От х:

Днес в x:

Няма верни модели за справяне с тази криза - брифинг на щаба (на живо)

Няма верни модели за справяне с тази криза. Няма да приема оплюване, който ви обещава живот без болест, ви лъже. Няма подготвени хора, нито пък справящи се общества. Има едно нещо, което губим - желанието да бъдем заедно. С такива прочувствени думи министър Костадин Ангелов започна брифинга на щаба, като благодари на всички, които полагат усилия мерките да имат ефект. Той говори за лъжите, големия страх в най-голямата битка на нашето време.

Средната възраст на хоспитализираните у нас е 52 години, сред тях има бебета и деца.

Заетостта на леглата е 58% за неусложнени случаи, 65% - за интензивно лечение.

Единствената положителна тенденция, което отчете министър Ангелов е съотношението на излекуваните към болните, което означава, че българските лекари си вършат работата.

380 на 100 хиляди е заболеваемостта у нас за последните 14 дни. Това ни отрежда 16-о място в Европа и пето на Балканите, отчете доц. Кунчев. Той изброи областите, където има по-висока от средната заболеваемост - това са тези, които от вчера въведоха допълнителни мерки - Плевен, Кюстендил, Враца, Бургас, София, Шумен и Перник.

С най-ниска заболеваемост у нас остават областите Търговище, Видин, Кърджали, Разград и Добрич..

Много критики имаше за изнасянето на обучението в електронна среда, каза доц. Кунчев. Имаме училище с 13 болни учители, защити той локалните мерки. Имаме дом за възрастни със заразени, включително тежко болни, и те живеят с още 100 други. Ваксинирали са се 11 души, сред които носители на вируса, и всички останали отказват ваксиниране.

Поне от 14 дни се намираме в експоненциално нарастване, съобщи ген. Мутафчийски. Покачването на кривата е много стръмно. Покачването е осезаемо в болниците, сега там са около 6000 пациенти. Има болници, където леглата са изчерпани. Ситуацията е сериозна. При такова експоненциално нарастване бързо ще се изчерпат медицинските ресурси и много хора може да не получат помощ. Затова е много важно в момента да се спазват мерките, подчерта ген. Мутафчийски.

Не се препоръчва блокирането на проблемната партида на "АстраЗенека"

Изводът на комитета на европейската агенция за партидата от ваксина на "АстраЗенека", която бе спряна след смъртен случай и и случай на тежка реакция в Австрия, е, че тези случаи нямат връзка с ваксината. У нас от въпросната партида са сложени почти всички дози. Случаите на нежелани реакции са по-малко от средно отчитаните за тази ваксина. Те са описани в документацията на ваксината - грипоподобни симптоми, мускулна болка, температура и т.н. Няма основание за спиране на ваксинирането с "АстраЗенека".

Очаква се да получи одобрение още една ваксина - на "Янсен", която е в една доза. Ако то бъде дадено, възможно е първите доставки да пристигнат през април. Това съобщи Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата.

Оказва се, че има хора, които са се записали за участници в изборния процес, само за да се ваксинират с "Пфайзер/БионТех", съобщи министър Ангелов. Но това са хората, с които трябва да работим, това е положението в България, каза той, като повтори думите си, че най-добрата ваксина е тази, която е в наличност.

Локалните мерки бяха защитени от министър Ангелов. Той разказа за училища в малките населени места, където няма нито един заразен и там дори не знаят какво е коронавирус. Затварянето за моловете му дало представа колко сме социални в България. Затова намирането на баланса е много трудно, но в момента не е удачен пълен локдаун.

Обществото трябва да е готово да приеме тези мерки, да е готово да ги спазва. Не е въпросът да издадем една заповед, а да гарантираме нейното спазване. Там където е необходимо да се вземат мерки, го правим. Какво ще се случи, какъв ще е ефектът от взетите мерки, или ще имаме дефект - това е важното, подчерта министър Ангелов ефективността като фактор за приемане на мерки.

Доц. Кунчев яростно защити заведенията, които го изненадали приятно със спазване на мерките, при които работят.

Новите варианти на коронавируса, дали ваксините пазят срещу тях е въпрос, на който засега науката няма отговор.

Изборът на ваксини е бил планиран с доставката на по 3 млн. от всяка. Но доставките не зависят от България, договорите не са сключени от България. Който иска да се ваксинира с някоя ваксина, може да чака тя да дойде някога. В България също имаме летален изход след поставяне на ваксина. Няма доказана връзка обаче с поставянето на тази ваксина. Когато европейската агенция по лекарствата каже, тогава тази ваксина ще бъде спряна, каза министър Ангелов.

Коментари в сайта (7)

  • 1
    3,
    3,14
    8 -1
    16:42, 11 мар 2021
    Не зная какво ще говорите след 4 април,като няма кой да ви казва!При всичкислучаи ще сте изметени мръсни подли душички!
    • Гу
      губел сме
      0 0
      05:39, 13 мар 2021
      Желанието да жъдем заедно. Няма как да бия отрова във вените си защото някой друг си е бил.
  • 2
    Не
    Неблагодарници
    5 0
    17:56, 11 мар 2021
    Засрамете се! ПремиериНЪТ каза , че те (правителството) най-добре се справят с кризата. Има верен модел и това е НЕГОВИЯТ. Как смеете да му противоречите ? Извинете се веднага!
  • 3
    Ма
    мастикаджия
    6 -1
    18:49, 11 мар 2021
    Верният модел е да ви избесим,ама няма да стане ,щото ни осякаха тополите.
    • Ха
      ХАНКО БРАТ
      2 -1
      01:24, 12 мар 2021
      И топките ,колега консумиращ мастика. Обръщам се така към теб защото за не много умния модератор на сайта ,ник-нейма ти бил непозната дума и не го публикува.
  • 4
    И
    И
    2 0
    10:23, 13 мар 2021
    Криза има, но вие дет ни занимавате с статистика, колко хиляди взимате на месец а, боклуци.
  • 5
    Хи
    Химената
    1 0
    18:00, 13 мар 2021
    Мили неуки хора ! На умния човек му е ясно , че с тази криза няма как да се справим ! Както всички знаете , дори и динозаврите са изчезнали , макар че не са унищожавали планетата . А ние за 100 години почти се самоубихме. Това всъщност е началото на края на света . Вируса ще се развива докато не умори всички до крак .
Последни новини