От х:

Днес в x:

Защо пловдивската "Свети Мина" не беше преструктурирана в Covid болница

Преди три седмици Областният кризисен щаб в Пловдив обяви, че ще има Covid болница и това ще е общинската болница "Свети Мина", но след това Общината обяви отказ от намерението. Така се очертаха различията в позициите на областния управител Дани Каназирева и кмета на Пловдив Здравко Димитров. 

В началото на ноември след заседание на Областния кризисен щаб Дани Каназирева обяви в присъствието на управителя на Общинската болница „Свети Мина“ проф. Петър Петров, че започва преструктурирането ѝ в Covid болница, като се предвижда там да бъдат обособени до 150 легла за леки и средно тежки случаи.

"Разговаряхме с две частни болници, които ще предоставят екипи, лекари и сестри, тъй като частните болници и държавните болници изплащат освен тези 1000 лева, които дава Министерството на здравеопазването и допълнително възнаграждение на лекари и сестри, които са в Covid отделенията. За да няма това неравнопоставено положение ще се обърна с апел към общинските съветници да гласуват също фонд и да бъдат изплащани допълнителни средства", каза Дани Каназирева.

Седмица по-късно проф. Петър Петров каза, че вече са обособени  два отделни етажа, където обслужват пациенти с Covid - 10 лекари и 10 сестри от "Свети Мина". Отделно се очаква още сестри да дават по-кратки дежурства, ще помагат и екипи от други здравни заведения. Изрази и благодарност към тези от колегите си, които са се съгласили да работят в Covid сектора. 

"Голямо щастие е, че има петима доброволци, които са студенти от Медицинския университет, част от тях са и стажант лекари, това са почти готови лекари, коментира проф. Петър Петров. 

В организацията се включи и Общината, сформирана беше и експертна комисия, за да се установи какво е необходимо. Директорът на дирекция „Здравеопазване“ Калин Калинов: 

"Ние разкриваме болнични легла и трябва да имаме възможност не само да бъдат обслужени, но и да отговарят на някакви епидемични изисквания, за да бъдем в помощ на пловдивчани".

За да разбере има ли проблеми около преструктурирането в Пловдив се появи и премиерът Бойко Борисов. Той се срещна с кмета Здравко Димитров на стълбите пред друго здравно заведение и  получи уверението на все още лекуващия се от инфекция пловдивски кмет, че „се  работи по въпроса“. В крайна сметка обаче Общината се оплака, че кислородната система в “Св. Мина” покрива само една трета от леглата и се нуждае от ремонт, за който са нужни 75 хиляди лева. Трябват и пари за дооборудване и консумативи, а от ръководството заговориха за изчерпан лимит за лечението на болните. И точно когато в здравното заведение все пак заработи референтна лаборатория за PCR тестове, изненадващо от общинската администрация обявиха, че Covid болница, според първоначалния замисъл, не може да има. Възможностите са само за отделение с 60 легла, а не за първоначално определените 137. Замeстник-кметът Анести Тимчев обоснова решението така: 

"Желанията са едно, мечтите са второ, реалността е трето. Какво означава това да разкрием една болница и да я обявим за инфекциозна или Covid  болница. Ами, ако влезе човек, който има нужда от спешна помощ, състоянието му се мени през 10 секунди, с какво ще лекуваме този човек  - с амбиция, с желание, със силно его или с намерения да направим нещо друго. Никой не трябва да си играе със здравето на гражданите и въз основа на това да организира някакъв авторитет или някакви други позиции".

Д-р Калинов пък припомни как още през пролетта е обявил, че преструктурирането на болница "Свети Мина" е неуместното:

"Тя е в центъра на града, всички инфекциозни болници по алгоритъм се изграждат в покрайнините или извън града. В тази болница няма паркинг, тя няма подход, няма отстояние, прозорците на болничните стаи са на тротоара. Линейките, които и в момента спират, оставят болните на тротоара преди да бъдат внесени в триажа".

Областният управител Дани Каназирева контрира веднага : „Щом „Свети Мина“ не може да е само Covid болница, тогава няма да е", но подчерта, че „темата се използва за политически пиар и тези, които го правят или не осъзнават сложната ситуация, или умишлено го правят точно сега“. Последва и изявление на кмета Здравко Димитров, според когото отговорността за създалата се ситуация е на този, който е взел това решение.

"Ние направихме всичко възможно -Община Пловдив, да създадем такава болница. Друг е въпросът, че иска време и пари, а някой не го прецениха това, надскочиха се и резултатът е такъв".

За да внесе яснота около липсата на достатъчно средства за лечение на болните в петък в Пловдив пристигна и управителят на НЗОК проф. д-р Петко Салчев. След срещите му в общинската и областната администрации стана ясно, че може да се осигури допълнителен ресурс за "Свети Мина", като се пренасочат неусвоените средства на другата общинска болница - МБАЛ „Св. Пантелеймон”.  Предстои тази седмица да разберем дали схемата ще проработи. Каназирева пък уточни, че това е било предложено още на 24 ноември от Регионалната здравна каса, а от друга страна не отговаряло на истината, че лимитът на "Свети Мина" е бил изчерпан.

"В тази кризисна ситуация най-лесно е да обвиняваш държавните институции и отговорността да я носи друг. Моля, наистина всички да затворим страницата и темата със "Свети Мина", защото на територията на област Пловдив работят още 19 болници, при тях също има проблеми, но в процес на работа се опитваме и решаваме. Нека да продължим да работим".

И така от всичко казано до тук излиза, че обещанията за обща работа в кризата са трудно изпълними, а партийно нюансираните различия не могат да бъдат прикрити.  Едно е сигурно, че в пика на пандемията на преминалите през вихъра „коронавирус“, на очакващите да им се случи и на близките на загубилите битката с коварната инфекция едва ли им е до това да преценяват - кой крив и кой прав.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини