От х:

Днес в x:

12 °C

В Гимназията по транспорт започнаха обучение по новия хибриден двигател

Изображение 1 от 5

    Ученици от хасковската Професионална гимназия по транспорт и аграрни технологии „Н. Й. Вапцаров“ започнаха практическо обучение по новия електрически двигател. Моторът беше доставен в края на миналия месец, но не беше използван с учебна цел, тъй като обучението за учениците изцяло беше в онлайн среда. От днес обаче заниманията за гимназистите започнаха в учебната работилница. Това стана възможно след като здравният министър и министърът на здравеопазването разрешиха провеждане на практически часове за учениците от 5 до 12 клас и за студентите.

    Заниманията се провеждат по график, а учениците са разделени на групи с цел да не се получава струпване на хора и спазване на противоепидемичните мерки, наложени с цел ограничаване разпространението на коронавируса, обясни зам.-директорът на гимназията инж. Стоянка Петрова. Тя поясни, че всички са с ръкавици и маски, осигурени са дезинфектанти.

    „Всички инструменти, които ползват се дезинфекцират. Включват се и бактерицидните лампи, които дезинфекцират помещенията“, каза още инж. Петрова.

    Очевидно днес учениците се бяха завърнали със задоволство в работилницата. Поне такова настроение излъчваха осемте момчета от 11-ти „А“ клас от специалността „Автомобилна мехатроника, които първи преминаха учебна практика по диагностика на новия електродвигател на Тойота. Двамата им преподаватели инж. Атанас Атанасов и инж. Ершан Шукри, които им даваха разяснения за работата на мотора, който е 4-цилиндров, 1.2 кубика и 60 конски сили, но при изпреварване, мощността му може да достигне до 100 конски сили. Той съчетава двигател с вътрешно горене и електродвигател. Двигателят с вътрешно горене зарежда акумулаторните батерии, които подават ток към електродвигателя. Автомобил с такъв двигател е екологичен и може да измине 20-30 км в градска среда. В Хасково вече има няколко такива коли.

    Припомняме, че макетът на хибриден двигател на Тойота в разрез беше доставен от Италия в хасковската гимназия по проект „Модернизация на професионалното образование“. Предстои оборудване на нов кабинет за учебна практика. „До февруари се очаква доставката на още два учебни стенда“, каза директорът на гимназията инж. Донка Станчев.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Хо
      хондата
      23 -1
      13:10, 19 яну 2021
      всичко това е добре за учениците,ама как този макет на двигател може да струва 37000лв . тя цялата тойота не струва толкова.
      • Пу
        Пурко
        12 -1
        15:16, 19 яну 2021
        Може, може, като сложиш и далаверата в цената, не 37 000, а 57 000 може да излезе.
    • 2
      Ми
      Милена Михайлова
      7 -7
      15:15, 19 яну 2021
      Много хубаво е всичко, но какво може да излезе от автото след като всички уеници са от махлата? Очакваме следващата новина- "След започване на практиките- много заразени ученици и учители".
      • Го
        Гойко
        11 -1
        18:14, 19 яну 2021
        Само най-интелигентните от Република се записват в Автотранспорт!
      • Кр
        Кристиян Ангелов
        1 0
        12:58, 25 фев 2021
        Първо, аз не съм от махалата, а от Димитровград и имам много други приятели в ,,Автото", които също са от Димитровград и от други места от Хасково, които не са в ,,махалата'' госпожо Михайлова.
        Второ в училище караме само практика и се взимат всички мерки срещу Ковдид- 19 и няма да има новината, която споменахте уверявам Ви!
        И трето преди да хейтите се уверете в думите или по-точно глупостите, които ръсите в онлайн средите и в социалните мрежи...
    • 3
      Да
      Да изметем пасмината ГЕРБ
      8 -2
      15:45, 19 яну 2021
      Бойко 90 %
    • 4
      Ша
      Шабан
      5 0
      18:11, 19 яну 2021
      Мойто детето учи във автотранспорт и много съм доволно, записвайте се всичкото там, майстор да ставате голям хаир да виждате
    • 5
      По интересно е как се правят от съкварталците сватби и сюнети в стола на Автото . Няма тойоти-мойоти, а само кючеци, гюбеци и музика от която пада мазилка и задръжки!
    Последни новини