От х:

Днес в x:

Конкурент на Neuralink събира десетки доброволци за масови изпитания на мозъчни импланти

Подкрепена с инвестиции от Бил Гейтс и Джеф Безос, Synchron - компания, която се конкурира с широко рекламираната в пресата Neuralink на Илон Мъск, започна да събира екип от доброволци за масови изпитания на собствени мозъчни импланти.

Става дума за много десетки хора. За да започне изпитанията, компанията се нуждае от одобрението на FDA, което трябва да получи. Невросондата на Synchron се смята за по-безопасна на всички етапи на употреба от чипа Neuralink, поставен директно върху мозъка под черепа. Сондата Synchron се поставя в югуларната вена и се насочва чрез кръвоносни съдове към част от кората на мозъка. Досега тя е имплантирана на десет пациенти: четирима в Австралия и шестима в САЩ. Благодарение на сондата пациентите с парализирани крайници вече могат да управляват курсора на мишката върху компютърен екран, което е пряк начин за социализиране на пациентите, които сега са обречени на самота и информационен вакуум.

Според говорител на компанията, тя е създала регистър на пациентите и медицинските институции, които се интересуват от участие в изпитванията. Досега със Synchron са се свързали около 120 центъра за клинични изпитвания. Това дава надежда за набиране на десетки потенциално ценни кандидати за участие в изпитванията, които могат да продължат няколко години преди публикуването на резултатите. Провеждането на такива изпитания би било стъпка към комерсиализацията на мозъчния имплант на Synchron и изглежда, че това ще стане много по-скоро, отколкото в случая с Neuralink.

Източник: it.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини