От х:

Днес в x:

Двете фирми, събиращи тол таксите и парите от винетки, получили 57 млн. лв. комисионни

Фирмите "Интелигентни трафик системи" и "Конкорд Смарт Инфраструктура", които събират тол такси и плащанията за електронни винетки от името на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) като национални доставчици на услуги, са получили 57 млн.лв. от комисионни за 2 години и половина, съобщи във вторник вечер заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов по телевизия "7/8".

Той поясни, че преди създаването на Националното тол управление и въвеждането на електронните винетки през 2019 година, отделът, който се е занимавал със събираемостта в АПИ, е бил от 12 души и те са получавали комисионна от 1.5%. Сега двете цитирани фирми прибират 7% от приходите.

През миналата седмица ръководството на Министерството на регионалното развитие за времето на служебното правителство обяви, че приходите от тол системата намаляват и при сегашният начин на работа тя няма как да е печеливша. Проверката на системата, възложена от министър Виолета Комитова откри редица нередности и занижен контрол.

Захари Христов уточни, че за изграждането и управлението на тол системата са сключени общо 28 договора. Основният е за нейното изграждане на стойност 180 млн.лв. с "Капш Трафик сълюшън". Останалите са за допълнителни дейности за общо 46 млн.лв. Зам.-министърът уточни, че в тол управлението няма звено, което да следи изпълнението договорите, като по тях се плаща редовно, без да се върши целият обем работа.

Захари Христов посочи, че от 295 камери, които да контролират преминаването по платените пътища, работят само 30.

Той посочи, че приходите от винетки и тол такси показват, че все още над 80% от парите в тол системата идват от винетки, като така и не се сбъдват обещанията основната тежест да се прехвърли върху товарните автомобили.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

Последни новини