От х:

Днес в x:

9 °C

Най-топлият септември в историята е знак за плашещи промени на Земята

През изминалия месец септември земната повърхност е била по-топла, отколкото през който и да било септември, съобщи Програмата за наблюдение на Земята на Европейския съюз.

Тази година се наблюдава рекордна топлина в рамките на три месеца - януари, май и септември, съобщиха от Службата за изменение на климата на „Коперник“.

"Понастоящем има малка разлика между 2020 и 2016 г.", каза висшият учен на „Коперник“ Фрежа Вамбург пред АФП.

За 12-месечен период до септември планетата е била с близо 1,3 градуса по Целзий над прединдустриалните нива. Това е тревожно близо до прага от 1,5°С за сериозни въздействия, подробно описан в основния доклад за 2018 г. от консултативния панел на ООН по климата. Парижкото споразумение нареди на страните да ограничат глобалното затопляне на "много под" 2 градуса и до 1,5, ако е възможно.

Досега Земята се е затоплила средно с един градус, достатъчно, за да се увеличи интензивността на смъртоносните горещи вълни, сушите и тропическите бури, които са по-разрушителни от надигащите се морета.

Изменението на климата, предизвикано от емисиите на парникови газове от изгарянето на изкопаеми горива, нараства през последните десетилетия.

Деветнадесет от последните 20 години са най-топлите от началото на изчисляването на показанията в края на 19 век.

От края на 70-те години, според данните на ЕС, глобалният термометър се е покачвал с 0,2 градуса на всяко десетилетие.
Температурите през септември са били „изключително високи“ над Северен Сибир, който - заедно с по-голямата част от Полярния кръг - от месеци е свидетел на странно топло време.

Септември беше жесток и в Близкия изток, като нови високи температури бяха отчетени в Турция, Израел и Йордания.
Части от Северна Африка и Тибет също бяха горещи, като максималните дневни стойности достигнаха 49°C в окръг Лос Анджелис в началото на месеца. В Калифорния пет от шестте най-големи пожара в историята на щата горяха в края на месеца.

„Септември беше по-топъл с 0,05°С от септември 2019 г., предишния най-топъл септември“, се казва в доклада на „Коперник“.

Глобалният топлинен рекорд от миналия месец беше още по-забележителен поради регионалния охлаждащ ефект от естественото метеорологично събитие Ла Ниня над тропическия Тихи океан.

Междувременно арктическият морски лед се сви до втората си най-ниска степен през миналия месец, като достигна под 4 милиона квадратни километра само за втори път от началото на сателитните записи през 1978 г., според C3S. Арктическата ледена шапка плава върху океанска вода около Северния полюс и по този начин не допринася пряко за повишаването на морското равнище, когато се стопи.

Но това ускорява глобалното затопляне. Прясно падналият сняг отразява 80 процента от излъчващата сила на Слънцето обратно в космоса. Но когато тази подобна на огледало повърхност се замени с наситено синя вода, вместо това се абсорбира приблизително същия процент от енергията за затопляне на Земята.

Промените в климата са нарушили също регионалните метеорологични модели, в резултат на което повече слънчеви лъчи са паднали върху ледената покривка на Гренландия, която се топи и излива маса в океана по-бързо, отколкото по всяко време през последните 12 000 години, според проучване миналата седмица.

През 2019 г. ледената обвивка, която съдържа достатъчно замръзнала вода, за да повдигне глобалните океани на 7 метра, изхвърля повече от половин трилион тона вода всеки ден, или шест олимпийски басейна всяка секунда.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 06.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Укротете темпото, денят не е подходящ за инициативи и активност, от какъвто и да е характер. Усамотението ще ви се отрази обновяващо на психиката и мисленето. Не мислете за работа и пари, дори и да ви се струва, че е наложително. Ще поемете в тази посока, но не днес.
06 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате прекалено много енергия за да прекарате деня в почивка. Заемате се с какво ли не, докато накрая не откриете онова, което наистина ви удовлетворява. В личен план ви очакват много приятни мигове с човека до вас. Помислете обаче преди да предприемате по-рисковани начинания днес. Моментът не е подходящ.
06 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Телефонно обаждане може да обърка плановете ви. Използвайте свободното си време за необходими дейности в дома ви, но не ангажирайте околните непременно да ви помагат. Ако се окажете между две противоположни мнения, но не избързвайте да вземате страна. Изчакайте и ще спечелите.
06 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е чудесно. Захващате се с много дела наведнъж, но учудващо за хората около вас, успявате да ги свършите по задоволителен начин. Ще се изненадатe от реакцията на свой близък човек за нещо, което възнамерявате да свършите в близо бъдеще. Дайте шанс на човек, с когото сте в незадоволителни отношения да покаже на какво е способен.
06 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес сте особено привлекателни за околните и най - вече за представителите на противоположния пол. Не се поддавайте на чужди внушения, колкото и примамливи да изглеждат те. Получавате добри новини, които разплитат доста възможности.
06 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще прекарате спокоен ден в домашна обстановка, което ще бъде много полезно за възстановяване на душевния ви баланс. Спокойно можете да се посветите на любими и разтоварващи занимания, като оставите работата настрана. Околните често ще се допитват до вас, а вие бихте могли да им бъдете много полезни с точните си съвети.
06 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съществува вероятност да останете разочаровани от някой или нещо. Залагате прекалено много на събитие, което няма да оправдае очакванията ви. Вслушайте се в съвета на свой близък, попадал в аналогична ситуация. Заемете се с нещо, което ви е приятно, и което ще отклони мислите ви от грижите, които мислите, че имате.
06 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Създайте си приятни занимания, с които да се откъснете от мисли, свързани с работата, грижите и тревогите ви. Умението ви да решавате проблемите по по-нестандартен начин ще привлече на ваша страна човек, с който ще имате общо бъдеще. Ще срещнете подкрепа за своя идея, която разработвате от доста време.
06 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приемате като предизвикателство онова, с което се заемате днес. Стараете се да внесете спокойствие около себе си и наистина успявате. Важен за вас партньор е взел решение, което считате за неуместно, но навреме съумявате да го възпрете. Привлечени сте от идея, която е трудноосъществима, но не и невъзможна.
06 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въображението ви не познава граници, а и енергията ще ви е достатъчна за да осъществите идеите си. Ако успеете да съхраните ентусиазма си, ще стигнете до добри резултати. Сияйното ви излъчване ще ви подари нови приятели и ще ви превърне в желани партньори. Към вас се насочват повече от добри сили.
06 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви се отдава да намирате по-лесно това, което търсите. Дали спокойствие или нови занимания, към всичко ще се отнесете сериозно и с мисъл за близките си. Което не е никак малко, като се има предвид свободолюбивия ви дух и поведение. Не демонстрирайте с повод и без повод самочувствието си.
06 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Здравето ви изисква щадящи грижи, пренебрегването на които може да доведе до усложнения. Отношението ви към конкретна задача изисква да бъде преразгледано, предвид настъпили промени и условия по изпълнението й. Ще реализирате идея, която добре се вписва в плановете на онези, които очакват това от вас.
06 дек 2020
Последни новини