От х:

Днес в x:

19 °C

Драконовски мерки за сигурност за фризера с ваксините в РЗИ-Хасково

Изображение 1 от 4

  Строг контрол и драконовски мерки за сигурност са осигурили от РЗИ-Хасково на помещението с фризера, в който се съхраняват дозите на ваксината срещу коронавирус на Пфайзер/Бионтех. За нея се изисква поддържането на много ниски температури.

  Помещението е с направена по поръчка метална врата с тройно заключване, има и охранителна камера.

  Ултрафизерът може да поддържа температура от -60 до -80 градуса по Целзий.

  Освен че е снабден със специално наблюдение, фризерът с ваксините е свързан към компютър. През него се отчита температурата, която трябва да поддържа, а на стойностите периодично се правят записи.

  Елка Димитрова, която е инспектор в отдел „Противоепидемичен контрол” към Дирекция „Надзор на заразните болести” в РЗИ-Хасково обясни, че фризерът е обвързан и със СОТ и ако се случи нещо и температурите паднат под зададените, се получава сигнал за това. По няколко пъти на ден тя проверява и физически в помещението дали фризерът работи по зададените параметри.

  За изваждането на ваксините от фризера се действа по алгоритъм. От предходния ден в РЗИ обобщават информацията за заявените дози. Кутията с всички дози се вади от фризера и по най-бързия начин се отброяват нужните бройки от нея. Това трябва да се случи в рамките на 3 минути. Извадените флакони се съхраняват в стандартен хладилник при температура от 2 до 8 градуса. Изваденият от ултрафризера флакон трябва да се употреби до пет дни.

  При всяко изваждане на дози ваксина от фризера Елка Димитрова действа по инструкции със специални предпазни ръкавици, защото в противен случай може да получи изгаряне на ръцете.

  Следи се и стайната температура в помещението, в което е позициониран фризерът. Тя трябва да е между 22-25 градуса. За ситуации, в които токът спре, има подготвен и електрогенератор, обясни шефката на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова.

  За съхранението на другите две налични в България ваксини-Модерна и Астра Зенека няма толкова сложни изисквания.

  Флаконите на Модерна идват размразени в РЗИ-Хасково, съхраняват се в обикновен хладилник и могат да се изразходват в рамките на един месец.

  150 флакона от ваксината на Пфайзер пристигнаха днес в РЗИ-Хасково и вече се съхраняват при специалните условия.

  Новото зареждане с Астра Зенека за региона е от 35 флакона.

  Ваксината на Пфайзер е предназначена само за продължаване на имунизацията по трите фази от Националния план за ваксинация срещу Ковид и реимунизация, уточни д-р Димитрова.

  Ново е, че тези, които през информационния портал са заявили желание да се ваксинират с Астра Зенека, могат да го направят само в три от седемте пункта в областта и това са: ваксинационният пункт в болница „Хигия“ в Хасково, в този на МБАЛ-Хасково и в пункта в Димитровград.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (18)

  • 1
   Бр
   Браво
   28 -19
   20:24, 23 мар 2021
   Изключително важна поръчкова статия.Много е важно юрдечките да дъвчат едно и също нещо 24 часа.Да ви спре тока дано
  • 2
   Ка
   Каква е ваксината?
   6 -9
   20:51, 23 мар 2021
   На Астра зенека ли е? Защо не пишете каква е ваксината?
   • Д-
    Д-р Бакалов
    10 -5
    08:42, 24 мар 2021
    Ваксината е хубава и прясна с дълак срок на годност.
  • 3
   ИК
   И ко...
   22 -15
   20:56, 23 мар 2021
   Голяма новина, пазете фризера, ще ви трябва, да си замрази те тъпите глави, че сте прости като патки...
  • 4
   Ба
   бай Шиле в Русия съм⛄
   10 -21
   01:05, 24 мар 2021
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Да
    да
    12 -5
    09:46, 24 мар 2021
    М да трола си е трол пък аз шибам жена ти докато се правиш на клавиатурен мишок
  • 5
   Дн
   днес
   15 -2
   01:55, 24 мар 2021
   като спря тока какво стана с температурата във фризера?
   • Ев
    Евн
    3 -1
    11:16, 24 мар 2021
    ще се стопли.
  • 6
   Ка
   Каунь
   13 -9
   06:23, 24 мар 2021
   А ве , някой спомня ли си в какво притигнаха първите ваксини и как бяха показани на народонаселението ? Щот не бяха и със саламджийски бус даже,а в едно пластмасово кутийче ... За едни приетеле от РЗИ питам де.
  • 7
   Рн
   РНК
   10 -2
   08:43, 24 мар 2021
   В момента през информационния портал избор за ваксинационен център има за МБАЛ Хасково и Хигия, Това означава, че независимо че си избрал RNK ваксина, такава просто няма да бъде поставена.. информационния портал е оставен единствено за АЗ....какъв е смисъла тогава от него и правото на избор на ваксина?
  • 8
   Ян
   Янкков
   12 -7
   08:55, 24 мар 2021
   Така ще е , свиквайте Хасковлии!!
   От сутрин до вечер ще четем и слушаме "грандиозните постижения" на шайката!
   Ще ни обясняват ,колко добре живеем - въпреки ще сме на последно място по доходи,свобода на словото , а на първо по смъртност!!!
   Мисирките ще ни облъчват с тяхното гулю-гулю,докато не припаднем.
   А народа МРЕ!!!
   Нека всички да гласуваме на 04.04. - без страх от истеричните писаци на шайката,за пандемия, ваксини и всичко, което може да ни отдалечи от урните!
   Така ще изметем уродливата шайка- а после ... стълбове има доста!!!
  • 9
   Бо
   Божилов
   15 -3
   09:51, 24 мар 2021
   Мрем, защото ядем каквото има. Или каквото са ни сложили там в кренвиршите. Мрем не щото сме стари, а щото сме бедни и сме купили мляко с парите за лекарства.
   Мрем, щото отиваме на лекар само ако намерим връзки. Или понеже се лекуваме с рецепти от рекламите. Мрем, щото ни е мъртва здравната система.
   Мрем в планината, щото нямаме спасителен хеликоптер. Мрем на улицата, щото чакаме линейка или сме настъпили ток. Мрем лесно и по калпавите пътища, дето мрат да ни ги правят.
   Мрем си, бе. И така прецакваме вируса.
  • 10
   Va
   VAKSINATOR
   4 -4
   10:31, 24 мар 2021
   150 ваксини от 30 000 ваксини. Хасково е една от 8 области. Защо само толкова? Има ли КОЙ който да продава ваксини на Турция?
  • 11
   Ха
   Хасковлията
   8 -6
   10:44, 24 мар 2021
   Да, има!
   Бойко Методиев Борисов - българоубиеца
   • Затова ли Черепа избяга а Христо Лодкаря легна болен в ковид отделение ?
  • 12
   Ма
   Манол
   1 -1
   13:44, 24 мар 2021
   Добре, няма да се ваксинираме!?! К’во пра’им тогава!?! Да излезем, да се развъртим, с по една тояга, поне да умрем, като пичове, а не да мрем като опитни плъхове от Ковид19!?!
   • Ка
    Карфиол
    1 0
    15:47, 24 мар 2021
    Спри да гледаш филми и прочети някоя книга!

  Хороскоп за 18.06.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Правите неща заслужаващи уважение и с тях печелите симпатиите на хората около вас. Не преследвайте користни цели, не бъдете високомерни към другите, нито пък използвайте познанствата си с цел облага. Само така ще запазите личното си достойнство, а и ще заслужите истински приятели.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Този ден за вас се характеризира с инициативност и добро настроение. С каквото и да се захванете, вършите всичко по най-добрия начин и то така че да удовлетворява изискванията и на най-взискателните хора около вас. Възможно е да ви се наложи да отложите нещо, планирано за днес, което ще ви създаде повече работа впоследствие.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Много от вас ще споделят времето си със семейството и приятелите, в стремежа си да направят деня по-приятен за всички ви. Изразявайки подкрепата си към тях, ще ви стигнат силите да се справите и със своите си задачи. С воля и труд ще преодолеете ограниченията, които ви пречат и ще продължите напред, мотивирани и можещи. Няма да ви липсват внимание и любов.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се поддавайте на натиска на околните. Това едва ли е толкова трудно, колкото изглежда. Вършете работата си безупречно и се съобразявайте с плановете си. Предвид темперамента ви за мнозина от вас това може да се окаже трудно, но днес си заслужава. Ще бъдете доволни от себе си и ще имате стимул да зарадвате вашите близки и приятели.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Следвайки програмата си, ще спазите сроковете и ще представите готов крайния резултат от усилията си. Дамите ще се радват на засилен интерес към тях, което ще бъде допълнителен стимул за работата им. С нечия помощ ще намерите по-пряк път за постигане на целите си и делата ви ще се ускорят.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ако дълго се колебаете как да постъпите по конкретен въпрос може и да изпуснете сроковете и така да затворите вратите пред себе си. Дайте си ясна сметка какво точно искате да постигнете и действайте, след като сте набелязали конкретните стъпки. Потиснете притесненията си, те са неоснователни.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Излъчвате ведрина и сърдечност, и това ви прави приятна компания. В деловите задачи няма да срещате затруднения и с лекота ще вървите напред. Вечерта ви ще бъде приятна. Някои ще предпочетат семейна обстановка сред близките хора. В личен план нещата ви се развиват с променлива скорост.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не се поддавайте на емоциите си, най-вече на онези, подтикващи ви към конфликти. Бъдете по-дискретни и не злоупотребявайте с доверието на колегите си. За себе си оставете онези свои преживявания, които разголват душата ви пред другите. Пътувания, служебни или във връзка с отпуската, наложете си да не се притеснявате излишно.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Може би имате нужда да останете насаме със себе си и да обмислите на спокойствие ситуацията. Днес със сигурност ще ви се открие такава възможност, стига да не вземете твърде присърце дребните неприятности на ваш близък.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Някои от вас ще използват деня за екскурзия до по-далечно място. Почивните дни са подходящи за подобно начинание. Промяната ще ви подейства обновяващо. В това ви занимание лесно ще намерите съмишленици и няма да сте сами. Приятели ще ви насочат и към други не по-малко интересни възможности.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Колкото по-бързо и добре отстраните пропуските и грешките си, толкова по-бързо ще се доближите до успеха. Като се има предвид прагматичното ви и целенасочено мислене, няма съмнение, че ще го направите. Събитията ще се развиват динамично, за това покажете устойчивост на характера си и не робувайте на емоциите си.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Натовареността ви създава повече стрес и напрежение, но за отплата ще се радвате на придобивки. И занапред ще продължавате да работите, получавайки това, което желаете. Отделете от времето си на хората и нещата, без които не можете. Очаквани събития ще ви направят активни и в друга сфера.
  18 юни 2021
  Последни новини