От х:

Днес в x:

20 °C

Ковид пандемията и Африканската чума свалиха цената на свинското

С по-ниски цени на месото завършват 2020 година свиневъдите.

За разлика от миналата, когато заради Африканската чума по свинете много стопанства у нас пострадаха, а от там беше отчетен срив в производството на месо, което пък от своя доведе до скок на цените, тази година се отчита спад с 10-15 процента.

Поевтиняването се регистрира още от есента, коментира бранд-мениджърът на индустриалната свинеферма край с. Клокотница със собствена кланица и верига магазини за месо в Хасково- Румен Гаргов.

Вратната пържола сега достига до крайния потребител в магазините ни на цени от 9 лв. за килограм. За сравнение по същото време миналата година килото се е предлагало за 12 лева, дава пример той.

Причина за поевтиняването на свинските мръвки у нас е повишеното предлагане на пазара на родното производство, но и на по-ниската цена на вносното.

Ковид пандемията, заради която бяха наложени драстични мерки за работа на заведенията и дори затварянето на ресторантите за няколко месеца през годината, е една от причините, довели до поевтиняването.

„През лятото имаше понижено търсене, наложените рестрикции около пандемията се усетиха и по работата на заведенията по морето. Имаше драстичен спад в зареждането и поръчките за доставка на месо.“, коментира Гаргов.

Друга от причините за спада в цените е пренасищането на европейския пазар и този на Балканите със свинско от Германия след септември. Тогава Китай спря вноса, заради откритите чумни огнища при диви свине там. А това се е отразило и на цените на вноса в България, които са се понижили.

Въпреки здравната криза обаче Румен Гаргов казва, че бизнесът не усеща спад в потреблението на дребно. За сметка на тези по заведенията, които отпаднаха, заявките от малките магазинчета се увеличиха, анализира бизнесменът.

Освен това от бранша отчитат през последните месеци и тенденция, която от години не е влизала в статистиката за потребителите на свинско месо-все повече пенсионери си позволяват да пазаруват мръвки, и то редовно. Вероятно това се дължи на допълнителната сума, с която държавата подпомага хората от третата възраст заради Ковид кризата, защото в началото на месеца, когато се изплащат пенсиите, основната ни клиентела в магазините е от пенсионери, казва Гаргов.

А традиционно в последния ден на 2020 -та той очаква сериозно пазаруване на мръвки и пик на потреблението за трапезата на Нова година.


 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  Во
  Водата
  17 -5
  18:15, 30 дек 2020
  ... затова пък вдигна цената на водата в Хасково. Обогатена е все пак...
 • 2
  на луканки за кучета
  .....
 • 3
  Ха
  Ха ха
  4 -1
  20:48, 30 дек 2020
  В момента има пресен врат без кост на промоция 6,50лв. За килограм
  • Хе
   Хе-хе
   2 -4
   21:26, 30 дек 2020
   При нас е 5.50 без кокал на килограм ,
   а надницата е 20 лева /час
 • 4
  Тя
  Тянко
  8 -2
  21:06, 30 дек 2020
  Уж има пандемия, а всички са без маски. Това е магазина на Мони мес на Раковски и Дунав.Поне пишете,че снимката е от 1год.
 • 5
  Ха
  ха
  3 -2
  01:30, 31 дек 2020
  Значи не е струвало толкова?
 • 6
  да се пекат на Слънце
  ......
  Та така е и с мутрите и бейовете

Хороскоп за 08.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Добър енергиен тонус и физическа устойчивост. Радвате се на споделено внимание в работата си. Признанието, което получавате не е случайно. Положените усилия за да се приспособите към новата ситуация ви карат да се чувствате добре. Приемате градивно забележките и продължавате напред.
08 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви спокоен ден на работното място. Със задоволство ще установите, че служебните ви дела се развиват успешно като някои от тях е възможно да надхвърлят очакванията ви. От вас се излъчват добро настроение и оптимизъм, които действат стимулиращо на близките ви хора. Отложете ангажименти вечерта, за да прекарате повече време с любимия човек.
08 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
08 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Присъствието ви от много хора е търсено и желано. Знайте, че само с постоянство и воля можете да постигнете желанията си, нищо няма да дойде наготово. В отношенията с роднините са възможни разногласия, от вас зависи да ги убедите аргументирано в правотата на доводите си.
08 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приключете навреме започнатите задачи, денят е подходящ и за други занимания. Ще останете адекватни на ситуацията и ще покажете най-доброто от себе си, споделяйки идеите си пред когото трябва. Разбирателството помежду ви ще помогне по-лесно да се постигнете обща цел. Други ще се подготвят за предстоящо събитие, важно за професионалната им реализация.
08 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви важни ви срещи, изискващи да сте в добра форма. Ще се концентрирате в сферата на професионалните си занимания и ще търсите по-добри пътища за изяви. Личен проблем е на път да бъде решен, но не проявявайте твърдоглавие, а се вслушвайте в съветите на онези, които милеят за вас.
08 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете времето си за приключване на проект, по който работите от дълго време. Придържайте се към онова, което ви е познато. Всяко отклонение от пътя, може да ви навреди. Покажете на близките си колко много ги цените и се нуждаете от помощта им. Това ще ги мотивира да поемат част от грижите ви. Заемете се със самоусъвършенстването си - изучаването на чужда език е добро начало.
08 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще спечелите, ако не пренебрегвате предложенията на колегите си и заедно взимате решения по общите ви задачи. Може да се наложат и компромиси, за това не бъдете категорични. За реализацията на нова идея също се консултирайте със специалисти, за да не хвърлите труда си на празно.
08 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста напрежение и непредвидени ядове се очертават пред повечето от вас. Въпреки това денят има изгледи да се превърне в един от най-успешните ви в последно време. При по-голяма концентрация ще успеете да избегнете повечето неприятности и да се възползвате от шансовете, които ви се откриват. Важно е да не губите обзелия ви днес ентусиазъм.
08 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С творческо настроение ще се отнесете към работата си. Една от причинете за повишения ентусиазъм е зараждаща се нова връзка или вълнуващо ви познанство. Но не така ще бъде с онези, които са заети да раздават “правосъдие”. Ако нямате пряко отношение към проблемите се въздържайте от коментари, за да не дистанцирате публиката от себе си.
08 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете повече пестеливи. Сега не е желателно да си позволявате излишни харчове. Отваряйте си очите на четири, особено ако при работата си работите с пари. Помощта, която ще ви бъде поискана е много необходима. Не я отказвайте. Всяко ваше доброволно желание за подкрепа ще бъде многократно възнаградено.
08 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задача, върху която отдавна работите ще се придвижи успешно напред и ще я приключите с добри резултати за себе си. Други ще поставят условие пред партньора си за конкретни обвързаности, може да не са в личен план. Но това е начина да продължите спокойно напред, със защитени интереси.
08 май 2021
Последни новини