От х:

Днес в x:

Симулация: NASA прати четрима да живеят година на Марс

Четирима доброволци влязоха в симулиран марсиански хабитат като част от едногодишен експеримент на НАСА. Целта е да се провери устойчивостта на астронавтите към изолация и други стресови фактори, пише в. "Индипендънт".

В рамките на мисията CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog) участниците ще живеят и работят в хабитат с площ 158 квадратни метра в космическия център "Джонсън" на НАСА в Хюстън, Тексас, предаде БТА.

Това е първата от три симулации на мисии до Марс, всяка от които има за цел да оцени здравето и ефективността на членовете на екипажа, когато живеят в затворено пространство с ограничени ресурси. Мисиите ще продължават по 1 година. 

Доброволците ще участват в симулации на космически разходки, научни експерименти и поддръжка на хабитата, като същевременно ще се опитват да отглеждат култури за храна.

"Симулацията ще ни позволи да съберем данни за когнитивното и физическото представяне, за да получим по-добра представа за потенциалното въздействие на продължителните мисии до Марс върху здравето и работата на екипажа", казва Грейс Дъглас, главен изследовател на CHAPEA.

"В крайна сметка тази информация ще помогне на НАСА да вземе информирани решения за проектиране и планиране на успешна човешка мисия до Марс", допълва Дъглас. 

Четиримата членове на мисията CHAPEA са изследователят Кели Хастън, строителният инженер Рос Брокуел, лекарят Нейтън Джоунс и микробиологът Анка Селариу. Всеки от тях е избран, след като през 2021 г. НАСА публикува обява за "здрави, мотивирани" кандидати. Двамата мъже и двете жени ще прекарат в изолация 378 дни. 

Помещението, в което четиримата доброволци ще симулират живот на Марс, е отпечатано на 3D принтер. "Това е една от технологиите, които НАСА проучва за потенциално изграждане на местообитания на повърхността на други планети или на Луната", казва още Грейс Дъглас.

НАСА планира да върне хора на естествения спътник на Земята през следващите три години в рамките на мисиите си "Артемис" (Артемида), които американската космическа агенция се надява да използва като основа за евентуално изпращане на астронавти на Марс.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини