От х:

Днес в x:

1 200 танцьори в 3-дневния Международен фестивал „Вълшебен свят“ в Хасково“

    70 колектива с около 1200 участници ще се включат в Международния танцов фестивал „Вълшебен свят“, който ще се проведе от 11 до 13 юни 2021 г. в Хасково, съобщи директорът Милена Налбантова. Те са от България и Кипър.

    Форумът тази година обединява 15-то и 16-то издание, тъй като миналата година не се състоя заради пандемията от коронавируса.

    По време на фестивала ще бъдат изиграни над 900 хореографии. Изявите ще са на две сцени – в читалище „Заря“ и в Младежкия център в Хасково. Първите изпълнения започват на първа сцена от 9:30 часа утре. Официалното откриване е от 14:30 часа в читалище „Заря“. Изпълненията ще се оценяват от 12-членно жури, в състава на което влизат представители не само от България, но и от Италия, Румъния, Белгия, Словения.

    „Постарали сме се да разделим потоците, така че да няма големи струпвания, съобразявайки се с противоепидемичната обстановка, въпреки че нещата са доста по-спокойни в страната“, заяви Милена Налбантова, която е и ръководител и хореограф на хасковския клуб „Рона“.

    Участниците ще бъдат разделени в 6 възрастови групи – бейби, мини, кидс, юноши, младежи и сеньори. Ще се изявяват в 5 категории – сола, дуетни изпълнения, малки групи, формации и продукции. Ще бъдат застъпени над 30 танцови стила.

    Традиционният Гала бест концерт с участието на най-добрите групи и формации от целия фестивал ще е в неделя от 18 часа. В него ще участват най-добрите 5 солисти и най-добрите 3 дуетни изпълнения във възрастовите групи юноши и младежи.

    Тази година е предвидена подобна изява и за най-малките – Мини гала концерт, който ще се проведе в събота от 19:30 часа. В него ще се изявят най-добрите 5 солисти във възраст мини и деца (деца до 11 години).

    Тази години за първи път ще има повече фолклор. Изненада ще бъде новият стил „Dance 4 fun“, в който се танцува за удоволствие. Другият стил е „Dancing moms & dads“ (Танцуващи майки и бащи), една от заявките за който е на хасковския балет „Тангра“.

    Най-голямата награда във фестивала е „Гранд при“, която се връчва на най-добрия танцьор. Предвидени са парични награди от първо до пето място. Ще бъде връчена Купа на кмета, която по традиция ще отиде при атрактивен колектив, но не от Хасково. Ще бъдат раздадени стипендии за краткосрочно и дългосрочно обучение в професионални училища в Италия, САЩ, Канада и Румъния. Общият награден фонд за паричните награди, стипендии и купи възлиза на 6 000 евро.

    Фестивалът е подпомогнат от община Хасково по програма „Значими и утвърдени събития“ към Наредбата за подпомагане на местната култура.

    Входът за публика е свободен, но капацитетът на залите може да се запълни до 50%, каза още Милена Налбантова. Програмата по часове може да видите в снимките.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      Ба
      Бати Кольо
      24 -11
      14:02, 10 юни 2021
      Миленчето отслабнала и отново върти кючеци и гюбеци пред родна публика.
      • Както каза Ге@йлорд Кошлуков
        ......
        Ще пишем за танците и кючеците ,
        а
        не за скапания живот в Рая на Мутрите
    • 2
      Би
      Бисеров
      25 -12
      14:29, 10 юни 2021
      Отслабнала е и мозъчно. Това от злоба е свалила кила.
    • 3
      Та
      танцьора
      23 -8
      15:33, 10 юни 2021
      Уф пак ли тая. Хубаво беше при ковида поне нея я нямаше.
    • 4
      Co
      CooL
      12 -20
      17:24, 10 юни 2021
      поне има някой , които прави нещо смислено в този... Виж коментара
      • Ко
        Който разбрал, разбрал😊
        9 -4
        21:27, 10 юни 2021
        Точно така! В Испания ежегодно си измислят някакви фестивали, раздават медали и грамоти,но идват много хора от други страни и от това печели икономиката им!!!
      • Г-
        г-н Георгиев
        6 -8
        22:16, 10 юни 2021
        Да заведенията и хотелите печелят,и след това идва време за комисионната която ТЯ пребира..
      • Не
        Нели
        5 -5
        23:56, 10 юни 2021
        Абслютно сте прав г-н Георгиев, доста парички ще вземе от тези хотелчета.....
    • 5
      Хе
      ХЕх
      16 -5
      21:02, 10 юни 2021
      1200 танцьори, 900 хореографии, за 3 дни, на 2 сцени !!! Амммм, изинявам се, ама това не е фестивал. Както казваше моя хореограф навремето, това не е танц, а блъскане на м*дя в г*з. И ще добавя в големия калабалък... Кой ненормален ще си изгуби времето да гледа всичко това!? 900 танци за 3 дни :) И ще има жури, което ще изгледа всичко това и ще може да даде оценка. Хахахахахаха. А бегайте да се гръмнете бре! Кажете си, че всичко е нагласено и трябва да се приберат едни пари. Работа, работа, работа, така да се каже :)
    Последни новини