От х:

Днес в x:

8 °C

Нинова ще има Национален съвет, който ще е гумен печат, коментира Сергей Станишев

Нинова ще има Национален съвет, който ще е гумен печат, коментира председателят на Партията на европейските социалисти и български евродепутат Сергей Станишев пред журналисти, след като при снощното гласуване на конгреса той и други емблематични лица на БСП не намериха място в новия висш орган на партията.

"Тази нощ загуби политическата, идейната опозиция. Запази позиции обаче конюнктурната опозиция", посочи той. "Ако погледнем състава на Националния съвет, имаме сигурно около две трети представителство на кохортата на Корнелия Нинова, т.е. Нинова ще има Национален съвет, който вече няма да й прави проблеми, както тя ги вижда, няма да има спорове, той ще бъде гумен печат. И около една трета, може би малко повече, са хората, свързани с Кирил Добрев, с пловдивската организация, които ще могат да оказват някакво влияние", коментира Станишев. Но всички, с едно-две изключения, които са били с критично мислене, са извън този състав, добави той. По думите му, много е показателно например, че Велислава Дърева има много по-малко гласове от Теодора Овчарова.

Станишев посочи, че този Национален съвет е логичен резултат от процесите в БСП в последните четири години. От прекия избор на 12-ти и днес БСП е партия, която е лидерска, която няма здрава и ясна идейна основа, смята той. Според Станишев БСП се превръща по-скоро в партия, която е по-консервативна, стъпва на традиционни ценности и спъва много от европейските политики. Когато взимаш Орбан и Маргарет Тачер за модели, това не може да бъде левица, коментира още той.

Попитан как ще работи с Корнелия Нинова, Сергей Станишев каза, че ще му бъде много по-комфортно отсега нататък, тъй като какво да прави в този състав на Националния съвет. "Самотен глас или с десетина човека какво да отстояваме и как да влияем. В този смисъл няма да има извинения, че някой пречи на правилната политика", добави Станишев.

Правилната политика е формулирана и тепърва ще видим резултатите и в изборите, и, дай Боже, в управлението. Това е най-голямото изпитание за БСП, коментира той. "Не е достатъчно да бъдеш яростна опозиция на ГЕРБ, всички сме опозиция на ГЕРБ. Ако говорим в ретроспекция, най-много битки с Борисов съм водил лично аз и това е добре известно. Но, за да станеш алтернатива, трябва да предложиш политики - същностни и конкретни", каза Станишев. И коментира, че на конгреса се чули много лозунги, но малко конкретика, която да грабне сърцата и умовете на хората. Ако искаме да управляваме в следващия парламент, който очевадно ще бъде доста фрагментиран, кои са нашите партньори, попита още той.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини