От х:

Днес в x:

Броят на мобилните секции ясен в последната седмица преди изборите

    Точният брой на мобилните секционни избирателни комисии, които ще обслужват гласоподавателите под карантина, ще бъде определен в последната седмица преди провеждането на парламентарните избори на 4-ти април.

    „Няма как да знаем точно колко ще са карантинираните и към момента не може да се фиксира броят на мобилните секции, затова ще чакаме до последния момент“, обясни и секретарят на общината Пламен Лечев.

    149 са секционните избирателни комисии в Хасково, а съвсем условно в момента са заложени 10 мобилни. „Мобилните секции може да са две, а може и да са 20. Това ще бъде определено в зависимост от броя на карантинираните и броя на желаещите от тях да гласуват“, посочи кметът на Хасково Станислав Дечев. Градоначалникът поясни, че общината има ресурс за осигуряване логистиката на мобилните екипи.

    Те ще са отделни СИК от двата, които са определени за хората с увреждане. „Държа да отбележа, че гласоподавателите в неравностойно положение, които искат да упражнят правото си на вот и за които ще трябва да се уреди транспорт, ще могат да го заявяват на телефонните линии в общината. При тях няма да ходят членове от мобилните секции, които ще обслужват в деня на вота карантинираните“, отбеляза Станислав Дечев.

    За ваксинацията на хората от мобилните секции ще отговарят от Регионалната здравна инспекция. Всички от администрацията на община Хасково, заети по процеса на провеждане на изборите, при желание, също ще бъдат ваксинирани.

    Към момента нямаме установени проблеми и казуси по определяне на списъците на гласоподавателите, посочи и секретарят на общината Пламен Лечев.

    92621 са избирателите в Хасковска община по предварителните избирателни списъци.

    От решение на Районната избирателната комисия от 17-ти февруари става ясно, че секциите с над 500 избиратели ще са с по 9 членове, а останалите ще имат по 7 членове. Ясно е и разпределението на местата в СИК и техните ръководства между партиите и коалициите на територията на Община Хасково.

    Коалиция „Демократична България – Обединение“ ще има 25 членове,„Обединени патриоти“ – 149, „Воля“ и ДПС по 149 членове,Коалиция „БСП за България“ – 330, а ГЕРБ – 449.

    Подаването на документи в РИК 29-Хасково за регистрация на кандидатски листи в изборите за народни представители за Народно събрание в 29 МИР, започва на 20-ти февруари.

    На 22-ри февруари са насрочени и консултациите при кмета за определяне съставите на Секционните избирателни комисии на територията на общината.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини