От х:

Днес в x:

SpaceX ще изстреля лунния кораб Starship за първи орбитален полет до няколко седмици

Първият орбитален полет на прототипа на космическия кораб Starship на SpaceX може да бъде осъществен в края на април, съобщи в Twitter основателят на компанията Илон Мъск.

SpaceX ще бъде готова да изстреля Starship в рамките на няколко седмици. Графикът за изстрелването ще зависи от времето на издаването на лиценз от Федералната авиационна администрация на САЩ", написа Мъск в коментар към публикация на потребител относно подготовката за орбитален полет на кораба. По думите на предприемача "първият опит за изстрелване на Starship ще бъде направен към края на третата седмица на април".

През октомври миналата година Ройтерс съобщи, позовавайки се на представител на НАСА, че първият орбитален полет на Starship може да бъде осъществен през декември. Същевременно агенцията отбеляза, че наземните тестове и проверките на регулаторните органи могат да доведат до забавяне на дебютния орбитален полет на кораба.

През юли миналата година основателят на SpaceX предположи, че първата мисия на Starship трябва да се състои през август.

НАСА разчита на Starship да превозва астронавти до повърхността на Луната след няколко години, свързвайки се с капсулата "Орион" в лунна орбита. На по-късен етап Илон Мъск иска да използва огромните космически кораби, за да изпраща повече хора на Марс.

Общата височина на Starship е 120 метра, което го прави най-голямата и най-мощната ракета, създавана някога. Тя е в състояние да генерира почти двойно по-голяма тяга при излитане в сравнение с лунната ракета на НАСА, която изпрати празна капсула до естествения спътник на Земята и обратно в края на миналата година.

Космическият кораб за многократна употреба Starship е предназначен за полет до Марс и е проектиран да превозва 100 души. Прототипите на кораба вече са извършили няколко тестови полета обратно към Земята, но досега те са били в рамките на земната атмосфера. От всички изпитателни тестове на Starship само последният, осъществен през май 2021 г., премина без разрушаване на кораба.

Ракетата Starship на SpaceX е предимно сребриста вместо обичайното бяло. Сребристият цвят идва от некорозивната неръждаема стомана, която SpaceX използва за изграждането на ракетата. Черният цвят на върха на Starship е от черните шестоъгълни плочки, които трябва да го защитят при повторно навлизане в атмосферата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини