От х:

Днес в x:

Спят ли птиците, докато летят: Viasat Nature отговаря

Птиците са много специални същества и ние едва наскоро започнахме да откриваме това. На 28 юли, петък, от 20:15 часа по най-зеления ТВ канал от семейството на Viasat World - Viasat Nature, дебютира нова документална поредица в три части, наречена „Птиците“, която ги разкрива в съвсем нова светлина – от еволюцията им през начина им на комуникация до тяхната адаптивност и приспособимост към климатичните промени. Поредицата е в три поредни вечери, а тематичният уикенд ще приключи с филма „Завръщането на лешоядите“ – от 21:00 часа на 30 юли, неделя.

Проявление на едно най-големите чудеса на животинския свят е фактът, че богоумите могат да прелетят 11,500 km между Аляска и Нова Зеландия само за 8 дни. Възможно ли е да спят, докато летят? Вече знаем, че птиците умеят да си подремват докато се носят във въздуха, дори и да е само за секунди, но дали го правят и докато активно размахват криле? За съжаление, богоумите са твърде малки, за да могат да бъдат ефективно изучени с настоящите инструменти, с които разполагат учените.

По тази причина наблюдението е насочено към гъски, за да се установи дали спят докато махат с крака във водата. За изследването са разположени камери и проследяващи устройства, които да улавят и очите, и краката на птиците. Заключението е положително: да, те са способни да спят, докато активно плуват, и така по подразбиране се приема, че богоумите могат да спят докато размахват криле в полета си между Аляска и Нова Зеландия.

Птиците

Премиера в три поредни вечери от петък, 28 юли в 20:15 ч.
Брой епизоди: 3 x 60 мин.
Жанр: Документален/ научнопопулярен/ история
Оригинално заглавие: Birds
Година: 2022

Едва сега откриваме, че птиците са по-невероятни, отколкото някога сме си представяли, и този сериал показва най-новото ни разбиране за тях, като водещи световни орнитолози разкриват най-новите си методи и открития. Сега знаем, че птиците могат да спят, докато летят, да сънуват, да си представят и да мислят в перспектива и всяка нова находка на вкаменелости ни разказва повече за необикновената история на техния произход. Въпреки това всяка година губим птици по целия свят - и то бързо. Кои от тях процъфтяват и кои се борят да оцелеят в този бързо променящ се климат?

Завръщането на лешоядите

Неделя 30 юли в 21:00 ч.
Брой епизоди: 1 x 60 мин.
Жанр: Документален/ научнопопулярен/ история
Оригинално заглавие: Return of the Vultures
Година: 2022

Векове наред лешоядите са имали ужасна репутация и са били преследвани и изтребвани. Въпреки това е забележително, че тези  царствени птици успяват да се завърнат в планините на Европа и сега се считат за важна част от екосистемата. Проследяваме живота на четири семейства лешояди по време на целия размножителен сезон - как младите лешояди намират партньор, създават семейство, защитават потомството си от враговете, устояват на стихиите и подготвят своите малки за най-голямото изпитание: първия им полет. Това е невероятна история за порастването, заснета в продължение на четири сезона - и такава, която ще промени представата ви за лешояда.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини