От х:

Днес в x:

1 °C

НАСА избра 4 частни компании да събират проби от Луната

Четири компании ще събират проби от лунната повърхност за НАСА до 2023 г., като подготовка за мисия на астронавти до естествения спътник на Земята през 2024 г., съобщи ЮПИ, като цитира съобщение на американската космическа агенция.

За пръв път частни компании ще събират проби от космическо тяло.

Избраните компании са Lunar Outpost от Денвър, САЩ, ispace Japan от Токио, Япония, базирана в Люксембург ispace Europe и Masten Space Systems от Мохаве, Калифорния, САЩ. Всички те имат вече планирани мисии до Луната.

Целта е да се покаже как частните компании събират проби и да се тества правната рамка за предаване на собствеността на взетите проби на Луната, каза Фил Макалистър, директор по развитие на търговските космически полети в НАСА.

"Предстои да се определи как ще събираме този материал. На този етап нямаме планове как физически ще го придобиваме", обясни той.

Целта на НАСА е основно да установи прецедент за събиране на проби по силата на Международния договор за космоса, който позволява на страните по света да извличат ресурси от космически обекти, без да претендират за собственост върху териториите, каза Майк Голд, директор по международните отношения в НАСА. Според него е изключително важно да бъдат разрешени предварително правните и регулаторни въпроси, за да не спъват иновациите и развитието в изследването на космоса.

Lunar Outpost, основана през 2017 г., работи по технологии за дългосрочно човешко присъствие на Луната. Тя ще използва за полета си до Луната товарния космически апарат Blue Moon на компанията Blue Origin на Джеф Безос. Lunar Outpost работи и по други проекти на НАСА и предложи да участва в събирането на проби само срещу един долар.

Договорите с ispace Japan и европейския й филиал ispace Europe в Люксембург са за по 5000 долара всеки. Компаниите ще използват японския космически апарат "Хакуто" за лунната мисия.

Masten Space Systems ще лети до Луната със свой апарат Masten XL-1, който е част от търговската програма за лунни доставки на НАСА, с договор за 15 000 долара.

Задачата на четирите компании е да съберат малко количество реголит от лунната повърхност - от 50 грама до половин килограм. Те трябва да покажат на НАСА снимки на събрания материал заедно с информация откъде точно е взет. След това компанията ще предаде собствеността на пробите на американската космическа агенция с договор. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
16 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
16 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
16 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
16 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
16 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
16 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
16 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
16 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
16 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
16 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
16 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
16 яну 2021
Последни новини