От х:

Днес в x:

9 °C

Младежи от Хасково с урок по толерантност със свои връстници от четири държави

  Какво е значението на думите „толерантност“ и „взаимопомощ“, но не като термини, а в реална ситуация, са осмислили групата младежи от Професионалната гимназия по транспорт и аграрни технологии „Н.Й. Вапцаров“ в Хасково, които участваха в първия междуучилищен обмен по проект CARE на младежката европейска програма Еразъм + в Литва.

  В проекта, който е за активни дейности за съпричастност и уважение, хасковската професионална гимназия си партнира с още няколко технически училища и гимназии от Полша, Румъния, Турция и литовското училище в град Келме, което е за ученици със специални потребности.

  „Идеята на тренингите и обменът е децата да разберат добре смисъла на думите толерантност и тормоз.“, посочи единият от преподавателите, които са били на визитата - Лидия Маджарова, учителка по философски цикъл. По време на срещите е споделено и как българските тийнейджъри се справят с тези проблеми в ежедневието, ценен е бил съответно и споделеният опит от техните връстници от другите държави в обмена.

  Заедно с децата и младежите със специални потребности от гимназията в Келме хасковските ученици са участвали в тренировки по баскетбол и различни спортни игри. Тогава са усетили и колко повече усиля полагат хората със специални потребности, за да постигат същите резултати, които отбелязват здравите.

  Един от най-големите уроци, които са получили учениците, е когато са се подложили на рехабилитацията, която децата със специални потребности почти ежедневно изпълняват, разказа преподавателят по електрообзавеждане на автомобила Стоян Нешев, който е вторият учител придружител на учениците от ПГТАТ в Литва.

  Васил Тодоров от 9-ти клас, който е един от участниците в първия етап на проекта, пък сподели силните си впечатления от Младежката зона в Келме, в която са били на посещение. В тази зона младите хора от градчето на възраст от 14 до 29 години имат различни възможности да се събират, да споделят и да се забавляват, да играят тенис на маса, бирлярд.

  „Такова място липсва в Хасково, а идеята е много добра. Това е зона, която си има правила за ползване, но не е подчинена на някакви строги регламенти и цикличност на посещение, както се случва в различните кръжоци, например. Ще се радваме, ако и в нашия град се помисли за създаването на едно такова място.“, споделиха учениците. В Литва уплътняването на свободното време на младите хора е един от основните начини за борба с агресията сред младото поколение, затова и държавата се е погрижила да осигурява такива Младежки зони, коментира Лидия Маджарова. Преподавателката от Хасково е впечатлена и от организацията в училището за ученици със специални потребности, което се посещава от деца и младежи с ментални и физически увреждания. В това училище, според възможностите си, възпитаниците му учат не само основните образователни предмети, но развиват и професионални умения и след 18-годишна възраст повечето от тях започват работа, като помощници на готвачи, дърводелци, дори строители.

  След като чуят в детайли разказите на групата, завърнала се от Литва, от ръководството на училището ще анализират положителните практики и ще преценят възможността за налагането на някои от тях, отбеляза директорката  инж. Донка Станчева.

  Това е първият от трите проекта по Еразъм +, по които Професионалната гимназия по транспорт и аграрни технологии „Н.Й. Вапцаров“ работи през тази година. По друг от тях 20 ученици ще направят летния си стаж в Португалия. "По-добри училища, за по-добър живот" с партньори училища от Англия и Италия е третият проект, който Хасковската гимназия изпълнява.


   

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Кр
   Край
   9 -2
   17:18, 11 дек 2019
   С тая толерантост се побъркаха.Всичко е с цел да се точат пари по тия програми,и да се нападат хора,които казват,че се гордеят каквито са!
   • Ха
    Хасково
    1 -3
    09:38, 12 дек 2019
    Вие изобщо прочетохте ли статията??
  • 2
   Шо
   Шопа
   7 -4
   17:58, 11 дек 2019
   Кусур ако и турция не е там!
  • 3
   Ми
   Мима
   9 -1
   22:00, 11 дек 2019
   Безсмислени дейности с цел усвояване на пари.

  Хороскоп за 28.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не се огъвайте и по-никакъв начин не отстъпвайте пред опонентите си. Ще се опитат да ви навредят, но нека това ви амбицира за успех на всяка цена. Звездите ще ви подкрепят. Успех.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Служебен, семеен или обществен ангажимент ще ви направи по-дейни, предвид важността на събитието за вас. Ще се погрижите за детайлите, изключвайки случайността и ще насърчите всяка чужда активност в подкрепа на общата цел. Любовта ви дава сили, не я загърбвайте в името уж на по-важни неща.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Дипломатичността при деловите ви контакти днес ще е особено ползотворна. Умело избягвате конфликтите и се справяте чудесно с непредвидените пречки. Не се натоварвайте излишно с проблемите на околните и без тях имате достатъчно грижи.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Изпитвате известни колебания относно работата си днес. Най-добре ще е ако се постараете да работите съвместно със свои колеги и не поемате всичката отговорност върху себе си. Стараете се всичко да бъде направено добре, но и хабите доста енергия за странични неща. Обърнете повече внимание на любимия човек, който има нужда от съвета ви по важен въпрос.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предстоят ви трудности, изискващи голяма концентрация. Имате предостатъчно сили, за да се справите успешно с предизвикателствата на днешния ден. Не унивайте, притежавате изключителни качества и просто трябва да проявите малко воля. Любимият човек ще ви бъде солидна опора в критична ситуация.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Много задачи очакват вниманието ви и не без усилия ще ви се отдава да бъдете навсякъде, където имат нужда от вас. Забързани, но с приятно излъчване, ще успявате да сте актуални и желани. Любовни трепети ще направят вечерта ви вълнуваща, ще наситят атмосферата с нежност и топлина.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Подготвени сте за промените, които навлизат и без особено натоварване ще се справите със задачите си. Бързото развитие на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. С тяхна помощ ще постигнете целта си и с това ще направите живота си по-добър.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  На работното място ще изпъкнете с чувството си за ред. Съществува вероятност да отегчите околните, за това не преигравайте. Станете по-земни и достъпни, така ще обедините около себе си и другите, а и успехите ви няма да закъснеят. Любовните ви увлечения ще станат достояние на повече хора, и ако това ви притеснява, бъдете по-дискретни.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Изпълнени сте с добре очаквания, които ще станат факт благодарение на упоритата ви работа и желание да успеете. В подкрепа на това говори и засиления интерес на други хора към вас. Популярността ласкае самочувствието, но и задължава. Приведете в ред документацията си, предстоят проверки от различни служби.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Обновената ви база данни ще подпомогне значително днешните ви действия. В угода на интересите си ще потърсите и подходящите хора, с които да приключите в срок делата си. Ако сте акуратни и се възползвате елегантно, ще подобрите самочувствието и финансите си. Други ще решават неотложни въпроси, свързани с образование, пътуване или жилищно кредитиране.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще намерите начин да промените нещата в живота си, които ви пречат да се развивате пълноценно. Дори това да ви коства нечие неодобрение, водете се от вътрешния си глас и следвайте сърцето си. Това ще ви помогне бързо да напреднете. Ако ви липсват удобство и уют ще можете да си ги създадете без особени усилия.
  28 окт 2020
  Последни новини