От х:

Днес в x:

SpaceX и NASA - една крачка по-близо до Луната

Голямата космическа цел на Илон Мъск и SpaceX може да е Марс, но пътят към него преминава през Луната. Затова в последните години космическата компания насочва усилията си в осъществяването на първото човешко кацане на нейната повърхност след успеха на мисията Аполо 11 през 1969 г. Но и за това си трябва необходимата подготовка.

Вчера, 15 февруари, от космическия център "Кенеди" на NASA бе изстреляна ракетата Falcon 9, към която бе прикрепен спускаемият летателен апарат Odysseus. Това е част от мисията Artemis и резултат от съвместните усилия с американската космическа агенция.

Корабът се отдели от ракетата-носител малко след напускане на орбита на планетата, след което задейства собствените си двигатели и потегли към спътника на Земята. Това е първото контролирано от САЩ кацане на лунен апарат от 1972 г.

По план Odysseus трябва да се приземи успешно следващата седмица, след като прекара един ден в орбита на Луната. А с това постижение ще се положат важни основи за бъдещи научни мисии, както и човешко присъствие през следващите десетилетия. Апаратът е оборудван с всичко необходимо за бъдещи научни изследвания и експерименти на лунната повърхност.

Апаратът трябва да кацне на южния полюс на Луната - местност, пълна с кратери и скали, в който се предполага, че има замръзнала вода - едно от важните условия за установяване на потенциално население там. За бъдещите експерименти, които ще се проведат, NASA ще плати на компанията  Intuitive Machines 118 милиона долара.

На този етап само космическите агенции само на пет страни могат да се похвалят с успешно кацане на Луната. Това са САЩ, Русия, Япония, Индия и Китай. Но досега нито една частна компания е е участвала в тези успехи и SpaceX отново води първенството. И именно на компанията се възлагат големи надежди пет десетилетия по-късно американски екип да се завърне на спътника на Земята, пише Daily Mail.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини