От х:

Днес в x:

-1 °C

Учебната година стартира присъствено

Новата учебна година ще започне присъствено в цялата страна. Това съобщи днес просветният министър Красимир Вълчев.

Той посочи, че се очаква разпространението на коронавируса да продължи и в следващите месеци, затова в МОН е предпочетена една от основните две световни стратегии за реакция в ситуацията на пандемична обстановка-тази на превключването. Основното в нея е, че при висока заболеваемост в дадено училище ще се преминава от присъствена форма на обучение към онлайн. Така няма да се губи учебно време, а и образователната ни система е подготвена за такъв вариант.

От Министерството ще разпратят да училищата списък с мерки, които ще могат да бъдат допълвани локално, спрямо спецификата на всяко училище. Сред задължителните обаче ще са инструкциите за действие, в случай че бъде установен заразен с Ковид-19 ученик или учител. Директорите ще имат и списък от задължителни правила за дезинфекция и дистанция.

В хасковското Средно училище „В. Левски“ са готови за това да стартират учебната година традиционно. Директорката на училището казва, че са подготвени за реакция в различни варианти. През следващата седмица, след получаването на указанията от МОН, педагогическият екип ще обсъди и по-конкретно плана за действие при ситуация на евенуално  разпространение на заразата в школото. „По принцип организацията ни за разделяне на ученическите потоци е добра и сега. Имаме разделение на малки и големи ученици, така че в тази посока няма да се изисква кой знае каква трансформация. Отдавна в училището ни дезинфекцията и чистотата са основно изискване, което съм поставила. По този пункт също сме подготвени. Ако се наложи провеждането на онлайн обучение също -колегите и децата ни вече имат опит в дистанционното преподаване и учене в дигиталните платформи. Готови сме за всяка ситуация и смятам, че учебната година ще започне и ще продължи без особени сътресения.“, коментира директорката на училището, което е едно от най-големите в областния град, Милена Михайлова. Засега не се предвижда график за стъпаловидно започване на учебния ден, какъвто беше обявен вече от някои ,училища в страната.

Както и досега, на учениците, които не са в клас, без основателна причина, ще се пишат отсъствия. В разписаните от министър Вълчев насоки има изброени хронични заболявания, въз основа на които учениците могат да отсъстват. Родителите на тези деца ще могат да изберат временно те да се обучават вкъщи.

В училище „В.Левски“ в Хасково засега няма подадени молби или сигнали от родители за специфично обучение.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

 • 1
  25
  2551
  30 -3
  14:14, 27 авг 2020
  Едно умно нещо да направят!!!По-добра от присъствената форма на обучение няма!!!
  • 44
   447643
   14 -6
   14:30, 27 авг 2020
   Така е, но няма да е за дълго.
   Един заразен и цялото училище ще е на дистанционно.
  • Според Лансет Магазин , 2100 България ще бъде между
   2.63 и 1, 45 милиона
   ... Същия упадък ще е и в Гърция и в Сърбия
   ... НО Турция ще е 100 милиона и няма да има кой да ни защити
   ... Така че има 3 сценария да не изчезнем
   - роби в Отоманската империя
   - Балканска Конфедерация с Сърбия и Гърция
   - част от Руската Федерация


   https://www.thelancet.com/action/showFullTableHTML?isHtml=true&tableId=tbl1&pii=S0140-6736%2820%2930677-2
 • 2
  Уч
  Ученик
  19 -7
  14:50, 27 авг 2020
  Не съм вярвал, че ще го кажа,но....... Урааа пак на училище!
  Заради това онлайн обучение сложих очила. Друго си е на живо госпожата като обяснява урока, по-лесно се запомня, а няма да ме боли глава от шест часово висене на компютъра.
  • Мх
   Мхм, да
   1 -3
   02:08, 28 авг 2020
   Това или го е писал родител, или -- за очила си бил отдавна, щом те е боляла главата, освен ако не караш с онези CRT (бели и дебели) монитори, които бяха актуални преди 18 години.
 • 3
  Д-
  д-Р кОРОНОВ
  2 -7
  16:11, 27 авг 2020
  Няма да е за дълго 2 седмици максимално и после ид... Виж коментара
 • 4
  Ка
  Как така
  9 -1
  21:02, 27 авг 2020
  Що за директорка трябва да си, за да си назначиш напук на предишната заместничка нова заместничка, която е причина да си тръгне предходната! Да назначаваш и гониш воден само от интриги и личната амбиция да гледаш панаир и да се правиш на разпоредител на човешки съдби! После се сърди въпросната директорка, че й се носи славата на злобна и неуравновесена женица! Ами то всички вече виждат неадекватното управление на тази директорка!
 • 5
  Тх
  ТХП
  8 -1
  21:22, 27 авг 2020
  Аз пък мислех, че тая директорка по некадърност ги избира. Колкото по рошави и разтурени в морала - толкоз по добре, толкова повече растат в кариерата. Важното е там комплименти да капят - директорке моя, слънце мое, колко работите, колко сте прекрасна, колко сте грижовна към мойта персона... Да му се доповръща на човек от такива подлоги и лизачки.
  • Не
   Не разбирам
   0 -1
   21:43, 27 авг 2020
   Коя обсъждате? На коя градина?
 • 6
  Ем
  Еми
  4 -1
  21:49, 27 авг 2020
  Не е на градина директорката! На училището е - това с тия червените тениски, дето и донесоха дивиденти!
 • 7
  Ко
  Ко
  2 -2
  22:05, 27 авг 2020
  Ви е майтапите ли се - Снегурачка зам директор на училище! Това е пълен .ашак! Или някой виц! Няма ли и за мене някоя началническа длъжност?

Хороскоп за 25.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Погрижете се за здравето си и добрата си физическа форма. Дори да нямате сериозни проблеми е необходимо да бъдете по-отговорни към себе си. Подбирайте храната си и се движете повече. Съберете силите си за начинание, изискващо много енергия. В личните си взаимоотношения е добре да бъдете по-открити.
25 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С прагматичното си мислене ще се предпазите от разочарования. Следвайте набелязаната си програма и ще избегнете затрудненията, както и се окажете на подходящото място. Срещите ви ще минават гладко и в конструктивен план ще подреждате детайлите по предстоящ проект. Много хора имат се нуждаят от вас, бъдете благосклонни към желанията им.
25 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Финансови придобивки ще направят деня ви особено щастлив. Проявената ви находчивост и съпричастност към проблемите на други хора ще бъде възнаградена. Пред вас се откриват нови хоризонти, не ги затваряйте с прибързани реакции и гняв от чужди ходове. Погрижете се и за здравето си, не експериментирайте с него.
25 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Динамичен ден и промяна на плановете ви. Нововъведение на работното място ще ви съсредоточи към служебните задачи. Ако ви владеят романтични мисли ще трябва да ги отложите до почивните дни. Тогава ще може да си позволите разпускане и повече волности. Няма как, ще трябва да потърпите.
25 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще бъдете ангажирани в много посоки. Независимо с какво се захващате бъдете търпеливи към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения със своите изяви.
25 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Делата ви ще се развиват и без да изпадате в крайности. Достатъчно е да сте трезво мислещи и добри. Ако пък решите да бъдете наблюдатели няма да сгрешите. Каквото има да се случи, ще стане. Прекалено изнервени сте, намерете време за почивка. Нужно ви е да преосмислите някои свои възгледи и решения.
25 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се справите със задача, работата по която изисква допълнителна информация. В състояние сте да се мобилизирате и да доведете нещата до добър край, включвайки участието и на други хора. Дайте си почивка вечерта, има какво да ви зарадва, стига да не предпочетете тишината.
25 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се отнесете достатъчно сериозно към чужд проблем, използвайки рутината и опита, които имате. Помагайки, на практика облекчавате собственото си положение. Безработните ще открият нови идеи, част от които ще побързат да приложат на дело. Постепенно отпада зависимостта ви от други хора.
25 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
25 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще дадете предимство на инициативи от различен характер, като няма да пренебрегвате и текущите си дела днес. Влагайки желание и енергия във всичко, с което се занимавате, ще постигате очакванията си. Домашните ремонти могат да се разраснат, но винаги е така - започваш едно, а излизат още.
25 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще наложите ред и дисциплина по отношение на работата си, особено, ако тя включва участието и на други хора. Тези ви действия няма да се приемат с възторг, но и няма да срещнете спънки. Очертават се финансови придобивки, а други, които търсят работа, ще намерят своето място. Прогнозите ви ще се сбъднат и ще повишите авторитета си, което ви задължава.
25 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Професионални интереси ще ви подтикнат да търсите съдействие от представители с ясни позиции и изразено присъствие в съответната сфера. Организирани и делови, ще пристъпите към адекватни и последователни действия. И ще постигнете своето, така, както сте го правили и до сега.
25 ное 2020
Последни новини