От х:

Днес в x:

9 °C

Хасково отбеляза тържествено Деня на независимостта

    Хасково празнува 112 години от обявяването на независимостта на България с тържествена церемония и концерт на площад “Свобода“ с участието на Духовия оркестър на Хасково и военните от хасковското поделение.

    Цветя и венци на признателност към работата на  политиците, дипломатите и всички българи, довели до деня, в който България да празнува своята независимост, поднесоха представителите на местната власт в Хасково, общински съветници, на политическите формации, депутати от региона, патриотични организации, дейци на културата и граждани.

    В словото си кметът на Хасково Станислав Дечев отбелазя: Независимостта на България е постижение на обединения български народ!

    Той посочи, че след 112 години историята е категорична- независимостта на млада България е забележителен политически успех и тласък за икономическото, военното и социално развитие на държавата.

    „Днес живеем в свободна и независима държава, достоен член на обединена Европа. Това е постигнато не чрез битка, проливане на кръв и насилие, а чрез единството на нацията, чрез умели дипломатически и политически ходове и решения. Нека бъдем горди наследници на смелите дела на нашите предци, с отговорност и решителност да отстояваме своята независимост и да защитаваме с достойнство интересите на България!“, каза в обръщението си областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова.

    Водещият на церемонията –актьорът Стефан Цирков прочете манифеста на българският княз Фердинанд, с който на  22-и септември 1908 г. във Велико Търново той обявява независимостта на България.

    С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Турция, а след това и Великите сили признават официално българската независимост.

    Денят е обявен за официален празник с решение на Българското народно събрание от 10 септември 1998 г.

    Празничната програма на площад „Свобода“  продължи с  концерт на Народен оркестър към Община Хасково с диригент Димчо Йорданов и танцов ансамбъл "Южняци" при НЧ "Пейо Яворов-1982", с художествен ръководител Васко Димов.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (20)

    • 1
      Же
      Железан
      26 -9
      12:58, 22 сеп 2020
      Дано Станко Кмета си е прочел гладко текста. Бяха му препоръчали да се упражнява предишните дни.
      • 17 -6
        17:32, 22 сеп 2020
        Кметът същия маук като областната.
      • Ту
        Тук съм
        16 -18
        17:49, 22 сеп 2020
        А в София в момента протестът е пълна скръб.
        100 нещастници с жълти книжки, избягали от Карлуково, 20 наркомани, 14 психясали бабички, 60 алкохолици, Йоло Денев, Арман Сбабичкян, адвокат-ХаджиЕб@н, десет обратни,
        едно джудже, три развратнти майки в палатка, 18 кучета и 7 котки.
        Протеста на жълтите книжки умря!
        Да живее протеста!
        Наздраве!
      • То
        Тодор Дърваря
        14 -12
        18:36, 22 сеп 2020
        Че той си е пълна скръб от самото начало. Хора които имат да връщат пари на половин България застанаха на чело на протеста в Хасково. Хайде много моля върнете парите, излежете си присъдите за измамите с ДДС и дърва и тогава като ви реабилитират се правете на демократи. Ако можете по честния начин. Иначе по измамния знаем че във тази крадлива фамилия се предава по наследство.
      • Пр
        Протестър съм-професионален
        6 -10
        18:48, 22 сеп 2020
        Току що минах всички проверки за непозволени средс... Виж коментара
    • 2
      Зз
      ЗЗ
      27 -9
      13:46, 22 сеп 2020
      За нищо не става кмета .
    • 3
      Из
      избирам ГЕРБ
      17 -11
      14:10, 22 сеп 2020
      Срам! И това е ГЕРБерски кмет!И това е Бойкова армия?
      Къде са маските,къде са дезинфектантите?
      Народа се отпусна съвсем.Хората измират,а вие празнувате.
      И от кога станахме независими?Ние сме протекторат на ЕС и сме техни поданници.
      Стига с тия глупости и независимости.Селяка си остава селяк и трябва да бъде контролиран от по висша раса.Ние си знаем,че сме прости.Самият факт,че има някакви жалки протести срещу посоченият от Меркел и Юнкер Борисов,показва,че не сме дозряли.
      Народа трябва да бъде мачкан и сплашван.Такива празнества без маски и страх не са в нормите.
      Срам!
      ГЕРБ завинаги!
      • Ми
        Милена Налбантина
        7 -4
        18:37, 22 сеп 2020
        Какви маски на открито бе. Вече даже и коментари не можете да пишете.
      • Из
        избирам ГЕРБ
        2 -4
        23:44, 22 сеп 2020
        В Бавария вече са задължителни маските на открито,а във Великобритания ще глобяват с 10 000 паунда ако излезеш от вкъщи!
        Говеда,като вас трябва да бъдат мачкани!
        Повечето от вас си траят,но има някои,които искат да счупят държавата!
        Само ГЕРБ!Само мечтаният тим!
    • 4
      Ха
      хасковлия
      34 -9
      14:16, 22 сеп 2020
      На площада бяха само няколко от номенклатурите от ГЕРБ и представители на останалите алчни за власт партиии.Щеше да е смешно ако не беше жалко как се имитираше уважение към подвига на нашите предшественици които наистина с чисти мисли и желание са се борили за този така необходим акт за България.Още по-смешно звучаха думи като единение,сплотеност и задружност от устата на Тъпото и хайван докторката Здравкова която вместо да лекува животните опитва да се прави на политик. За какво единение може да се говори днес когато ГЕРБ са разделили обществото на наши и ваши и всеки който не е в тяхната секта е обречен .Сплотеността и задружността предполагат равноправни и свободни хора да имат еднакви цели и пътища,но това не може да стане когато е налица човеконенавистно и едва ли не робовладелско отношение към всички които не са склонни да наведат главата и да целуват ръцете на Боко . Най-неприятно впечатление направи момента на изпълнение на държавния химн когато бабите но пейките доволно протягаха телеса .Те бяха доволни,че партията майка им е дала към пенсиите по 50лв. Този път не само тъмнокожите от махалата ще си купят мръвки и ракия.Да живее Бойко!Той нали все пак не е от мафията,а младите и умни хора се борят срещу мутрите.Горката България защо й трябваше след Ботев и Левски да роди такива герои като него.
      • Ка
        Каренин
        19 -8
        15:39, 22 сеп 2020
        Много точен коментар !
        Шепа номенклатурчици държат хвалебствени речи за независимостта, при положение, че зависят на 100 % от партията и великия си вожд. Същите хора от честванията на Съдинението преди 2 седмици и същите високопарни слова от предни години, ровени от пиарите им в гугъл от предходни чествания. Достатъчно е да чуеш първите думи на тая незнайно как попаднала в политиката женица: "Днес живеем в свободна и независима държава....." и се замисляш струвало ли си е всичко това станало в далечната 1908 г. за да се стигне днес до това да ни управляват толкова посредствени и зависими хорица.
    • 5
      16 -10
      17:35, 22 сеп 2020
      Когато Боко падне от власт, цялата тази гeрберастка смрад ще бъде смачкана.
      • Те
        Тепавицата
        8 -3
        19:07, 22 сеп 2020
        Палаза от Гарваново също да си стягя дупката! Да не си мисли че като ходи в София срещу 70 лева ще му се размине .Тепърва ще има иебан по гръцки ще връщаш и ще повръщаш .Не си мисли че ти се размина педроооо.
    • 6
      За
      Зависим
      10 -3
      17:47, 22 сеп 2020
      Толкова сме независим че направо пърдим
    • 7
      Въ
      въпрос
      10 -2
      19:00, 22 сеп 2020
      Знаете ли каква е ролята на мънинкот Митенце с очилата където го водят заместник кмет каква е ролята ???
      • От
        отговор
        12 -2
        20:10, 22 сеп 2020
        Не е зам.кмет а зам.областен и ролята му е 1-2 пъти в месеца да поднася цветя на разни мероприятия и да кара служители на областната администрация ако им се наложи да ходят някъде.
      • Па
        Панетюф Теню ут Гереня
        8 0
        21:25, 22 сеп 2020
        Но.о ден раздаваше на шафьорет шарени листовки до Лебеда с полицаето и Станко Кмета.
    • 8
      Ти
      Тишо
      5 0
      22:12, 22 сеп 2020
      Булгаристан от 1990 г. пак е зависим от Османската империя,така де, от Турция...
    • 9
      Ло
      Лошо
      9 -3
      23:03, 22 сеп 2020
      Чета тези коментари и не мога да повярвам в какво тъпо общество ми се налага да живея. С такива тъпаци.
    Последни новини