От х:

Днес в x:

20 °C

Денят на Европа и 76 години от края на Втората световна война отбелязват в Димитровград

76 години от края на Втората световна война и Деня на победата ще отбележат в Димитровград на 9 май, неделя.

По традиция мястото е паметника на Маршал Толбухин в кв."Славянски", а началото от 10:00 часа. Пред паметника ще бъдат поднесени венци и цветя.

Същият ден ще бъде почетен и денят на Европа, с концерт на Забавно – духов оркестър от 11:00 часа на площад "България", допълват от пресслужбата на Община Димитровград.

Денят на победата се отбелязва в България масово всяка година. Много хора в цялата страна отдават почит на загиналите български и съветски воини и полагат венци и цветя на техните паметници. Почита се паметта на всеки загинал, а тази памет се пренася напред в поколенията.

На 9 май също така се отбелязва и Денят на Европа. Чества се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа - 9 май 1950 г. С тази декларация той предлага създаването на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на ЕС. През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. Оттогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа.

Денят на Победата е празник по случай победата на СССР над нацистка Германия във Великата Отечествена война. Всяка година на този ден на Червения площад в Москва се провежда военен парад, с участието на най-модерна за времето си военна техника. Събитието, което се празнува от Русия на 9 май продължава да е източник на национална гордост в страната.

Няма спор по това, че между двете най-големи събития от съвременната история на Европа има историческа връзка и приемственост - победата над хитлерофашизма и създаването на Европейската общност през 1950 година. Всеобщо е мнението, че без Деня на победата днес нямаше да празнуваме мирен ден на обединена Европа.

Двата празника имат едно послание: "Днес европейските народи са свободни и заедно градят своето бъдеще, но винаги ще помнят историческите уроци и разрушителната сила на войната. Затова нека всички се обединят около каузата за мир и сигурност в целия свят."

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Пъ
  Първо
  2 -2
  09:41, 8 май 2021
  Незнайковци! Първо това не е края на ВСВ. Войната продължава в Източна Азия, до капитулацията на Япония, която е съюзник на Германия. До атомната бомба в Хирошима и Нагазаки. Второ, къде са въглища и стомана, къде е уважението към освободителите на почти цяла Европа, Съветската армия. Това е неуважението на Европа към Русия, защото тя единствено отстоява ценностите за човечността и зачитането на човека. Въпреки десетките концлагери, където бяха убити, отровени и изгорени милиони човешки същества, Европа не изгради ценностите на добродетелта и човечността. Нямаше ли друг ден който ЕС можеше да избере, а винаги да действа с конфронтация и пренебрежение към факта, че на този ден е сложен край на един позорен акт и почит към милионите жертви.
  • По
   полковник
   1 -3
   08:05, 9 май 2021
   комунистически подлоги
 • 2
  То
  Толкова
  2 0
  12:01, 9 май 2021
  Толкова си и полковник. Европейски подлоги!!!! Дори не познаваш историята. Измамници!
  • Во
   Войник
   1 0
   23:57, 9 май 2021
   Полковник , ти когато застана пред знамето , казали думата ЗАКЛЕХ СЕ .
   Аз съм обикновен редник и се ЗАКЛЕХ , но не съм предател ,като теб.
 • 3
  Ге
  Георги
  1 0
  22:37, 9 май 2021
  Тези , които започнаха ,най кръвопролитната война ,довела до близо на 80 милиона жертви ,от които повечето цивилни граждани , и те ще празнуват деня на европа !
  Единият празник е ясен , победата над хитлеристете избили милиони хора по света.
  Другият какъв е ?

Хороскоп за 13.06.2021

Последни новини