От х:

Днес в x:

11 °C

Масово ваксинират преждевременно преживните животни за „Син език“

Масовата ваксинация на едри и дребни преживни животни за болестта „Син език“ стартира на първи февруари в Хасковска област. Това става ясно след провелото се днес заседание на Областната епизоотична комисия.

На срещата, която се е провела онлайн, директорът на Областната дирекция по безопасност на храните-Хасково д-р Георги Илиев е докладвал пред областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, че причината за изтеглянето на ваксинационния период при животните, е заради регистрираните случаи на болестта в Стара планина и в района на област Стара Загора.

Тази година ваксинацията апочва по-рано, за да може в сезона, в който заболяването се разпространява най-активно, животните вече да имат изграден имунитет.

Като информация от срещата излиза още и броят на вторичните огнища на Африканска чума по свинете по диви свине, които са 55. Те са открити от началото на груповия лов през месец октомври 2020 г.

38 от тях са на територията на община Тополовград, 16 на територията на община Свиленград и 1 в община Маджарово. Общо случаите на Африканска чума по свинете, установени в област Хасково към момента, са 58.

По данни на директора на Държавно горско стопанство в Хасково -инж. Любомир Илиев в ловния сезон през 2020 г. на територията на Хасково са взети 153 проби, а от началото на 2021 г. още 11 проби от отстреляни диви свине. Няма отчетени положителни проби на АЧС. Става ясно още, че намалява популацията на дива свиня спрямо 2019 г.

Вследствие на активната информационна компания, организирана от Областния управител на област Хасково, съвместно с ОДБХ-Хасково, кметовете на общини и ветеринарните лекари, в област Хасково са регистрирани 614 броя лични стопанства от началото на 2020 г. Продължава разяснителната кампания, както и подаването на заявления за регистрация на лични стопанства.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Па
  Панаетюф Теню ут Гереня
  5 -3
  19:38, 26 яну 2021
  Тя областната пуне ут син език пу хайваните бива да са сята. Ку ли не зако еде 5 години парите на майка си и татко си.
 • 2
  не Езика :))
  • Па
   Панаетюф Теню ут Гереня
   2 -2
   21:42, 26 яну 2021
   Ба, таковате, църуле. Кой ли си е намразил толкоз много инструмента, чи баш там да лумка
 • 3
  "Селяндури"!
  1 -3
  22:39, 26 яну 2021
  Това как може да сте такива селяндури? Като Ви гледам културата на писане в коментарите, явно и 4-ти клас нямате завършен!!! Жалко е, че гражданското общество е от такива като вас!
  • Ха
   Хасковският
   2 0
   23:05, 26 яну 2021
   диалект си има чар.
  • В Хасково и Общината и Околийското е пълно с такъв трошляк ... И си правят сами реклама по кабеларките :))
   ....
   Затова предпочитам да съм искрен селянин :))

Още новини

Хороскоп за 24.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалните си проблеми няма да успеете да решите в рамките на деня. Мислите повече за човек, с когото скоро сте се срещнали, но е добре да бъдете по-сдържани. Възможно е прекаленото ви внимание към него да ви изиграе лоша шега. Станете по-загрижени към здравето си и не рискувайте излишно.
24 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Въпреки че имате желанието да си починете най-вероятно днес ще бъдете толкова заети, колкото и през седмицата. Има доста неща, които трябва да довършите и едва ли ще сте спокойни, докато не го направите. Работа, свързана с дома ви дава възможност да проявите сръчността и въображението си. Не пропускайте предложение за нещо приятно през деня.
24 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Налага се да се заемете по-активно с деловите си ангажименти. Тръпката от успеха ще ви завладее и вие просто ще бъдете във вихъра си. Вечерта са възможни разочарования от нелоялни познанства. Това са уроци, които вие трябва да приемете. Независимо от наранените ви чувства не губете присъствие на духа.
24 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съумейте да съчетаете действията си с тези на партньорите ви и ще успеете да осъществите намеренията си. Работата ще ви носи удовлетворение и придобивки. Решителните ви действия, говорещи за увереност и знания ще ви отворят врати. Връзката със семейството ви е силна и това допълнително ви мотивира.
24 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Събитията на деня ще са във ваша полза. Освободете се от мнителността си и запазете самообладание при взимането на важни решения. Интелектуалните ви дадености и постижения ви дават основателно самочувствие. Натоварването ви прави малко нервни, но умеете да отсявате важните моменти.
24 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ви предлага прекрасни възможности, от които непременно трябва да се възползвате. Мислейки за лични проблеми може да пропуснете шанс, който очаквате отдавна. Вярвайте в себе си и късметът сам ще ви намери.
24 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте склонни да рискувате и да действате без предварително да съгласувате постъпките си с хората, с които работите. Направете го, ако мислите, че това е най - разумният вариант. Имате пълна подкрепа от страна на вашия интимен партньор. На някои от вас предстои скорошно пътуване, свързано с работата ви.
24 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За повечето от вас денят ще бъде интересен. Други ще допринесат за доброто ви настроение, за което ще им бъдете благодарни. Работата няма да ви създава проблеми, правите нещата с желание, и това ви носи активи. Обърнете внимание на духовните си потребности. Посетете място, за което чувате добри отзиви.
24 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Податливи сте на внушения, приемайки ги като добронамерени, но скоро може да се убедите в противното. Във ваш интерес е днес да се дистанцирате от хора, които ви пречат да работите според собствените си разбирания. Предстоящо пътуване или друг ангажимент изискват подготовка, за да си спестите неудобства.
24 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитвате различни способи да се справите с важни за вас въпроси днес. Ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие, тъй като в момента едва ли е подходящо да правите промени. Разчитайте на подкрепата на свой близък, който в решителен момент ще ви се притече на помощ. За предпочитане е да избягвате всякакви конфликтни ситуации днес.
24 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не допускайте инерцията да ви води и да се превърне в двигател на ежедневието ви. Чувствате се безсилни, но ако успеете да се освободите от множеството условности, на които робувате, ще излезете от праволинейността. Опитайте се да разнообразите емоционалния си живот.
24 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Много динамичен и интересен ден ви предстои Риби. Срещите с различни хора ви обогатяват и ви мотивират за работа. Не е изключено днес да получите добра новина, свързана с вашия бизнес. Помислете за физическата си форма.
24 фев 2021
Последни новини