От х:

Днес в x:

14 °C

Защо пловдивската "Свети Мина" не беше преструктурирана в Covid болница

Преди три седмици Областният кризисен щаб в Пловдив обяви, че ще има Covid болница и това ще е общинската болница "Свети Мина", но след това Общината обяви отказ от намерението. Така се очертаха различията в позициите на областния управител Дани Каназирева и кмета на Пловдив Здравко Димитров. 

В началото на ноември след заседание на Областния кризисен щаб Дани Каназирева обяви в присъствието на управителя на Общинската болница „Свети Мина“ проф. Петър Петров, че започва преструктурирането ѝ в Covid болница, като се предвижда там да бъдат обособени до 150 легла за леки и средно тежки случаи.

"Разговаряхме с две частни болници, които ще предоставят екипи, лекари и сестри, тъй като частните болници и държавните болници изплащат освен тези 1000 лева, които дава Министерството на здравеопазването и допълнително възнаграждение на лекари и сестри, които са в Covid отделенията. За да няма това неравнопоставено положение ще се обърна с апел към общинските съветници да гласуват също фонд и да бъдат изплащани допълнителни средства", каза Дани Каназирева.

Седмица по-късно проф. Петър Петров каза, че вече са обособени  два отделни етажа, където обслужват пациенти с Covid - 10 лекари и 10 сестри от "Свети Мина". Отделно се очаква още сестри да дават по-кратки дежурства, ще помагат и екипи от други здравни заведения. Изрази и благодарност към тези от колегите си, които са се съгласили да работят в Covid сектора. 

"Голямо щастие е, че има петима доброволци, които са студенти от Медицинския университет, част от тях са и стажант лекари, това са почти готови лекари, коментира проф. Петър Петров. 

В организацията се включи и Общината, сформирана беше и експертна комисия, за да се установи какво е необходимо. Директорът на дирекция „Здравеопазване“ Калин Калинов: 

"Ние разкриваме болнични легла и трябва да имаме възможност не само да бъдат обслужени, но и да отговарят на някакви епидемични изисквания, за да бъдем в помощ на пловдивчани".

За да разбере има ли проблеми около преструктурирането в Пловдив се появи и премиерът Бойко Борисов. Той се срещна с кмета Здравко Димитров на стълбите пред друго здравно заведение и  получи уверението на все още лекуващия се от инфекция пловдивски кмет, че „се  работи по въпроса“. В крайна сметка обаче Общината се оплака, че кислородната система в “Св. Мина” покрива само една трета от леглата и се нуждае от ремонт, за който са нужни 75 хиляди лева. Трябват и пари за дооборудване и консумативи, а от ръководството заговориха за изчерпан лимит за лечението на болните. И точно когато в здравното заведение все пак заработи референтна лаборатория за PCR тестове, изненадващо от общинската администрация обявиха, че Covid болница, според първоначалния замисъл, не може да има. Възможностите са само за отделение с 60 легла, а не за първоначално определените 137. Замeстник-кметът Анести Тимчев обоснова решението така: 

"Желанията са едно, мечтите са второ, реалността е трето. Какво означава това да разкрием една болница и да я обявим за инфекциозна или Covid  болница. Ами, ако влезе човек, който има нужда от спешна помощ, състоянието му се мени през 10 секунди, с какво ще лекуваме този човек  - с амбиция, с желание, със силно его или с намерения да направим нещо друго. Никой не трябва да си играе със здравето на гражданите и въз основа на това да организира някакъв авторитет или някакви други позиции".

Д-р Калинов пък припомни как още през пролетта е обявил, че преструктурирането на болница "Свети Мина" е неуместното:

"Тя е в центъра на града, всички инфекциозни болници по алгоритъм се изграждат в покрайнините или извън града. В тази болница няма паркинг, тя няма подход, няма отстояние, прозорците на болничните стаи са на тротоара. Линейките, които и в момента спират, оставят болните на тротоара преди да бъдат внесени в триажа".

Областният управител Дани Каназирева контрира веднага : „Щом „Свети Мина“ не може да е само Covid болница, тогава няма да е", но подчерта, че „темата се използва за политически пиар и тези, които го правят или не осъзнават сложната ситуация, или умишлено го правят точно сега“. Последва и изявление на кмета Здравко Димитров, според когото отговорността за създалата се ситуация е на този, който е взел това решение.

"Ние направихме всичко възможно -Община Пловдив, да създадем такава болница. Друг е въпросът, че иска време и пари, а някой не го прецениха това, надскочиха се и резултатът е такъв".

За да внесе яснота около липсата на достатъчно средства за лечение на болните в петък в Пловдив пристигна и управителят на НЗОК проф. д-р Петко Салчев. След срещите му в общинската и областната администрации стана ясно, че може да се осигури допълнителен ресурс за "Свети Мина", като се пренасочат неусвоените средства на другата общинска болница - МБАЛ „Св. Пантелеймон”.  Предстои тази седмица да разберем дали схемата ще проработи. Каназирева пък уточни, че това е било предложено още на 24 ноември от Регионалната здравна каса, а от друга страна не отговаряло на истината, че лимитът на "Свети Мина" е бил изчерпан.

"В тази кризисна ситуация най-лесно е да обвиняваш държавните институции и отговорността да я носи друг. Моля, наистина всички да затворим страницата и темата със "Свети Мина", защото на територията на област Пловдив работят още 19 болници, при тях също има проблеми, но в процес на работа се опитваме и решаваме. Нека да продължим да работим".

И така от всичко казано до тук излиза, че обещанията за обща работа в кризата са трудно изпълними, а партийно нюансираните различия не могат да бъдат прикрити.  Едно е сигурно, че в пика на пандемията на преминалите през вихъра „коронавирус“, на очакващите да им се случи и на близките на загубилите битката с коварната инфекция едва ли им е до това да преценяват - кой крив и кой прав.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е прекрасен за вас, но поради дреболиите, в които сте се заровили има опасност да не го усетите. Отърсете се за миг от неприятностите и се огледайте. Имате чудесни възможности да направите деня си приятен. Семейството ви с готовност ще се отзове на предложението ви за излет в планината.
26 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ви предлага много възможности. От вас зависи как ще предпочетете да работите, затова се спрете на най-доброто за момента. Сътрудничеството на работното място днес е особено ползотворно, благодарение на него ще постигнете неща, които не сте и очаквали. Имате време да обмислите отношенията си с любимия човек и може би да преосмислите поведението си.
26 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Убедени сте, че вървите по своя си път и трудно ще се поддадете на внушения, въпреки желанието на някои да ви разколебае. Бъдете последователни в действията си и планирайте дългосрочната си програма, като не пренебрегвате и маловажните детайли в нея. Предстояща визита ще ви направи по-активни в организацията й.
26 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Решавайте възникващите въпроси своевременно, не ги оставяйте да се натрупват. Последователност в работата и дипломатични отношения, това са част от условията да имате повече свобода в действията. Изберете подходящ момент, за да съобщите своето решение на партньора си, с което да го зарадвате.
26 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Почти не съществуват неща, които да са в състояние да ви откажат от намеренията в. И резултатите ще са налице. Амбицията ви по отношение на един проект е особено голяма и сте склонни да действате рисковано. Помислете сериозно какво да направите, за да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение.
26 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес някои от вас отделят прекалено много време за дреболии. Незначителни спречквания с близките ви в къщи може да развалят настроението ви. Добре е да прекарате деня извън дома, далеч от всякакви проблеми. Възможности в тази насока няма да ви липсват и остава само да проявите нужната решимост. Не се поддавайте на инерцията.
26 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сега е момента да осигурите финансово бъдещето си. Изключителният успех на проект, който завършвате ще ви позволи да инвестирате средства в много доходоносен бизнес. Интуицията и трезвата ви преценка ще ви подскажат на кого да се доверите.
26 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще успеете да свършите по-голяма част от планираното. При добра организация и реална преценка на възможностите ви, няма да ви притесни нищо. Оставяте на втори план сърдечния си партньор и това може да доведе до нежелани последици. Поговорете и обяснете добре намеренията си.
26 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще са ви необходими немалко усилия днес, за да осъществите набелязаните цели. Вие обаче сте твърдо решени да постигнете намеренията си и едва ли нещо ще е в състояние да ви откаже. На моменти обаче сте твърде напористи и това може да остави грешно впечатление у околните, така че опитайте се да контролирате емоциите си. Не действайте прибързано.
26 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Личните предпочитания и деловите задачи ще се превърнат в приоритетни за вас, но те ще ви носят добро настроение и печалби. Желанията ви днес ще се сбъдват и без да си давате много труд.. Едно пътуване ще ви срещне с интересни хора. У дома ще научите новини, свързани с по-младите представители на семейството.
26 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако се освободите от натоварващи мисли имате предпоставки денят ви да е приятен. Не се лишавайте от нещата, които ви карат да се чувствате свободни и да живеете пълноценно, търсете ги, ако ви липсват. Не пренебрегвайте почивката и мислете за бъдещето си, ще си помогнете от сега, ако подредите добре програмата си.
26 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и готовност сте да свършите всичко, което планирате. Въпреки съботния ден програмата ви е натоварена, но ще се справите. Нещо приятно и очаквано ще внесе много светлина и радост в живота ви. До вас ще има някой, който ще ви помогне по-добре да се организирате и да осъзнаете значимостта си за другите.
26 яну 2021
Последни новини