От х:

Днес в x:

Някои важни промени от 1-ви януари 2021

Някои важни промени, които настъпват с новата година.

- Увеличава се минималната работна заплата - тя става 650 лева. Непроменен остава максималният осигурителен доход - 3000 лева.

- Успоредно с минималната заплата се увеличават минималните осигурителни прагове за отделните професии. Тази година те не бяха договорени конкретно, затова ще нараснат с ръста на минималната заплата.

- Минималната часова работна заплата става 3,92 лв. при нормална продължителност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица.

- Минималната пенсия става 300 лева (досега тя беше 250 лева). До края на март остава в сила добавката от 50 лева за всички пенсионери.

- Увеличава се минималната работна заплата за академичните длъжности във висшите училища на 1300 лева.

- Промени НЯМА при отпускането на детските надбавки. 40 лева е помощта за дете в семействата с доход до 410 лева на член от семейството. За две деца помощта ще бъде 90 лева, за три - 135 лева и за четири - 145 лева. Ако доходът на човек от семейството е между 410 и 510 лева, помощта ще е 80% от сумата на месечните добавки.

- За данъчната 2021 година семействата ще получат по-големи данъчни облекчения за отглеждане на деца. Това ще стане с подаването на данъчни декларации през 2022 г. За едно дете до 18 г. ще се приспадат 4500 лева от данъчната основа, за две деца - 8000, а за три и повече деца - 13 500 лева.

- Всички ученици, започващи I и VIII клас през учебната 2021/2022, ще получат 300 лева помощ.

- Разход до 2000 лева ще се признава за ремонт на жилища - той също ще се приспада от данъчната основа. За целта трябва да се впише и документ от фирмата, извършила ремонта, или на майстор като физическо лице. Не се отнася за разходи на материали, а само за труд.

- От 60 на 80 лева се повишава необлагаемият размер на ваучерите за храна, които фирмите могат да отпускат на служителите си.

- Нови цени на водата са актуални от днешна дата в 26 области, като промените са с различен размер - някъде в позока нагоре, другаде - надолу. Намаляват се цените на услугите на 16 ВиК дружества, за 7 дружества тарифите се повишават, най-значително за София и Разград - с около 6%. За част от дружествата няма да има промяна в цените.

- Връчванията в производствата по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс вече ще се извършват освен от органите по приходите и връчител, и автоматично от съответната администрация. Това може да стане по електронен път с квалифициран електронен подпис, електронен печат или чрез системата за сигурно електронно връчване. В последния случай, съобщението ще се счита връчено от датата на изтеглянето му от системата. Когато документите не са изтеглени в 7-дневен срок от изпращане на съобщението за издаване, се пристъпва към друг ред за връчване, предвиден в закона.

- Брекзит официално е факт.

- От днес от Великобритания към ЕС ще се обмитяват и към тях ще трябва да има митническа декларация. Това не важи за писма, картички и документи. Някои фирми превозвачи за момента спряха приемат пратки от Великобритания към България.

- В ЕС официално от днес започва да действа условният механизъм за спазване върховенството на закона към евробюджета.

- Контрольорите в градския транспорт на София спират да продават билети на нередовните пътници в градския транспорт от 4 януари 2021 г. От същата дата те ще започнат да ги глобяват, както беше преди въвеждането на този облекчен режим във връзка с коронавирусната пандемия. Глобата за нередовен пътник е 30 лева.

- Важни промени за паркирането в синя и зелена зона в София влизат в сила от 4-ти януари. Зелената зона ще работи и в събота от 10 до 18 часа. Синята зона в събота също ще работи от 10 часа, а не от 8:30, както досега. Ще приключва в 18 часа. Нови части в кв. "Яворов" и кв. "Иван Вазов" са добавени към зелената зона.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини