От х:

Днес в x:

Световният шампион по сърф Мик Фанинг в мини-сезона на акулите

През юли 2015 г. австралиецът Мик Фанинг е нападнат акула, точно при участието си в Шампионата от Световната лига по сърф, а моментът е уловен от погледите на хиляди ужасени почитатели, които го наблюдават на живо по телевизията. 

Фанинг е във водите на Джефрис Бей – край източния бряг на Южна Африка - и тъкмо изчаква реда си на стартовата линия, когато изникналата изневиделица акула го напада. 

Сега Мик е пенсиониран сърфист, ако такива съществуват въобще, природозащитник и водещ на новия документален филм в две части „Спасете акулата“. Филмът разказва за пътуването на Мик към преодоляване на страховитото преживяване и всичко, което е научил за този върховен хищник в последствие.  

Дебютът на „Спасете акулата“ по Viasat Nature в цяла Централна и източна Европа е на 7 юни в 21:05 часа, с което се слага началото на мини-сезона на акулите по най-зеления канал от ТВ палитрата на Viasat World.  

В „Спасете акулата“ световният шампион по сърф обединява сили с водещи специалисти в мисията си да проучи начините за опазване на акулите. Сега тези могъщи хищници се оказват изтребваните! 
Смята се, че между 20 и 100 млн. акули биват убивани всяка година в резултат на риболов с цел ползване на месото и перките им; загуба на местообитания поради замърсяване и нефтени разливи, както и в следствие на (погрешното?) възприятие, че са смъртоносни убийци. 
За целите на филма Мик пътува по света, за да изследва случаи на конфликти между акули и хора и научава за най-напредналите технологии, които позволяват хората и акулите да съжителстват мирно и сигурно. Той също разкрива някои малко известни факти, заблуди, както и начини тези величествени обитатели на океаните да бъдат спасени от изчезване.  

Във филма е показана работата на водещи експерти в областта като Д-р Чарли Хувенеерс, Проф. Колин Симпфендорфер, Д-р Нийл Хамършлаг и известния защитник на акулите Кристина Зенато. 
„Спасете акулата“ ще бъде излъчен премиерно по Viasat Nature в понеделник, 7 юни, и вторник, 8 юни, от 21:05. 

Минисезонът на акулите по Viasat Nature включва:
21:05 Спасете акулата, сезон 1, еп. 1 – Понеделник, 7 юни
21:05 Спасете акулата, сезон 1, еп. 2 – Вторник, 8 юни
21:05 Под обсада - Акулите на остров Възнесение - Сряда, 9 юни
21:05 Дългокрила акула - Разрушителят на кораби - Четвъртък, 10 юни 
21:05 Брегът на хищниците Петък, 11 юни
15:40 - 19:00 в събота, 12 юни - маратон със „Спасете акулата“ еп. 1 и 2, „Дългокрила акула - Разрушителят на кораби“ и „Брегът на хищниците“

„Под обсада - Акулите на остров Възнесение“, който дебютира в сряда, 9 юни, от 21:05 ще има повторение в събота, 19 юни, от 15:20, както и в сряда, 30 юни, от 20:50. 

Остров Възнесение е на 1600 км от най-близкия континент. Огромни плитчини с гигантска риба тон са примамвали хиляди акули към острова от околния океан в продължение на десетилетия. През последните години стотици рибари, желаещи да хванат акула, която може да струва хиляди долари, се стичат на острова. Документалният филм разкрива какво се случва, когато природата излезе от равновесието си заради човешка намеса.

Мини-сезонът на акулите е по Viasat Nature от 7 юни в 21:05 часа.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини