От х:

Днес в x:

Откриха стари монети в купа с пуканки при разчистването на къща в Горски извор

    Стари монети, банкноти, записки и книжа предадоха днес в Регионалния исторически музей на Хасково двамата приятели Светлозар Стоянов и Стоян Ангелов. Находката те открили при разчистване на новозакупената къща от Стоян в с.Горски извор. Имотът той купил по съвет на Светлозар и се случило точно на Петровден.

    Светлозар Стоянов и Стоян Ангелов се познават от домовете за сираци, където са израснали.

    Затова и Светлозар помогнал на приятеля си при разчистването на новия му дом.

    От възрастните хора в селото той знаел, че бившият собственик на къщата- дядо Пенчо години наред събирал монети и стари вещи. Някои от тях са са открити по нивите, защото дядо Пенчо Димов имал навика да върви след тракторите при оран. Той бил начетен човек имал и издадени няколко книги за селото.

    Директорът на музея в Хасково Пенко Добрев поясни, че навремето по селата често са се оформяли частни експозиции.

    Светлозар разказа, че от съседи научил, че домът на стария собственик бил атакуван от крадци преди години, съпругата му и той били завързани и злосторниците отарашили имота. Какво са взели никой не може да каже. От тогава нататък обаче възрастният мъж спрял да споделя подробности около това, което събира, дори и с най-близките си.

    При продажбата на къщата синът му сам предупредил новия й собственик Стоян, че може да намери съкровище в нея, ако се разтърси.

    Така при разчистването, в купа с пуканки със Светлозар откриват около 150 антични монети, има и от царско и комунистическо време. Всичко било класифицирано по периоди  в отделни торбички, разказва Светлозар. Скрити между страниците на старите книги са намерени и банкноти от царско време. Сред находките са и юбилейни медали.

    В музея бяха предадени днес и книжа с описи, сред които и кредитни извлечения от 20-те години на миналия век. Те също могат да се окажат доста интересни, защото в тях безспорно ще има сведения за местното население, отбелязаха историците. Кметът на Хасково Станислав Дечев също беше при предаването на находките в музея.

    За по-подробния оглед на находките и преценка за стойността им ще бъде създадена идентификационна комисия със заповед на директора на музея.

    Пенко Добрев призова гражданите да предават стари предмети, документи, снимки, семейни архиви и вещи, защото именно в музея те ще бъдат проучени и съхранени. Съгласно Закона за културното наследство, всеки, който намери вещ, трябва да се обърне към Регионален музей в срок до 7 дни.

    „Светлозар Стоянов и Стоян Ангелов направиха точно това, за което им благодарим и призоваваме всички хора да спазват разпоредбите на Закона, за да съхраним историческото си наследство“, посочи главният уредник в отдел "Археология" Станислав Илиев .

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (10)

    • 1
      Аа
      ААА
      24 -1
      13:20, 5 юли 2021
      Браво на момчетата!
    • 2
      Въ
      въпрос
      23 -5
      13:45, 5 юли 2021
      Не се ли полага някакъв процент от оценената стойност и на приносителя...
      • Ав
        Авех
        7 -3
        15:16, 5 юли 2021
        Мисля че 10 % се полагат
    • 3
      Ba
      Bai Ivan
      7 -12
      15:53, 5 юли 2021
      Браус, браус ва момче, ама ако бяха златни дали ще... Виж коментара
      • Тя
        Тя
        5 -7
        18:48, 5 юли 2021
        Едва ли 🤣🤣🤣
    • 4
      Тя
      Тя
      3 -12
      18:51, 5 юли 2021
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 5
      Na
      Nagrada
      7 -3
      22:02, 5 юли 2021
      Заслужават награда!
    • 6
      Kf
      kfgdfdd
      5 0
      10:35, 6 юли 2021
      Заслужават награда за този жест, все пак са имали не лек живот. Изненадани са, че доброто се възнаграждава с добро. Толкова честни и точни хора, като тях не познавам.
    • 7
      Въ
      Въй
      1 -3
      23:20, 6 юли 2021
      Може ли таквас работа.Оди ги продайте бе серсеми.
    • 8
      Хи
      хияя
      1 0
      14:26, 16 юли 2021
      На кой ли са костите и черепа?
    Последни новини