От х:

Днес в x:

Книгите излизат от библиотеката в Хасково стерилни и с аромат на лавандула

Изображение 1 от 5

    30 секунди. Толкова е необходимо за стерилизацията на шест книги едновременно. След това томчетата са напълно стерилни, по тях няма и следа от бактерии, вируси или плесен. И тази възможност вече е факт в Регионалната библиотека на Хасково „Христо Смирненски“. Машина за стерилизиране работи в заемната вече близо седмица.

    Всеки ден десетки читатели минават през библиотеката. Заради мерките, свързани с коронавирусната пандемия, досега процедурата, наложена в книжното средище като превенция, налагаше върнатите книги да престояват по 72 часа на определено място в хранилището. Така имаше случаи, особено при по-редките издания, в които се налагаше да се чака за книга. Това неудобство вече отпадна с наличието на стерилизатора.

    Редовните читатели вече са свикнали да се обслужват сами. На влизане оставят книгите си в стерилизатора, при заемане четивата също минават през него. Става много лесно, а крайният резултат е с дъх на лавандула или ванилия, на канела или море, понеже, освен почистени, книгите излизат от библиотеката и ароматизирани.

    През стерилизатора в заемната минават и всички книги от детския отдел.

    Финансирането за машината е осигурено през общинския бюджет чрез проект, спечелен от библиотеката по програмата „Културни инициативи“, обясни директорката на просветното средище Кирилка Страшникова. По него библиотеката е участвала и със съфинансиране, тъй като по проекта ще бъдат купени и четири апарата за пречистване на въздуха, които ще работят в непрекъснат режим в залите за свободен достъп.

    „В дните на профилактика, които предстоят, започваме да почистваме редките и ценните издания. С новия апарат много ще се улесни работата на колегите. Преди, ако една книга е заразена с плесен, обработката и ставаше много бавно, понякога със седмици. Сега за 30 секунди няколко книги ще бъдат почиствани наведнъж. Освен това и ще миришат на хубаво.“, казва Кирилка Страшникова.

    Ароматизаторът на стерилизатора се включва механично четири секунди преди да изтече времето за почистване. Ароматите се избират от библиотекарите.

    Днес книгите, които излизат от Регионалната библиотека в Хасково миришат на лавандула и магнолия.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ив
      Иван
      8 -4
      12:55, 5 окт 2020
      За пълна стерилизация не може и дума да става. Само се съсипва хартията.
    • 2
      Чи
      Читателка
      6 -7
      13:42, 5 окт 2020
      Това пък е върха на глупоста. Тя простотията не ходи по гората, а по хората. Как ще стерилизирате книгите? Вие луди ли сте? Все повече и повече се разочаровам от това общество. Това не са нормални хора, а дебили. Как се пазите от нещо, което не съществува?!
      Промити мозъци! Сега разбирам тези, които управляват света, защо искат да намалят населението на земята.
      Ами то такива прости индивиди по добре да ги няма.
      • Ел
        Елена
        7 -3
        14:03, 5 окт 2020
        Стерилизация не се прави само заради корона вируса, случайно съществуват и други вируси, паразити и бактерии, които понякога остават по книгите (а те все пак минават през безброй ръце). Ама кой да мисли.....по-лесно е критикуването
      • Ни
        Николай
        6 -2
        17:08, 5 окт 2020
        Явно твоя мозък е промит, щом само за "нещото, което не съществува" се сещаш когато ти се каже дезинфекция. Съществуват още много други бактерии, вируси и паразити от които е добре да се почистят книгите. Ако искаш нещо да ти върши работа по-дълго време се изисква да го поддържаш от време на време.
    Последни новини