От х:

Днес в x:

Уникална маска от теракота откриха край с. Хухла

Уникална фигурка от теракота, датираща от 4-6 век, изобразяващо театрална маска, е откритието на археологическия сезон за проучванията на крепостта в местността “Балък дере”, която се намира близо до границата с Гърция, край село Хухла. Тя беше открита от екипа на археолога Ивайло Кънев, главен уредник в Националния исторически музей, който за поредна година работи тук. Той финансира разкопките до гръцката граница със свои средства.

Маската е висока 3-4 сантиметра, била е част от статуетка. Според Ивайло Кънев тя е нещо, с което много малко музеи по света могат да се похвалят – теракота, която изобразява театрална маска. Уникалното е, че в късната античност, когато изобилстват статуетки от теракота, те обикновено изобразяват езически божества. Поне на мен не ми е известен друг такъв пример, да е изобразена маска, споделя Ивайло Кънев. Датира я според маниера на изобразяване, като прави паралел с мраморен портрет на император Константин Велики от същата епоха.

Примитивизмът е търсен, защото навлизащото християнство не толерира реализма, характерен за античността. Това е много труден период, когато в Римската империя се случват дълбоки промени. Столицата се мести от Рим в Константинопол. Приема се християнството – непрекъснато връхлитат вълни номади от изток, които носят различна култура, коментира Ивайло Кънев. Находката тепърва ще трябва да се изследва, но няма съмнение, че тя е уникална.

Друга голяма находка е българска коланна апликация от началото на 10-ти век и оловен модел на коланен накрайник. Това е времето на Симеон. За българската аристокрация, а и за по-низшите слоеве коланът бил белег за мястото им в обществото. Това не са първите белези за българско присъствие в тази крепост. Още през 2004 г. Бони Петрунова откри две апликации и две шамански звънчета.

Ивайло Кънев финансира разкопките със собствени средства, които събрал назаем от приятели. Парите стигнаха за две седмици работа. Той съобщи, че са кандидатствали за финансиране от една фондация за развитие на културата към посолството на Гърция в София, но все още очакват отговор. Обърнали се за помощ и към някои от най-мощните фирми, както и към богати адвокатски кантори, но без резултат.

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини