От х:

Днес в x:

България няма да блокира партидата на "АстраЗенека", всички дози от нея са употребени

Европейската агенция по лекарствата е направила извънреден задълбочен анализ на партидата ABV5300 на ваксините за "АстраЗенека", за която вчера имаше информация, че се проверява заради смъртен случай в Австрия и която също е доставена в България.

"Няма доказателства за причинно-следствена връзка и не се препоръчва държавите да блокират тази партида, доставена до 17 държави, сред тях и България. Ние сме получили 31 200 дози на 1 декември, като са приложени всички до една", обясни директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. Той добави, че засега няма информация за странични ефекти, освен грипоподобни симптоми, температура.

Европейската агенция на този етап не препоръчва блокиране и установява дали има причинно-следствена връзка, категоричен е Кирилов.

Относно останалите ваксини той каза, че днес се чака решение за ваксината на "Янсен", но няма срокове за доставка, вероятно ще е април. Продължава и оценката на руската ваксина.

31 200 дози се очакват утре от ваксината на "Астра Зенека", с 3 400 дози повече, в понеделник ще има доставка на "Пфайзер", в средата на седмицата 33 000 дози от "Модерна", 36 000 дози в края на следващата седмица се очакват от "АстраЗенека"

Положителната новина от вчера е, че ЕК се договори с "Пфайзер" за 4 млн. допълнителни дози, които да са осигурени за две седмици в ЕС, през април ще се увеличи количеството за България - около 250 000 дози, от "Модерна" ще има над 80 000 дози, от оксфордската ваксина засега няма информация", обясни Богдан Кирилов.

От своя страна здравният министър Костадин Ангелов отхвърли обвиненията, че у нас се ваксинира само с ваксината на "АстраЗенека" и бе категоричен, че "се ваксинира с това, "което се доставя". Той се е ваксинирал в "Пфайзер", но неговото семейство ще се ваксинира с "АстраЗенека".

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ра
    Разбира се
    10 0
    18:09, 11 мар 2021
    , че няма да се блокира партидата. Къде другаде могат да намерят по-безобидни опитни мишки ,ако не в държавата с 80% д----и. Ако всички блокират партидата ,това означава някой да изгуби пари ,много пари. Този някой не е организирал целия този хаос по света за да губи пари , а за да печели.
  • 2
    Ха
    Хасковска аномалия
    9 0
    20:25, 11 мар 2021
    България е сметището на Европа.Донесете боклука!
    • Ха
      ХАНКО БРАТ
      5 0
      01:14, 12 мар 2021
      Закъснял си с предложението колега , отдавна боклука на Европа се внася у нас , изгарят го в ТЕЦ-овете и после ние българите дишаме свеж европейски въздух. Другото го знаем: първи по смъртност в света :от ракови заболявания , инфаркти , инсулти и т.н.
  • 3
    Ей
    ейййй
    6 0
    21:11, 11 мар 2021
    няма лекар който да каже , че жената е увряла от ваксина. като камунизи са. мълчат. иначе пари няма. поста може да си загубят. пък и в телевизии не ги канят и не могат звезди да станат. на помияра в бели дрехи са му набили в кратуната ,че това е полезно и до живот ще го повтаря
  • 4
    12
    123
    7 0
    21:57, 11 мар 2021
    Как в цяла Европа ги блокираха а тук не може.На всички стана ясно какъв боклук е Астрата но заради комисиона ще ни тровят.
    Министъра с Пфайзър говедата с Астра.За всички ГРОБАРИ има запазена Пфайзер . Не си слагайте АстраЗенека отромни проблеми създава образува съсиреци в кравта и хората мрат като мишки.
  • 5
    Ян
    Янков
    4 0
    11:35, 12 мар 2021
    Обърнете внимание, на индивида на снимката.Сега се замислете - каква длъжност изпълнява в държавата.Сега пак го погледнете - е, какво виждате?
    Аз виждам бушон! Калинка гербава ,поставена на точното място, за да пази Винету.
    Ангелов и Кунчев се надпреварват , кой по странни , да не кажем смешни обяснения да дава по телевизиите.
    Някой беше казал - проблемът е, че в България корона-кризата се контролира от джипката, а не от лекарите!
    Да гласуваме на 04.04 , за нормален живот!
Последни новини