    Предишните бяха специалисти, а сега сте само служители на съвестта на петко и герб дружина.
Последни новини