От х:

Днес в x:

Първите ваксини срещу срещу Covid-19 идват у нас в края на 2020

Първите ваксини срещу Covid-19, които ще дойдат в България, ще бъдат на "Пфайзер/Бионтек", а първите количества се чакат още в края на 2020 година.

Това стана ясно по време на днешното работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов с членове на правителството.

Премиерът Борисов е разпоредил планът за ваксинация да бъде изготвен максимално бързо, като ваксините са доброволни и безплатни за българските граждани. Обмисля се стартиране с рисковите групи и работещите на първа линия. Министър-председателят е казал, че е от изключително значение да се поддържа балансът между противоепидемичните мерки и подкрепата за икономиката. "Не трябва никой да остане с впечатлението, че мерките са самоцелни", е казал премиерът.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов е съобщил, че както премиерът е изискал, полагащите се 1000 лева на всички медицински специалисти на първа линия ще бъдат наредени и ще бъдат по сметките им в този понеделник. "Не искам да чувам, че има проблеми със заплащането на медицинските работници на първа линия, с лекарствата и предпазните облекла и с готовността за ваксини", е казал премиерът.
Здравният министър е отчел, че след въвеждането на разширените противоепидемични мерки, за миналата седмица - за 7 дни, излекуваните са 12 070. Той е съобщил, че София излиза от областите с най-висока заболеваемост - от 1000 случаи на 100 000 и в тази група остават само Габрово и Кюстендил. Наблюдава се и намаляване на натиска върху здравната система. В национален план е осигурена пълна обезпеченост с лични предпазни средства, дезинфектанти и медикаменти като ремдесивир е налице за всеки нуждаещ се български пациент.
Министърът на икономиката Лъчезар Борисов е акцентирал върху нова мярка за подкрепа на бизнеса, която предстои да бъде обявена тази седмица. Той е казал, че за първи път в процедурата ще се включи и НАП, така че да се постигне максимална скорост и отговор на очакванията на бизнеса. Министър Борисов е уточнил, че подкрепата ще бъде като процент от оборота, който ще се конкретизира с работодателските организации за секторите, които са засегнати.

Вицепремиерът Дончев е подчертал, че схемата ще обхване всички бизнеси, които са затворени, заради противоепидемичните мерки. Процесът на заявяване на желание за подкрепа ще е изцяло по електронен път.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева е докладвала, че от понеделник започва мярката "Запази ме", като всички останали мерки на правителството в подкрепа на бизнеса и гражданите също остават да действат.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова е казала, че по информация на бранша българският туризъм стои стабилно. Работещите в сектора са информирани, че въведените на 27 ноември т.г. противоепидемични мерки ще дадат резултат само и единствено, ако всички сме дисциплинирани и спазваме разпоредбите на здравните власти. "Ще сме безкомпромисни по отношение на нарушенията", е заявила Николова.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски е докладвал, че от 13 март т. г. до изминалата неделя във връзка с осъществяването на контрола за изпълнението на заповедите на министъра на здравеопазването, образуваните досъдебни производства са 3180.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ан
    АНОНИМЕН
    1 0
    18:21, 30 ное 2020
    Не приемайте тези ваксини хора,ще ви съсипят живота с тях!!!

Случаен виц

Последни новини