От х:

Днес в x:

След година прекъсване Хасково отново е сцена на танца

    След една година прекъсване, заради строгите мерки около разпространението на коронавируса, тази година Хасково отново е сцена на танца.

    През 2021-ва за 18-ти път Младежкият център посрещна изпълнители от цялата страна. Тази вечер се състоя празничното откриване на единствения порода си Национален фестивал на камерния танц, който се осъществява с подкрепата на Община Хасково. През последните години Фестивалът, чиято цел е да развива и изпълнителите, и хореографите, е включен в календара на Министерството на културата.

    В двудневната фестивална програма участват около 200 деца от 24 състава. За първи път във Фестивала на камерния танц се включват формации от Троян, Пазарджик, Пещера, Правец и Нова Загора.

    „Надявам се оттук нататък всичко да върви по вода и участниците да са доволни. Децата най-сетне ще стъпят на сцена след толкова дълго прекъсване. Вълнуват се те, вълнуваме се и ние. Пожелавам успех на всички!“, сподели директорката на Младежкия център в Хасково Катя Демирева.

    Мажоретният състав и Детският танцов ансамбъл „Южняче“ към Младежки център приветстваха гостите. Заедно с Балетната школа „Алегро“ те ща са представителите от страна на домакините и в конкурсната програма.

    Заместник-кметът на Хасково по културата Мария Вълчева откри официално танцовия форум.

    „ Развълнувана съм от факта, че след една тежка година, белязана от много неясноти, днес имаме възможност да открием събитие, което е едно от първите на живо в Културния календар на Хасково, развълнувана съм, защото Хасково е отново център на музиката, на изкуството и на приятелството“, приветства тя участниците, гостите и журито.

    Кремена Маринашка, Мирослав Димитров ще журират под председателството на Цветанка Гергинова изпълненията на сцената в Младежкия център.

    Фестивалната програма ще е два дни-на 7-ми и 8-ми май.

    Тя започна тази вечер с изпълнения на танцьорите на български народните танци във възрастовата група под 8 години. В Хасково ще се изявят още и изпълнители на характерни и съвременните танци в четири възрастови групи, като най-големите са на възраст над 16 години.

    Медали и статуетки са осигурени за призьорите от всички групи и танцови категории, а при професионалистите ще има и парична награда.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини