От х:

Днес в x:

SpaceX ще изстреля нова космическа станция

Илон Мъск и SpaceX ще играят централна роля при изстрелването и позиционирането на нова космическа станция, стана ясно през изминалата седмица.

Futurism съобщава, че SpaceX е подписала споразумение с Voyager Space и Airbus, което гласи, че Starship на SpaceX ще бъде ракетата, която ще изстреля станцията Starlab в орбита.

Това е амбициозен план и компаниите все още не са обявили планирана дата за полет.

Въпреки това Voyager Space твърди, че е уверена в пускането на своята станция в експлоатация преди 2030 г. - годината, в която НАСА планира да извади Международната космическа станция от експлоатация.

"Историята на успеха и надеждността на SpaceX накара нашия екип да избере Starship за изстрелването на Starlab", каза главният изпълнителен директор на Voyager Space Дилън Тейлър в прессъобщение.

Starlab има за цел да продължи оттам, където МКС ще спре, предоставяйки "глобална клиентска база от космически агенции, изследователи и компании" с "продължително човешко присъствие в ниска околоземна орбита", гласи изявлението на Voyager Space.

Цялото начинание обаче разчита изцяло на гигантската платформа Starship на SpaceX.

Както посочва SpaceNews, благодарение на значителния си размер, Starship е достатъчно мощен, за да издигне космическата станция в орбита цяла.

Поне това е планът на теория.

SpaceX все още не е доказала жизнеспособността на своята мега ракета за изстрелване и двата опита за орбитално изстрелване досега са завършили с масивни експлозии.

Трети полетен тест е планиран за тази година.

Планира се също Starship да играе важна роля в усилията на НАСА да върне астронавтите на повърхността на Луната по-късно това десетилетие.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини