От х:

Днес в x:

Ковид пандемията и Африканската чума свалиха цената на свинското

С по-ниски цени на месото завършват 2020 година свиневъдите.

За разлика от миналата, когато заради Африканската чума по свинете много стопанства у нас пострадаха, а от там беше отчетен срив в производството на месо, което пък от своя доведе до скок на цените, тази година се отчита спад с 10-15 процента.

Поевтиняването се регистрира още от есента, коментира бранд-мениджърът на индустриалната свинеферма край с. Клокотница със собствена кланица и верига магазини за месо в Хасково- Румен Гаргов.

Вратната пържола сега достига до крайния потребител в магазините ни на цени от 9 лв. за килограм. За сравнение по същото време миналата година килото се е предлагало за 12 лева, дава пример той.

Причина за поевтиняването на свинските мръвки у нас е повишеното предлагане на пазара на родното производство, но и на по-ниската цена на вносното.

Ковид пандемията, заради която бяха наложени драстични мерки за работа на заведенията и дори затварянето на ресторантите за няколко месеца през годината, е една от причините, довели до поевтиняването.

„През лятото имаше понижено търсене, наложените рестрикции около пандемията се усетиха и по работата на заведенията по морето. Имаше драстичен спад в зареждането и поръчките за доставка на месо.“, коментира Гаргов.

Друга от причините за спада в цените е пренасищането на европейския пазар и този на Балканите със свинско от Германия след септември. Тогава Китай спря вноса, заради откритите чумни огнища при диви свине там. А това се е отразило и на цените на вноса в България, които са се понижили.

Въпреки здравната криза обаче Румен Гаргов казва, че бизнесът не усеща спад в потреблението на дребно. За сметка на тези по заведенията, които отпаднаха, заявките от малките магазинчета се увеличиха, анализира бизнесменът.

Освен това от бранша отчитат през последните месеци и тенденция, която от години не е влизала в статистиката за потребителите на свинско месо-все повече пенсионери си позволяват да пазаруват мръвки, и то редовно. Вероятно това се дължи на допълнителната сума, с която държавата подпомага хората от третата възраст заради Ковид кризата, защото в началото на месеца, когато се изплащат пенсиите, основната ни клиентела в магазините е от пенсионери, казва Гаргов.

А традиционно в последния ден на 2020 -та той очаква сериозно пазаруване на мръвки и пик на потреблението за трапезата на Нова година.


 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Во
    Водата
    17 -5
    18:15, 30 дек 2020
    ... затова пък вдигна цената на водата в Хасково. Обогатена е все пак...
  • 2
    на луканки за кучета
    .....
  • 3
    Ха
    Ха ха
    4 -1
    20:48, 30 дек 2020
    В момента има пресен врат без кост на промоция 6,50лв. За килограм
    • Хе
      Хе-хе
      2 -4
      21:26, 30 дек 2020
      При нас е 5.50 без кокал на килограм ,
      а надницата е 20 лева /час
  • 4
    Тя
    Тянко
    8 -2
    21:06, 30 дек 2020
    Уж има пандемия, а всички са без маски. Това е магазина на Мони мес на Раковски и Дунав.Поне пишете,че снимката е от 1год.
  • 5
    Ха
    ха
    3 -2
    01:30, 31 дек 2020
    Значи не е струвало толкова?
  • 6
    да се пекат на Слънце
    ......
    Та така е и с мутрите и бейовете
Последни новини