От х:

Днес в x:

13 °C

БАБХ умува дали да премести загробените с инфлуенца кокошки. Малевци блокираха пътя в знак на протест

  Българската агенция по безопасност на храните спря загробването на кокошките, доказани с птичи грип от фермата в с. Криво поле, в ямите край село Малево. Това стана по нареждане на изпълнителния директор на Агенцията проф. Паскал Желязков, който днес дойде на мястото заради проблема.

  А както и се заканиха още снощи, така и сториха -жителите на Малево излязоха да протестират заради загробването на болните и убити птици край тяхното село. Хората блокираха и движението по пътя към Хасково.

  Местните хора са категорични, че искат преместването на загробените животни на друго място. Ямите са изкопани вчера в непосредствена близост до параклиса и до крайпътна чешма. Освен това хората от Малево са ядосани, че по никакъв начин не са били уведомени за действието на властите.

  Точките за загробването при епидемична ситуация на животните са няколко и са определени преди време от състав от експерти, които са част от епизоотичната комисия. В него влизат експерти от община Хасково, на чиято територия се намират Малево и Криво поле, БАБХ, РИОСВ и Басейнова дирекция. От РИОСВ-Хасково коментираха, че мястото не попада в зоната на Натура 2000.

  Хората обаче настояват за изясняване на въпроса кой точно носи отговорност за определянето на точно това място за загробване на заразени птици, което се намира близко до пътя и е в зона, в която децата от местната градина и училище излизат на разходка.

  „Изненадващо научихме, че има септични ями за зариване на умрели животни. Имаме питейна вода на 200 м. Има в близост и лековита вода за очите от аязмото, за която идват хора от цяла България. Малко по-нагоре от ямите има и чешма, от която също си пълним вода.“, възмущават се хората от Малево. Кметът на селото Михаил Михайлов също е научил вчера следобед, че се копае в местността Ямача и то случайно. Пита се в задачата: защо мен никой не ме е уведомил вчера какво ще се случва край нашето село, аз отговарям за него и пред хората, от които съм избран!“, казва селският управник.

  Кметът на село Малево категорично подкрепи днес протеста на местните хора и излезе с тях за блокажа на улицата.

  При пристигането си шефът на БАБХ проф. Паскал Желязков заяви пред хората, че идва да ги успокои и че ще се търси решение. Той беше освиркат от местните, след като се опита да ги убеди, че местенето на загробените вече птици е доста опасно за разнасяне на заразата.

  Той посочи, че от страна на БАБХ са спазени всички процедури за загробването на кокошките с птичи грип. И призна, че мястото действително не е подходящо. „Ние не ги избираме тези площадки. Те трябва да са на общинска територия, защото за загробване на животни никой не си дава терена. Тази площадка е посочена от местната община и съгласувана с останалите институции“, обясни проф. Желязков

   В Хасково шефът на БАБХ съобщи, че има още едно открито огнище на птичи грип-във ферма в с.Трилистник, Пловдивско. И тук, както и в стопанството край с Криво поле, пробите се показали наличието на Инфлуенца тип А. Този щам не е опасен за хората, но за птиците е силно заразен. 

  Епизоотичното проучване на БАБХ ще покаже в рамките на 30 дни назад дали от заразените ферми са излизали яйца и кокошки и къде са пласирани те. Ако собствениците им са вършили и незаконна продажба, без да информират БАБХ,  те ще бъдат санкционирани.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (25)

  • 1
   Ка
   Какво става тука бе ... ??
   23 -5
   11:50, 27 апр 2021
   Тези забравени от закона и институциите хора как може да са толкова дръзки и да не се подчиняват на разпоредбите на ГЕРБ ? Как смеят тея отрудени селяни да се опълчат на умните и красивите от ГЕРБ ? Да не са православни ??
   • Ма
    малоумници
    19 0
    12:11, 27 апр 2021
    какво направихте с екерисажа (или той беше останка от социализма)?! Защо заравяте уж болни животни във вододайна зона?!
   • Ил
    Илон Мъск
    8 -1
    12:13, 27 апр 2021
    Да се изпратят на Марс.
   • Долно семе са пумите
   • Ха
    Хасковлията
    7 0
    16:36, 27 апр 2021
    А кмета на Малево, не е ли същият, който преди двайсетина дена "целуваше" ръка на Бочката?
    Не може да не е знаел за ямите.Но като видя на къде духа вятъра, се обърна срещу герб.
  • 2
   Пр
   Проблема е решен
   16 0
   12:20, 27 апр 2021
   Елита на ГЕРБ Георги Станков - Семката , Сашко Савов - Кратуната и Делян Добрев - джуката да им платят на хората по 50 - 100лв. и да забравят за заразата. Аз познавам хора които са готови да продадат и майките си за 50лв. Тук живота не струва и пукната пара.
   • Ма
    Малеу
    6 -1
    14:56, 27 апр 2021
    Ние нашите умрелите кокошки ги хвърляме в нужника на двора
  • 3
   Ма
   Мая
   15 0
   12:24, 27 апр 2021
   Тези непокорни селяни май са православни а ? Нещо не им харесват европейските ценности. ГЕРБ и мафия да ограбва европейските фондове и общината а за хората заразите . Няма сделка.
  • 4
   Ма
   Малево не вярва на ГЕРБ
   18 -4
   12:31, 27 апр 2021
   Малевци напред !!! Няма кой да Ви спре. Докато докарат заптиетата на ГЕРБ от града вие ще се организирате и ще барикадирате селото. Ако изпратят длъжности лица от ГЕРБ като Ангел Кунчев Пръскачката или паткаря Павел Челебиев и други велможи замеряйте ги със заразени кокошки. Няма да преговаряте с био-терористи. Тези от ГЕРБ ще ви изтровят без да им мигне окото.
  • 5
   Са
   Само питам
   21 -1
   12:36, 27 апр 2021
   Малоумните решения на ГЕРБ нямат край , дори и тези селяни от Малево са по-умни и образовани от добичето от Банкя Бойко Борисов и неговата кохорта калинки от Хасково. Колко трябва да си тъп да заровиш животни със заразна болест до водоизточника на селото ??
   • Фе
    Феката
    0 -17
    12:45, 27 апр 2021
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
   • Dz
    Dzakardo
    11 -1
    12:50, 27 апр 2021
    Фека, подавам ти моята щека!
   • Са
    Само питам и аз
    2 -15
    12:54, 27 апр 2021
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 6
   Уж
   Ужас
   6 0
   12:55, 27 апр 2021
   Защо просто не ги изгорят?
   • Ма
    Майдел и Габриел
    14 -1
    12:58, 27 апр 2021
    Трябва да унищожим българският народ, така ни повеляват европейските ценности.
  • 7
   Се
   Севдалин
   7 -5
   13:04, 27 апр 2021
   Не знаех че п@маците посещават параклиси
   • Да
    да ти кажа
    8 0
    14:51, 27 апр 2021
    В малево половината са си местни българи . А близо до параклиса има направена чешма от мюсулманите
  • 8
   Ст
   Станчо
   11 -2
   13:10, 27 апр 2021
   Днес в Малево утре и по другите села ще заравяме заразени животни. И без това ви купуваме за по 50лв. на изборите. Живота на такива като вас не струва нищо. Който се бунтува ще бъде смазан от месомелачката на ГЕРБ.
  • 9
   Зи
   Зидан
   18 0
   13:14, 27 апр 2021
   Много нагло гледа тоя пуяк от ГЕРБ Паскал Желязков. Как да не му забиеш един в наглата муцуна и го овъргаляш в калта. Да види от къде излиза хляба.
   • За
    забавното е,
    1 0
    17:01, 27 апр 2021
    че той всъщност е кадър на БСП, но се е набъркал с ГЕРБ и сега прави, каквото му поръчат.
  • 10
   До
   Добрин
   1 -9
   13:38, 27 апр 2021
   Да криехте прасетата в Малево не ревахте.Сега реве... Виж коментара
  • 11
   То
   Торки
   12 0
   13:42, 27 апр 2021
   Нали преди едни коли събраха умрели животни да ги горят и държавата даде пари за станции инсинератори и коли. Защо не се ползва това което е платено а ровичкаме земята и душата на хората?
   • Аз
    Аз
    13 0
    13:54, 27 апр 2021
    Отговорът е много прост: защото ни управляват алтернативно надарени платени подлоги, за които здравето и животът на обикновения човек няма никакво значение!
   • гълтат всяка година едни яки милиони
  • 12
   В близост до т.нар параклис има езеро-сметище на същото това село. Някак е лицемерно същите тези селяни да твърдят, че се засастрашава вододайната зона на параклиса при положение, че сами не я пазят!

  Хороскоп за 14.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
  14 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
  14 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
  14 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
  14 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
  14 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
  14 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
  14 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
  14 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
  14 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
  14 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
  14 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
  14 май 2021
  Последни новини