От х:

Днес в x:

13 °C

Масово ваксинират преждевременно преживните животни за „Син език“

Масовата ваксинация на едри и дребни преживни животни за болестта „Син език“ стартира на първи февруари в Хасковска област. Това става ясно след провелото се днес заседание на Областната епизоотична комисия.

На срещата, която се е провела онлайн, директорът на Областната дирекция по безопасност на храните-Хасково д-р Георги Илиев е докладвал пред областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, че причината за изтеглянето на ваксинационния период при животните, е заради регистрираните случаи на болестта в Стара планина и в района на област Стара Загора.

Тази година ваксинацията апочва по-рано, за да може в сезона, в който заболяването се разпространява най-активно, животните вече да имат изграден имунитет.

Като информация от срещата излиза още и броят на вторичните огнища на Африканска чума по свинете по диви свине, които са 55. Те са открити от началото на груповия лов през месец октомври 2020 г.

38 от тях са на територията на община Тополовград, 16 на територията на община Свиленград и 1 в община Маджарово. Общо случаите на Африканска чума по свинете, установени в област Хасково към момента, са 58.

По данни на директора на Държавно горско стопанство в Хасково -инж. Любомир Илиев в ловния сезон през 2020 г. на територията на Хасково са взети 153 проби, а от началото на 2021 г. още 11 проби от отстреляни диви свине. Няма отчетени положителни проби на АЧС. Става ясно още, че намалява популацията на дива свиня спрямо 2019 г.

Вследствие на активната информационна компания, организирана от Областния управител на област Хасково, съвместно с ОДБХ-Хасково, кметовете на общини и ветеринарните лекари, в област Хасково са регистрирани 614 броя лични стопанства от началото на 2020 г. Продължава разяснителната кампания, както и подаването на заявления за регистрация на лични стопанства.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Па
  Панаетюф Теню ут Гереня
  5 -3
  19:38, 26 яну 2021
  Тя областната пуне ут син език пу хайваните бива да са сята. Ку ли не зако еде 5 години парите на майка си и татко си.
 • 2
  "Селяндури"!
  1 -3
  22:39, 26 яну 2021
  Това как може да сте такива селяндури? Като Ви гледам културата на писане в коментарите, явно и 4-ти клас нямате завършен!!! Жалко е, че гражданското общество е от такива като вас!
  • Ха
   Хасковският
   2 0
   23:05, 26 яну 2021
   диалект си има чар.
  • В Хасково и Общината и Околийското е пълно с такъв трошляк ... И си правят сами реклама по кабеларките :))
   ....
   Затова предпочитам да съм искрен селянин :))

Хороскоп за 09.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
По-често се вслушвайте във вътрешния си глас, той е извор на истини и съвети от извора. Ще общувате добронамерено с конкурентите си, с което ще ги спечелите за обща задача. Реагирайки адекватно на създадената ситуация, ще подобрявате имиджа и финансите си. Реализирана мечта.
09 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
За да дадете всичко от себе си заложете на емоционалните си възприятия. Няма да се лутате в търсене на подходящото решение, но повече предпазливост не ще ви бъде излишна. Близките ще ви стимулират.
09 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делова задача ще ви накара да ускорите работата си по нея. В сътрудничество с колеги и партньори ще я приключите в срок, без излишни вълнения. Новости от интимен характер ще ви подтикнат към повече обвързване с партньора. Вести от чужбина ще ви подтикнат към вземане по-бързи решения.
09 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Служебните въпроси не търпят отлагане, част от времето ви ще е запълнено с тях. Помислите за организацията и реда на работното място, сътрудниците ви/ако имате такива/ също ще се включат в мероприятията. Не пренебрегвайте добрата си форма, има какво да направите, за да се поддържате в нужната ви кондиция.
09 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приоритетите на повечето от вас днес са свързани с въпроси, касаещи човека до вас. Стремите се към разбирателство и се опитвате да елиминирате нещата, които ви пречат да го постигнете. Ваш близък ще ви помоли за услуга, с която можете да му бъдете особено полезни. Не отказвайте предложение за вечерта, ще успеете да се отпуснете и да прекарате наистина приятно.
09 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Възможно е в общуването си днес да срещнете несъгласие по въпроси, които считате за вече решени и това отново да ви върне назад. Отнесете се с повече внимание към чувствата и вълненията на околните и тогава нещата ви ще потръгнат. Често болката ни помага да осъзнаем истини, които подминаваме, без да осмислим.
09 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Късметът ви днес ще работи и скоро ще се похвалите с осъществени намерения. Умело ще се възползвате от нечие несправяне с работата и ще блеснете със способностите си. Някои ще получат предложение за нова или допълнителна заетост. Промените, към които се стремите ще наложат повишаване на образоваността ви.
09 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отхвърляте задачите си. Финансовите ви възможности ще пораснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
09 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стрелец Финансови успехи ще ви зарадват. Не е това, от което имате нужда, но на този етап - добре. Ако ви се налага да пътувате, много внимавайте като шофирате. Вечерта се поглезете заедно с любимия човек, като си подарите взаимно нещо вълнуващо.
09 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
09 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес много неща ще ви носят добро настроение и създават усещане за сигурност. Сред тях на първо място са близките ви хора, наградете ги с приветливото си поведение и добра дума. При други се очертават постигнати споразумения и финансови придобивки. Ще можете да си позволите и нещо повече за себе си.
09 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Градивното ви отношение към трудовите ви ангажименти ще ви изведе до финансов успех. Гостоприемни сте и това ще ви натовари с повече грижи. Ще се опитат да ви въвлекат в чужди проблеми. Независимо от желанието да сте полезни се дистанцирайте за момента. Решимостта ви ще ви бъде от полза.
09 май 2021
Последни новини