От х:

Днес в x:

Проверки по кметската заповед и за кражба на вода от Общинска полиция и ВиК

Съвместни проверки на Общинска полиция и на ВиК вървят по заповедта на кмета на Хасково от 11-ти август за ограничения в ползването на питейната вода за поливане на дворове и миене на превозни средства, тераси и за кражбата на вода.

От ВиК -Хасково съобщиха, че инспекциите са започнали още на 12-ти август.

При засичане на нарушения по разпореждането на градоначалника, което се наложи заради предупреждението от водното дружество, че дебита на водоизточниците е силно намалял, се налагат глоби по Общинската наредба за опазване на обществения ред.

Ако обаче ВиК експертите в екипа установят нерегламентирано ползване на вода се съставя на място констативен протокол, следва акт. Процедурата за доброволното плащане на изразходваните количества трае около 1 месец. След това има и възможност за разсрочено плащане, обясниха от ВиК. Ако не се спазва, се пристъпва към прекъсване на незаконната връзка и спиране на водата на длъжника.

В рамките на седмицата, откакто са започнали проверките има констатирани нарушители, които ползват безплатна вода.

Вилните зони като цяло са основните места, където има недобросъвестни ползватели на вода. Едно от местата с отчетени сериозни водозагуби, е вилната зона на „Кенана“, където живеят част от най-богатите хасковлии. От ВиК признават, че част от загубите са заради аварии, но има и проследени незаконни връзки. Трудно е обаче да се стигне до нарушителя, тъй като голяма част от засечените връзки са по стари водопроводи, минават през частни имоти, оградени с високи стени с труден достъпа до вътрешността им. Именно заради старата водопроводна мрежа има и случаи, в които тръбата стига до някаква чешма там, а собственикът дори и не знае, че тя е незаконна и не се отчита ползването на водата през нея, обясниха от ВиК.

Вилните зони край кв.“Хисаря“ и кв.“Куба“ са другите невралгични места относно кражбата на вода, но най-високият брой на незаконно присъединените към мрежата са в кв. „Република“.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

  • 1
    И какво излиза цигъъните, помаците и богаташите не плащат сметките си за вода към ВИК.
    Само ние ли сме балъци че си плащаме сметките ?
  • 2
    Ня
    Някой
    32 0
    13:54, 16 авг 2021
    Най-после Общинска Полиция да оказва съдействие на подобни институции както е по-договор а не да ги хокат от Районното че нямало разкрити престъпления свързани с дрога или да работят по-линия на Криминална Полиция. За един началник пиша...
  • 3
    Ке
    кенанец
    59 -3
    14:13, 16 авг 2021
    Време е някой да провери как се пълнят басейните на Кенана
  • 4
    АЗ
    А защо
    49 -3
    15:49, 16 авг 2021
    не почнахте проверките от република???
  • 5
    На
    Найден
    9 -10
    16:53, 16 авг 2021
    Ей въх,ей въх я по спокойно го раздавайте.На 3.50 вода,която не става за готвене,искате да е плащаме редовно.Ей въх,ей въх
  • 6
    М.
    М.ЗЛАтева
    23 -4
    18:05, 16 авг 2021
    На кенана се краде много вода, всяка оградена вила има няколко вторични тръби и се краде яко хиляди тона вода изтича без да се плати.
  • 7
    Ко
    Комшия
    16 -3
    18:42, 16 авг 2021
    Стати бивш гербажия хванат пиян да кара автомобил, спри да крадеш вода и да поливаш.
    • Ст
      Стою
      7 -3
      22:54, 16 авг 2021
      Ста ти е простак клоун.
  • 8
    Ял
    Яла ма приверь
    4 -4
    22:01, 16 авг 2021
    И тогава приказвай!
  • 9
    ВМ
    В Македонския квартал
    11 -3
    23:51, 16 авг 2021
    Нямаме налягане да се изкъпем, камо ли да си измием колата или да поливаме. За налягане на водопровода под допостимото по Наредба, кой ще плаща глобата А?
  • 10
    редовно помпата и капак на Кладенеца , а
    техните Роднини от ОПГ МВР Хасково викат "Няма проблем"
Последни новини