От х:

Днес в x:

Сблъсъци между мигранти заради коронавируса довели до опожаряването на Мория

Най-лошите сценарии се превръщат в реалност в бежанския лагер на гръцкия остров Лесбос след 2 часа тази нощ, пише агенция АНА-МПА.

Според агенцията обаче събитията показват, че докато сценариите съществуваха и по-рано, подготовката за посрещането им е била нулева. Лагерът Мория изгоря и продължава да гори почти изцяло, а голям брой бежанци и мигранти са избягали към околните планини. Мнозина са се насочили и към града (Митилини - б.ред.).

Повод за събитията стана уведомлението, че 35 души са дали положителни проби за коронавирус и трябва да бъдат поставени в изолация заедно с членове на семействата им, както и с всички, които са установени като контактни лица с тях. Това трябвало да стане в складови помещения малко встрани от основния лагер.

Някои мигранти реагирали на перспективата за изолация и отказали да напуснат лагера. Други късно вечерта се опитали да излязат навън и да се отправят към планините, смятайки, че така ще избегнат опасността от коронавируса, породена от контакта с онези, които не искали да отидат в изолация. Сблъсъците между групите бързо довели до пожари, първоначално около лагера, където изгорели всички палатки наоколо, а по-късно и в жилищните контейнери вътре.

След 2,30 часа през нощта голям брой бежанци и мигранти се движи в посока на града, като преминава и през селището Мория. Части на силите за борба с безредиците са направили блокада, за да им попречат да влязат в Митилини, административния център на острова.

Гръцките власти съобщиха, че заради пожара лагерът е бил евакуиран, съобщи телевизия Скай. Каналът цитира кмета на Митилини, според когото към околните планини са избягали около 1000 души, докато броят на онези, които отиват към града, не се уточнява. Остава въпросът къде ще бъдат настанени около 13 хиляди обитатели на лагера след пожара.

С около 12 500 жители Мория е най-големият бежански лагер в Европа. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини