От х:

Днес в x:

Доклад на ЕС: На войната по европейските пътища трябва да се сложи край

Според статистическите данни за 2019 г., в ЕС са настъпили 23 000 смъртни случая и 120 000 души са били ранени при пътнотранспортни произшествия. Стряскащата статистика е близка до тази от 2018 г., която отчете неголямо подобрение в продължение на няколко години.

За "Обнови Европа" на войната по европейските пътища трябва да се сложи край. Това е и фокусната точка на доклада за Рамка за политиките на ЕС относно пътната безопасност за периода 2021 - 2030 г., приет вчера от Комисията по транспорт и туризъм на Европейския парламент (TRAN). Докладът прави поредица от препоръки за постигане на "нулева смъртност" и тежки наранявания до 2050, въз основата на три стълба: по-безопасни превозни средства, по-безопасни пътища и подобряване на спешната помощ.

Като докладчик за "Обнови Европа" по темата, евродепутатът Илхан Кючюк (ДПС, България) заяви: "Статистиката е наистина стряскаща и не трябва да забравяме, че зад тези цифри стоят хора, загубени животи, разбити мечти. Това е неприемлива и ненужна човешка и социална цена за мобилността. Позицията на "Обнови Европа" се основава на интензивни и съвместни усилия за разработване на силни европейски политики за пътна безопасност с участието на заинтересовани страни, научноизследователска и иновационна подкрепа, за постигане по-добро прилагане на правилата и последваща реакция при катастрофи, мерки насочени към устойчива и безопасна мобилност в Европа."

"Обнови Европа" настоява по-специално за подобряване на прилагането на правилата за движение, знаците и сигнализацията и въвеждане на т.нар. "саморегулиращи се", налагащи от само себе си, подразбиращо се поведение на водачите, пътища, особено в опасни зони, с наситеност на уязвими участници в движението. Групата също така призова за съгласуване на националните подходи за пътна безопасност, включително чрез разширяване на програмата "Обмен на пътна безопасност на ЕС" и въвеждане на ключови показатели за ефективност на пътната безопасност. Групата "Обнови Европа" настоява за повишаване на осведомеността и информационни кампании, както и за осигуряване на ефективна последваща подкрепа за жертвите. Не на последно място, групата призовава държавите членки да осигурят достатъчно финансиране за надграждане на аварийната инфраструктура за спешни случаи, включително и на въздушните медицински услуги, особено по отношение на отдалечените, планински и островни региони.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини