От х:

Днес в x:

Президентът Румен Радев: България и светът изпращат една трудна и разломна година

"През 2020-а животът напомни на всички нас колко струват свободата, солидарността и човещината. България и светът мъчително преосмислят заблудите от епохата на егоизма". Това заяви президентът Румен Радев в традиционното си новогодишно обръщение. То беше излъчено в ефира на националните телевизии, БНР и в профила на президента във Фейсбук.

Президентът Радев заяви, че България и светът изпращат една трудна и разломна година. "Преживяваме пандемия, в която загубихме скъпи хора. Преминахме мъчителна адаптация към нов начин на живот - на работа, учене и общуване", посочи Румен Радев.

"Първата ми мисъл днес е към българите, които посрещат празника самотни и в недоимък, опечалени и обезверени. Към хилядите лекари, сестри и санитари, които понесоха тежестта на сполетялото ни бедствие. Към дежурните от всички служби в новогодишната нощ", каза президентът. По думите на Румен Радев в дни на кризи и изпитания, всеки от нас може да усети радостта от доброто, сторено на ближния. Такива периоди сполетяват всеки от нас и е важно силните да подкрепят пострадалите с разбиране и грижа, с внимание и жест, с материална и човешка съпричастност, каза президентът.

В новогодишното си обръщение държавният глава заяви, че 2020-а беше и годината на българското събуждане. "Хиляди заявиха волята си да сложат край на лъжата, беззаконието и корупцията. Братството на почтените хора се роди на площадите. Бърка онзи, който мисли, че то е угаснало. Героите на гражданската доблест са непримиримите хора, които месеци не спират да отстояват свободата и закона по площадите, храбрите българи, които в малките градове не се уплашиха да излязат срещу местните дерибеи, студентите, които заявиха, че България трябва да бъде европейска демокрация. Онези достойни българи в институциите, в съда и в медиите, които въпреки натиска, останаха верни на принципите и истината", каза президентът Радев.

Антимафиотският консенсус обединява милиони честни българи у нас и зад граница, а несправянето с пандемията, разорението на малкия бизнес, бедността и ширещото се безправие само потвърдиха неотложната нужда от радикална промяна, заяви президентът Радев.

Посочвайки, че през 2021-ва година два пъти ще отидем на избори, Румен Радев каза, че организацията им трябва да гарантира здравето и правото на глас на всеки българин. Недопустими са каквито и да било оправдания за отлагане на машинното и дистанционното гласуване, каза президентът. Обществото ни вече се организира срещу фалшификациите на вота, посочи още той.

Президентът Радев заяви, че имаме нужда от лидерство. "Лидерство, което не само да изведе страната от дълбоката здравна, икономическа и социална криза и от пандемията на страха, но и да започне демонтажа на порочния управленски модел, да укрепи държавността и законността, да пресече кражбите, да издигне образованието, здравеопазването, науката и културата в истински приоритет, а човека - в основна ценност, да поеме смело към утрешния ден, към европейското ни бъдеще, към модернизация и ускорен растеж на икономиката и доходите, да възвърне авторитета на държавата, да защити красивата ни природа, да утвърди почтеността, знанието и компетентността в управлението на България", посочи държавният глава.

Румен Радев каза още, че в куража, волята и дружните ни усилия е ключът към успеха.

"Народът ни е надживял много изпитания. Държавата ни неведнъж е възкръсвала за нов живот. Оставили сме ярка диря в културата, науката и спорта. Неведнъж сме изумявали света с дарованията си", посочи президентът. Той изрази увереност, че "предстои да разгърнем съзидателната енергия, която нашият талантлив народ носи в гените и характера си".

Президентът Радев отправи пожелания за здраве и благословена година за всички българи. Пожелавам ви година, в която да имаме дързостта, вдъхновението и решимостта да сбъднем онази промяна, за която копнеят сърцата на милиони българи, каза още в новогодишното си обръщение президентът Радев.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Же
    Женени с деца
    14 -6
    12:42, 1 яну 2021
    Ал Бънди на живо :))) Не спря да сипе пропаганда и навръх Нова година!
  • 2
    Пр
    Предлагам
    7 -4
    16:17, 1 яну 2021
    Я мирно,зелен чорап.
  • 3
    Да
    Дамян
    7 -4
    19:41, 1 яну 2021
    Толкова критики отнесе за надгробните си новогодишни " приветствия" този човек и така и не вдяна.Нещо да ви говори това? Имаме здраво бронирана глава и ни приема, ни предава.Някой му е внушил ,че от него става лидер и взе да се прави на Путин.Впрочем, самият Путин има моето уважение.Нашият селинджър - не.
  • 4
    Ем
    Емпория
    6 -2
    10:15, 2 яну 2021
    По скоро от него би стана комедиен артист за второстепенни роли. Колкото застарява и заприличва на Луи дьо Финес.
    Миналата година го снимаха на маса на една сватба и Деса го държи отзад на задника с дясната си ръка. И после пиарите му го оправдават че изгората му е вадела портфейла от задния джоб за да закичи младоженците.
  • 5
    Ас
    Асковлия
    0 0
    09:28, 4 яну 2021
    Вие,бе,Плевнелиев ли искате ? Кукла на конци !
Последни новини