От х:

Днес в x:

БАБХ умува дали да премести загробените с инфлуенца кокошки. Малевци блокираха пътя в знак на протест

    Българската агенция по безопасност на храните спря загробването на кокошките, доказани с птичи грип от фермата в с. Криво поле, в ямите край село Малево. Това стана по нареждане на изпълнителния директор на Агенцията проф. Паскал Желязков, който днес дойде на мястото заради проблема.

    А както и се заканиха още снощи, така и сториха -жителите на Малево излязоха да протестират заради загробването на болните и убити птици край тяхното село. Хората блокираха и движението по пътя към Хасково.

    Местните хора са категорични, че искат преместването на загробените животни на друго място. Ямите са изкопани вчера в непосредствена близост до параклиса и до крайпътна чешма. Освен това хората от Малево са ядосани, че по никакъв начин не са били уведомени за действието на властите.

    Точките за загробването при епидемична ситуация на животните са няколко и са определени преди време от състав от експерти, които са част от епизоотичната комисия. В него влизат експерти от община Хасково, на чиято територия се намират Малево и Криво поле, БАБХ, РИОСВ и Басейнова дирекция. От РИОСВ-Хасково коментираха, че мястото не попада в зоната на Натура 2000.

    Хората обаче настояват за изясняване на въпроса кой точно носи отговорност за определянето на точно това място за загробване на заразени птици, което се намира близко до пътя и е в зона, в която децата от местната градина и училище излизат на разходка.

    „Изненадващо научихме, че има септични ями за зариване на умрели животни. Имаме питейна вода на 200 м. Има в близост и лековита вода за очите от аязмото, за която идват хора от цяла България. Малко по-нагоре от ямите има и чешма, от която също си пълним вода.“, възмущават се хората от Малево. Кметът на селото Михаил Михайлов също е научил вчера следобед, че се копае в местността Ямача и то случайно. Пита се в задачата: защо мен никой не ме е уведомил вчера какво ще се случва край нашето село, аз отговарям за него и пред хората, от които съм избран!“, казва селският управник.

    Кметът на село Малево категорично подкрепи днес протеста на местните хора и излезе с тях за блокажа на улицата.

    При пристигането си шефът на БАБХ проф. Паскал Желязков заяви пред хората, че идва да ги успокои и че ще се търси решение. Той беше освиркат от местните, след като се опита да ги убеди, че местенето на загробените вече птици е доста опасно за разнасяне на заразата.

    Той посочи, че от страна на БАБХ са спазени всички процедури за загробването на кокошките с птичи грип. И призна, че мястото действително не е подходящо. „Ние не ги избираме тези площадки. Те трябва да са на общинска територия, защото за загробване на животни никой не си дава терена. Тази площадка е посочена от местната община и съгласувана с останалите институции“, обясни проф. Желязков

     В Хасково шефът на БАБХ съобщи, че има още едно открито огнище на птичи грип-във ферма в с.Трилистник, Пловдивско. И тук, както и в стопанството край с Криво поле, пробите се показали наличието на Инфлуенца тип А. Този щам не е опасен за хората, но за птиците е силно заразен. 

    Епизоотичното проучване на БАБХ ще покаже в рамките на 30 дни назад дали от заразените ферми са излизали яйца и кокошки и къде са пласирани те. Ако собствениците им са вършили и незаконна продажба, без да информират БАБХ,  те ще бъдат санкционирани.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (25)

    • 1
      Ка
      Какво става тука бе ... ??
      23 -5
      11:50, 27 апр 2021
      Тези забравени от закона и институциите хора как може да са толкова дръзки и да не се подчиняват на разпоредбите на ГЕРБ ? Как смеят тея отрудени селяни да се опълчат на умните и красивите от ГЕРБ ? Да не са православни ??
      • Ма
        малоумници
        19 0
        12:11, 27 апр 2021
        какво направихте с екерисажа (или той беше останка от социализма)?! Защо заравяте уж болни животни във вододайна зона?!
      • Ил
        Илон Мъск
        8 -1
        12:13, 27 апр 2021
        Да се изпратят на Марс.
      • Долно семе са пумите
      • Ха
        Хасковлията
        7 0
        16:36, 27 апр 2021
        А кмета на Малево, не е ли същият, който преди двайсетина дена "целуваше" ръка на Бочката?
        Не може да не е знаел за ямите.Но като видя на къде духа вятъра, се обърна срещу герб.
    • 2
      Пр
      Проблема е решен
      16 0
      12:20, 27 апр 2021
      Елита на ГЕРБ Георги Станков - Семката , Сашко Савов - Кратуната и Делян Добрев - джуката да им платят на хората по 50 - 100лв. и да забравят за заразата. Аз познавам хора които са готови да продадат и майките си за 50лв. Тук живота не струва и пукната пара.
      • Ма
        Малеу
        6 -1
        14:56, 27 апр 2021
        Ние нашите умрелите кокошки ги хвърляме в нужника на двора
    • 3
      Ма
      Мая
      15 0
      12:24, 27 апр 2021
      Тези непокорни селяни май са православни а ? Нещо не им харесват европейските ценности. ГЕРБ и мафия да ограбва европейските фондове и общината а за хората заразите . Няма сделка.
    • 4
      Ма
      Малево не вярва на ГЕРБ
      18 -4
      12:31, 27 апр 2021
      Малевци напред !!! Няма кой да Ви спре. Докато докарат заптиетата на ГЕРБ от града вие ще се организирате и ще барикадирате селото. Ако изпратят длъжности лица от ГЕРБ като Ангел Кунчев Пръскачката или паткаря Павел Челебиев и други велможи замеряйте ги със заразени кокошки. Няма да преговаряте с био-терористи. Тези от ГЕРБ ще ви изтровят без да им мигне окото.
    • 5
      Са
      Само питам
      21 -1
      12:36, 27 апр 2021
      Малоумните решения на ГЕРБ нямат край , дори и тези селяни от Малево са по-умни и образовани от добичето от Банкя Бойко Борисов и неговата кохорта калинки от Хасково. Колко трябва да си тъп да заровиш животни със заразна болест до водоизточника на селото ??
      • Фе
        Феката
        0 -17
        12:45, 27 апр 2021
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Dz
        Dzakardo
        11 -1
        12:50, 27 апр 2021
        Фека, подавам ти моята щека!
      • Са
        Само питам и аз
        2 -15
        12:54, 27 апр 2021
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 6
      Уж
      Ужас
      6 0
      12:55, 27 апр 2021
      Защо просто не ги изгорят?
      • Ма
        Майдел и Габриел
        14 -1
        12:58, 27 апр 2021
        Трябва да унищожим българският народ, така ни повеляват европейските ценности.
    • 7
      Се
      Севдалин
      7 -5
      13:04, 27 апр 2021
      Не знаех че п@маците посещават параклиси
      • Да
        да ти кажа
        8 0
        14:51, 27 апр 2021
        В малево половината са си местни българи . А близо до параклиса има направена чешма от мюсулманите
    • 8
      Ст
      Станчо
      11 -2
      13:10, 27 апр 2021
      Днес в Малево утре и по другите села ще заравяме заразени животни. И без това ви купуваме за по 50лв. на изборите. Живота на такива като вас не струва нищо. Който се бунтува ще бъде смазан от месомелачката на ГЕРБ.
    • 9
      Зи
      Зидан
      18 0
      13:14, 27 апр 2021
      Много нагло гледа тоя пуяк от ГЕРБ Паскал Желязков. Как да не му забиеш един в наглата муцуна и го овъргаляш в калта. Да види от къде излиза хляба.
      • За
        забавното е,
        1 0
        17:01, 27 апр 2021
        че той всъщност е кадър на БСП, но се е набъркал с ГЕРБ и сега прави, каквото му поръчат.
    • 10
      До
      Добрин
      1 -9
      13:38, 27 апр 2021
      Да криехте прасетата в Малево не ревахте.Сега реве... Виж коментара
    • 11
      То
      Торки
      12 0
      13:42, 27 апр 2021
      Нали преди едни коли събраха умрели животни да ги горят и държавата даде пари за станции инсинератори и коли. Защо не се ползва това което е платено а ровичкаме земята и душата на хората?
      • Аз
        Аз
        13 0
        13:54, 27 апр 2021
        Отговорът е много прост: защото ни управляват алтернативно надарени платени подлоги, за които здравето и животът на обикновения човек няма никакво значение!
      • гълтат всяка година едни яки милиони
    • 12
      В близост до т.нар параклис има езеро-сметище на същото това село. Някак е лицемерно същите тези селяни да твърдят, че се засастрашава вододайната зона на параклиса при положение, че сами не я пазят!
    Последни новини