От х:

Днес в x:

"Спейс Екс" получи разрешение за изстрелване на космическия кораб "Старшип"

Федералното управление по авиация издаде разрешение на компанията "Спейс Екс" за втори изпитателен полет на космическия кораб "Старшип" и тежкотоварната ракета от Тексас, съобщиха световните осведомителни агенции, цитирани от БТА.

От "Спейс Екс" казаха, че изстрелването е насрочено за петък, като прозорецът е двучасов и започва в 7 ч. местно време (13 ч. по Гринуич, 15 ч. бълг. време). Те предупредиха, че живеещите наблизо могат да чуят "силен шум" при издигането на ракетата. 

Първият опит на "Спейс Екс" да изведе кораба "Старшип" в космоса беше през април. Тогава ракетата се взриви във въздуха четири минути след старта, което разруши площадката за изстрелване на компанията и хвърли пясък и бетонни парчета на километри.

Въпреки че Илон Мъск, главен изпълнителен директор и основател на "Спейс Екс", каза, че опитът за изстрелване на "Старшип" е надминал очакванията му, целта за достигане на космоса не беше изпълнена, нито тази да бъде направена почти пълна  обиколка около Земята и корабът да влезе отново в атмосферата, и да се спусне край бреговете на Хаваите.

"Спейс Екс" установи, че пожар на борда е попречил на "Старшип" - горната степен на ракетната система, да се отдели от първата степен на свръхтежката ракета, както е планирано. Експлозията е резултат от автоматична команда за разрушаване, която се е задействала с около 40 секунди закъснение.

Предстоящият полет на "Старшип" ще има същите цели като първия опит. Междувременно "Спейс Екс" е направила стотици поправки в конструкцията на ракетата въз основа на провала през април. Федералното управление по авиация е изискало десетки такива корекции, преди да разреши полет на "Старшип".

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини