От х:

Днес в x:

1 °C

Книгите излизат от библиотеката в Хасково стерилни и с аромат на лавандула

Изображение 1 от 5

  30 секунди. Толкова е необходимо за стерилизацията на шест книги едновременно. След това томчетата са напълно стерилни, по тях няма и следа от бактерии, вируси или плесен. И тази възможност вече е факт в Регионалната библиотека на Хасково „Христо Смирненски“. Машина за стерилизиране работи в заемната вече близо седмица.

  Всеки ден десетки читатели минават през библиотеката. Заради мерките, свързани с коронавирусната пандемия, досега процедурата, наложена в книжното средище като превенция, налагаше върнатите книги да престояват по 72 часа на определено място в хранилището. Така имаше случаи, особено при по-редките издания, в които се налагаше да се чака за книга. Това неудобство вече отпадна с наличието на стерилизатора.

  Редовните читатели вече са свикнали да се обслужват сами. На влизане оставят книгите си в стерилизатора, при заемане четивата също минават през него. Става много лесно, а крайният резултат е с дъх на лавандула или ванилия, на канела или море, понеже, освен почистени, книгите излизат от библиотеката и ароматизирани.

  През стерилизатора в заемната минават и всички книги от детския отдел.

  Финансирането за машината е осигурено през общинския бюджет чрез проект, спечелен от библиотеката по програмата „Културни инициативи“, обясни директорката на просветното средище Кирилка Страшникова. По него библиотеката е участвала и със съфинансиране, тъй като по проекта ще бъдат купени и четири апарата за пречистване на въздуха, които ще работят в непрекъснат режим в залите за свободен достъп.

  „В дните на профилактика, които предстоят, започваме да почистваме редките и ценните издания. С новия апарат много ще се улесни работата на колегите. Преди, ако една книга е заразена с плесен, обработката и ставаше много бавно, понякога със седмици. Сега за 30 секунди няколко книги ще бъдат почиствани наведнъж. Освен това и ще миришат на хубаво.“, казва Кирилка Страшникова.

  Ароматизаторът на стерилизатора се включва механично четири секунди преди да изтече времето за почистване. Ароматите се избират от библиотекарите.

  Днес книгите, които излизат от Регионалната библиотека в Хасково миришат на лавандула и магнолия.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Ив
   Иван
   8 -4
   12:55, 5 окт 2020
   За пълна стерилизация не може и дума да става. Само се съсипва хартията.
  • 2
   Чи
   Читателка
   6 -7
   13:42, 5 окт 2020
   Това пък е върха на глупоста. Тя простотията не ходи по гората, а по хората. Как ще стерилизирате книгите? Вие луди ли сте? Все повече и повече се разочаровам от това общество. Това не са нормални хора, а дебили. Как се пазите от нещо, което не съществува?!
   Промити мозъци! Сега разбирам тези, които управляват света, защо искат да намалят населението на земята.
   Ами то такива прости индивиди по добре да ги няма.
   • Ел
    Елена
    7 -3
    14:03, 5 окт 2020
    Стерилизация не се прави само заради корона вируса, случайно съществуват и други вируси, паразити и бактерии, които понякога остават по книгите (а те все пак минават през безброй ръце). Ама кой да мисли.....по-лесно е критикуването
   • Ни
    Николай
    6 -2
    17:08, 5 окт 2020
    Явно твоя мозък е промит, щом само за "нещото, което не съществува" се сещаш когато ти се каже дезинфекция. Съществуват още много други бактерии, вируси и паразити от които е добре да се почистят книгите. Ако искаш нещо да ти върши работа по-дълго време се изисква да го поддържаш от време на време.

  Хороскоп за 16.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
  16 яну 2021
  Последни новини