От х:

Днес в x:

1 °C

Антарктида трябва да продължи да бъде единственият континент на Земята без COVID-19, заяви проф. Христо Пимпирев

Целта на българските полярници и на цялата антарктическа общност в света през тази година е Антарктида да продължи да бъде единственият континент на Земята, който не е засегнат от коронавируса. Докато пандемията от COVID-19 "се вихри" в целия свят, то на Антарктида коронавирусът още не е проникнал, въпреки че там има много полярници от различни държави. Сред тях са и "зимуващите полярници", тъй като на Антарктида има 25-26 полярни бази на повече от 20 държави, които се обитават целогодишно. Някои от научните екипи на тези бази бяха сменени, дойдоха нови полярници, но "коронавирусът не е занесен заради строгите мерки на Ледения континент", заяви в интервю за БТА проф. Христо Пимпирев - ръководител на българските антарктически експедиции, директор на Българския антарктически институт и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Антарктида е отделена от останалите континенти от Южния океан. На Антарктида има строги мерки, за да не проникне там COVID-19, но и да стане това - коронавирусът ще загине и няма да може да се разпространи на Ледения континент, коментира проф. Пимпирев.

Той отбеляза, че сегашната 29-ата българска антарктическа експедиция ще се осъществява в условията на световната пандемия от коронавируса и затова всички 30 държави от цял свят, които имат национални антарктически програми, както и нашите антарктици, ще трябва да се съобразяват с епидемичната обстановка в страните, през които ще преминават, за да достигнат до Антарктида. Това е най-далечният континент на Земята, а българската база се намира в западната част на Антарктида, на остров Ливингстън. Най-близкият път до там е през най-южните части на Южна Америка - през аржентинска Патагония, през Ушуая, който е най-южният град на света, на остров Огнена земя, в Аржентина, и през Пунта Аренас, който пък е най-южният град на Чили, на Магелановия проток, обясни проф. Пимпирев.

Той каза, че тази година в първата група на българската антарктическа експедиция ще има шестима полярници, основно логистици, които ще трябва да проверят в какво състояние е българската полярна база, която функционира само през астралното лято на Антарктида - от ноември до април. През останалото време - там е лютата полярна зима и полярната нощ, и затова може да се очакват всякакви повреди на българската база - по къщите, както и по машините. Затова е задължително в първата група на експедицията ни да има механици и електроинженери, които веднага да отстранят повредите по сградите на българската база, каза проф. Пимпирев.

Той съобщи, че първата група с българските полярници ще замине за Антарктида в средата на януари 2021 г., защото задължително в Пунта Аренас антарктиците ни ще имат 14-дневна карантина. Тя ще е в специално определени хотели. Първите десет дни от карантината нашите полярници няма да могат да излизат от хотелските си стаи. Храната ще им се доставя пред вратите, а след десетия ден ще им бъде направен тест за коронавирус - ако е отрицателен, вече ще могат да се движат в хотела. На 14-ия ден, директно от хотелските си стаи, българските полярници ще се отправят към испанския научноизследователски кораб "Есперидес", с който нашите съседи по база - испанските полярници, също пътуват до Антарктида, разказа проф. Пимпирев.

Българските полярници работят по 12 научни проекта на Антарктида, открити са вече и няколко нови геоложки видове за науката - от акваторията на Южния океан

На българската полярна база има много уреди, които работят и събират научни данни и през зимата на Антарктида, когато там няма наши полярници. Това са уреди, които работят с енергия от слънчеви панели и от ветрогенератори. Тези събрани данни трябва да бъдат "свалени" и обработени от българските учени по научните проекти от Националната програма за полярни изследвания на България, информира проф. Христо Пимпирев.

Той обясни, че нашите научни проекти, които се изпълняват на Антарктида, се двегодишни и това е втората година от осъществяването на 12-те научни български проекта на Ледения континент. Миналата година, която беше първа за тези проекти, беше много успешна, нямаше го коронавирусът и българските полярници направиха много теренни изследвания на Антарктида.

Беше събран много ценен научен материал, който се обработва, вече са открити и няколко нови геоложки видове за науката - от акваторията на Южния океан, съобщи ръководителят на българските полярни експедиции. Изследват се и проби за микроорганизми от почвите, защото при глобалното затопляне в почвите на Антарктида живеят микроорганизми, приспособени за живот само в тези условия. Интересен е фактът, че в микролаборатория към БАН в Пловдив бяха установени микроорганизми, отделящи вещества, които могат да се използват за лекарство срещу левкемията, каза проф. Пимпирев.

"Очакваме да бъдат приложени ваксините срещу коронавируса и ако през февруари 2021 г. епидемичната обстановка в целия свят се подобри, ще могат да заминат за Ледения континент и някои от българските учени", изрази увереност ръководителят на нашите полярници.

За първа година от началото на българските полярни експедиции проф. Христо Пимпирев няма да замине за Антарктида, но ще ръководи експедицията от България

За първа година, откакто преди 29 години започнаха българските полярни експедиции на Антарктида, няма да замина за Ледения континент, но ще ръководя експедицията от България, каза проф. Христо Пимпирев. Според него - новото и важното е, че през миналата година нашите полярници са инсталирали на българската база интернет и вече има бърза, ежедневна и постоянна връзка с антарктиците ни на Ледения континент. По този начин много лесно - чрез интернет, може да се ръководят учените, да се вземат решения и да бъдат повикани специалисти от България или от чужбина, ако има някакъв проблем на българската полярна база. За интернета ни на българската база на остров Ливингстън, сега имаме "сателитна чиния и се свързваме със спътник", обясни проф. Пимпирев. Той уточни, че до миналата година на полярната ни база на Антарктида е имало сателитен телефон за връзката с България, а в началото - връзката, на полярниците ни с родината, се е осъществявала с радиостанция.

Сигурен съм, че през 2021 г. ще отбележим много силно 30-ата българска антарктическа експедиция, която ще започне през ноември догодина и няма да го има проблемът с коронавируса, след като бъдат приложени ваксините срещу него, изрази увереност ръководителят на българските полярни експедиции.

Проф. Пимпирев припомни също, че първите наши експедиции на Антарктида са се осъществявали със средства от спонсори, но хубавото е, че България вече има Национална полярна програма с научна и логистична част. "България има полярна база на Ледения континент от години и участва във всички международни структури, които управляват Антарктида, като това е част от външната политика на страната ни", коментира проф. Христо Пимпирев.

Той съобщи, че българската полярна база на Антарктида е включена към Националната пътна карта за научна инфраструктура, която беше актуализирана през тази седмица от Министерския съвет. Националната пътна карта за научна инфраструктура е част от Европейската пътна карта за научна инфраструктура и по този начин българската полярна база на Антарктида е включена в Европейската научна инфраструктура за изследване на полярните региони, поясни ръководителят на българските експедиции на Ледения континент.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
16 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
16 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
16 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
16 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
16 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
16 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
16 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
16 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
16 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
16 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
16 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
16 яну 2021
Последни новини