От х:

Днес в x:

10 % от учениците в Хасковска област са извън онлайн обучението

Около 10 % от 22 384 ученици от Хасковска област са все още извън дистанционното обучение в електронна среда, сочат данните на Регионалното управление по образованието.

За цялата страна броят на децата, които няма да се включат ефективно в клас онлайн е между 35 000 и 40 000, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев.

Данните за Хасковска област са за първите два дни от ученето по интернет вкъщи. Всяко учебно заведение в региона обаче е създало различни възможности за обхващане на децата за онлайн обучение. Това се случва през различните платформи в интернет, Фесук, Вайбър групи.

Тези, които остават извън система на електронното обучение до 21 декември обаче не означава, че не са обхванати от образователната система изобщо. Това са деца предимно от по-малките населени места в региона от т.нар. социални групи в риск, коментира директорът на Регионалното управление по образованието в Хасково Христина Боева. За тях от училищата е направена организация и се раздават материали на ръка при всички мерки за безопасност.

От училищата е раздадена цялата налична техника на учениците, които нямат компютърни устройства. Има и населени места в региона, където вече е организирана и междуучилищна взаимопомощ. Там, където има излишна техника, макари и по-стара, се дава на школа, които имат нужда, посочи Боева.

В цялата област се очаква предоставянето на още таблети и лаптопи от МОН, като заявките са направени според нуждите от самите училища, въпреки че, както и министър Вълчев отбеляза, недостигът на компютри в момента е проблем в световен мащаб.

По данни на МОН предвидено е да се доставят още около 105 000 устройства -за ученици и за учители в страната. Очаква се 10 000 да пристигнат следващата седмица.

Данните за Хасковска област за момента са, че от учениците, които учат дистанционно в онлайн среда, почти няма отсъстващи.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Ко
    Колев
    8 -1
    14:08, 2 дек 2020
    В училище Петър Берон работим най усилено и отговорно като по цяла смяна спим или дремем срещу 1000 лева.
  • 2
    Ма
    маимуна
    12 -1
    14:36, 2 дек 2020
    защо се изтриват коментарите. които не са удобни за някои . сьвременното обу4ение е пародия.
  • 3
    Ро
    родител буден
    6 -4
    14:50, 2 дек 2020
    От4итат все големи резултати .но знанията са нулеви. ООООО
  • 4
    Пр
    Продадени
    5 -5
    17:22, 2 дек 2020
    Тази година на образованието беше нанесен непреодолим ущърб. Каквото и да става от тук нататък, тези деца ще имат огромни пропуски. Винаги е по-добре да се изчака, отколкото да се бърза. Съмнявам се обаче, че това е само началото. Следва медийна кампания за налагане на този тип "обучение" и пълното съсипване на образованието като стълб на държавата.
  • 5
    12
    123456
    3 0
    18:28, 2 дек 2020
    Римляните :)
  • 6
    Ха
    хахаха
    7 0
    18:56, 2 дек 2020
    А ромчетата в бостанджи скоол дето ги събираше по селата с джипката оправната директорка как учат? Сега да не би тая Зелета тиква" да им разнася обучителни материали!
  • 7
    Е
    е
    5 0
    19:24, 2 дек 2020
    Христино, ти какво разбираш от образование? Май само от подаръци и бони-бони разбираш. И сега пак се пазариш с оная хиперактивната за предстоящото! У нямате наяждане! И за едни пари продавате цялото образование в града!
  • 8
    Ха
    Ха-ха-ха
    5 0
    19:53, 2 дек 2020
    За какво онлайн обучение по селата говорите. Луди ли сте или нас се опитвате да правите на луди.
Последни новини