От х:

Днес в x:

9 °C

Инфраструктурата за зарядните станции на електробусите е готова

Изображение 1 от 3

  Инфраструктурата за зарядните станции на електробусите, които се очакват в Хасково, вече е изградена от общинското дружество „Тролейбусен транспорт“, пуснат е и захранващият кабел за тях.

  В момента все още вървят финалните процедури по обявената обществена поръчка за доставките на станциите и електрическите превозни средства.

  Има избрана фирма, но се изчаква да изтече срокът по обжалването на процедурата, преди тя да бъде обявена. След това „Тролейбусен транспорт“ има готовност за внедряването на екологичния обществен транспорт, посочи, управителят му Албен Манджуков.

  Зарядните станции ще са шест. Едната от тях ще е бърза. Такъв тип зарядни се поставят на  крайните станции и затова добрият достъп до електрическа мрежа е важно условие. Останалите ще се ползват за заряд на електрическите автобуси при престоя им в депото през нощта. Електрозарядните станции няма да са за обществено ползване, а ще са само за нуждите на обществените возила, уточни Манджуков.

  Според обявената  обществена поръчка електробусите ще са нископодови.

  Петте електробуса и зарядните станции са по проекта за подобряване качеството на въздуха, в който общината е изпълнител в партньорство с „Тролейбусен транспорт“ ЕООД.

  Стойността на обявената поръчка беше 4,8 млн.лева, без ДДС. Общият размер на инвестицията е 6 млн. лв., като Оперативна програма „Околна среда“ осигурява 5 млн. лв безвъзмездната финансова помощ, останалата сума, която представлява ДДС-то, е собствен принос в разработката от местната хазна.

  Хасково попадна и в годишния отчет на МРРБ, като един от  22-та града в страната с възможност за по-чиста околна среда, по-малко шум и вредни емисии във въздуха.

   199 зарядни станции за електромобили се изграждат в страната с финансиране по управляваните от Министерството на регионалното развитие и благоустройството оперативна програми за развитие на регионите през настоящия и миналия програмен период. 123 от тях вече са реализирани и функционират.

  В Хасково единствената зарядна станция за зареждане на електромобили е в центъра на града, срещу НАП. Тя обаче не е общинска инвестиция. Ангажиментът на „Тролейбусен транспорт“ е бил единствено към определянето на две паркоместа, до които  да бъде позиционирана станцията, обясни Албен Манджуков.

  Източник: Haskovo.NET

  Коментари в сайта (10)

  • 1
   По
   По-крив
   8 0
   16:42, 8 яну 2021
   Този гамен, който е облепил целия град с тия хартии РЕМОНТ НА ПОКРИВИ, няма ли кой да му претърси керемидите???
   • Яд
    Ядосан
    5 -1
    19:13, 8 яну 2021
    Да. Общината може да му тресне една глоба за замърсяване например.
   • ЗдравейтИ, групичка. Да ви се похваля, днес открих страхотен tool, който сбъдва отколешната мИчта на нас момичИтата да ходим прави до тоалетната. Изобщо годината започва страхотно. Първо феноменалната ми победа, сИга и това. Имам усещането, че и следващите 12 месеца ще минат под знака на фекално-вагиналната тема. Много съм развълнувана.
  • 2
   Км
   Кметя Станчо Будала
   6 -1
   18:32, 8 яну 2021
   След почти година в Кметството и аз съм само на Зелена енергия
   .....
   може и евра
  • 3
   Вд
   Вдосан
   9 0
   19:16, 8 яну 2021
   Ако общината има желание да изчисти въздуха на града, трябва да ликвидира маймун-дере.
  • 4
   Ко
   Кой
   6 -3
   19:30, 8 яну 2021
   натиска от София да се купуват електробуси?? Този,който ги внася и лапа печалбата и медтните гербаджийски кметьове приемат веднага!!
  • 5
   Jh
   JHB
   5 -4
   21:17, 8 яну 2021
   Браво, а кога ще забранят задушаващите дизели и печките на дърва? Не се диша в този град.
   • От
    Отговор
    4 0
    22:03, 8 яну 2021
    Когато Ръководствата на Гроб/ДуПиСе са настанени в крематориуми или
    кучкарнци (като тоя дето по построи Бай Добри) :))
  • 6
   Ре
   Реалист
   6 -1
   22:39, 8 яну 2021
   Поредната тънка лайсна за крадене на пари...
   • Su
    sulaco
    3 0
    02:36, 9 яну 2021
    без далавера няма прогрес...

  Хороскоп за 20.04.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  20 апр 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  20 апр 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  20 апр 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  20 апр 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  20 апр 2021
  Последни новини