От х:

Днес в x:

Тодор Живков поел цялата отговорност за Възродителния процес пред свои съпартийци

    Тодор Живков е поел цялата отговорност пред свои съпартийци, кандидат членове на Политбюро на БКП за т.нар.Възродителен процес. Дългогодишният ръководител на социалистическа България лично взел решението за смяната на имената на българските турци. Това пише в новоиздадената си книга „Носталгията в България”проф.д-р Бончо Асенов. Това споделил в разговор с него бившия министър председател на Народна република България Георги Атанасов.

      Атанасов се страхувал от съдебно преследване за ролята му във т.нар.Възродителен процес. Като единствено останал жив ръководител в годините на Прехода, той очаквал да бъде привлечен като обвиняем при възобновяване на делото срещу виновниците за асимилацията на българските турци. Подложен на обществен натиск тогавашния главен прокурор Никола Филчев привикал прокурорите от Военна прокуратура, за да иска придвижване на делото и наказване на виновните.Прокурорите обяснили,че са разпитани над 300 души,но трябва да се снемат показания от още 1000 по данни на изселническите организации.Това изискват българските закони.Според нормативната уредба трябва да се разпитат всички свидетели.Поискана е правна помощ от страна на Р Турция, но тя не предприела нищо по случая. Така давността сложила край на делото.

      Самия Тодор Живков в зората на своето управление, когато става министър- председател първо посещава Родопите, за да се запознае с етнодемографските процеси. Пред проф.д-р Бончо Асенов той споделя,че Александър Лилов е извършил национално предателство с обрата в политиката спрямо българските турци.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини