От х:

Днес в x:

Учебната година стартира присъствено

Новата учебна година ще започне присъствено в цялата страна. Това съобщи днес просветният министър Красимир Вълчев.

Той посочи, че се очаква разпространението на коронавируса да продължи и в следващите месеци, затова в МОН е предпочетена една от основните две световни стратегии за реакция в ситуацията на пандемична обстановка-тази на превключването. Основното в нея е, че при висока заболеваемост в дадено училище ще се преминава от присъствена форма на обучение към онлайн. Така няма да се губи учебно време, а и образователната ни система е подготвена за такъв вариант.

От Министерството ще разпратят да училищата списък с мерки, които ще могат да бъдат допълвани локално, спрямо спецификата на всяко училище. Сред задължителните обаче ще са инструкциите за действие, в случай че бъде установен заразен с Ковид-19 ученик или учител. Директорите ще имат и списък от задължителни правила за дезинфекция и дистанция.

В хасковското Средно училище „В. Левски“ са готови за това да стартират учебната година традиционно. Директорката на училището казва, че са подготвени за реакция в различни варианти. През следващата седмица, след получаването на указанията от МОН, педагогическият екип ще обсъди и по-конкретно плана за действие при ситуация на евенуално  разпространение на заразата в школото. „По принцип организацията ни за разделяне на ученическите потоци е добра и сега. Имаме разделение на малки и големи ученици, така че в тази посока няма да се изисква кой знае каква трансформация. Отдавна в училището ни дезинфекцията и чистотата са основно изискване, което съм поставила. По този пункт също сме подготвени. Ако се наложи провеждането на онлайн обучение също -колегите и децата ни вече имат опит в дистанционното преподаване и учене в дигиталните платформи. Готови сме за всяка ситуация и смятам, че учебната година ще започне и ще продължи без особени сътресения.“, коментира директорката на училището, което е едно от най-големите в областния град, Милена Михайлова. Засега не се предвижда график за стъпаловидно започване на учебния ден, какъвто беше обявен вече от някои ,училища в страната.

Както и досега, на учениците, които не са в клас, без основателна причина, ще се пишат отсъствия. В разписаните от министър Вълчев насоки има изброени хронични заболявания, въз основа на които учениците могат да отсъстват. Родителите на тези деца ще могат да изберат временно те да се обучават вкъщи.

В училище „В.Левски“ в Хасково засега няма подадени молби или сигнали от родители за специфично обучение.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

  • 1
    25
    2551
    30 -3
    14:14, 27 авг 2020
    Едно умно нещо да направят!!!По-добра от присъствената форма на обучение няма!!!
    • 44
      447643
      14 -6
      14:30, 27 авг 2020
      Така е, но няма да е за дълго.
      Един заразен и цялото училище ще е на дистанционно.
    • Според Лансет Магазин , 2100 България ще бъде между
      2.63 и 1, 45 милиона
      ... Същия упадък ще е и в Гърция и в Сърбия
      ... НО Турция ще е 100 милиона и няма да има кой да ни защити
      ... Така че има 3 сценария да не изчезнем
      - роби в Отоманската империя
      - Балканска Конфедерация с Сърбия и Гърция
      - част от Руската Федерация


      https://www.thelancet.com/action/showFullTableHTML?isHtml=true&tableId=tbl1&pii=S0140-6736%2820%2930677-2
  • 2
    Уч
    Ученик
    19 -7
    14:50, 27 авг 2020
    Не съм вярвал, че ще го кажа,но....... Урааа пак на училище!
    Заради това онлайн обучение сложих очила. Друго си е на живо госпожата като обяснява урока, по-лесно се запомня, а няма да ме боли глава от шест часово висене на компютъра.
    • Мх
      Мхм, да
      1 -3
      02:08, 28 авг 2020
      Това или го е писал родител, или -- за очила си бил отдавна, щом те е боляла главата, освен ако не караш с онези CRT (бели и дебели) монитори, които бяха актуални преди 18 години.
  • 3
    Д-
    д-Р кОРОНОВ
    2 -7
    16:11, 27 авг 2020
    Няма да е за дълго 2 седмици максимално и после ид... Виж коментара
  • 4
    Ка
    Как така
    9 -1
    21:02, 27 авг 2020
    Що за директорка трябва да си, за да си назначиш напук на предишната заместничка нова заместничка, която е причина да си тръгне предходната! Да назначаваш и гониш воден само от интриги и личната амбиция да гледаш панаир и да се правиш на разпоредител на човешки съдби! После се сърди въпросната директорка, че й се носи славата на злобна и неуравновесена женица! Ами то всички вече виждат неадекватното управление на тази директорка!
  • 5
    Тх
    ТХП
    8 -1
    21:22, 27 авг 2020
    Аз пък мислех, че тая директорка по некадърност ги избира. Колкото по рошави и разтурени в морала - толкоз по добре, толкова повече растат в кариерата. Важното е там комплименти да капят - директорке моя, слънце мое, колко работите, колко сте прекрасна, колко сте грижовна към мойта персона... Да му се доповръща на човек от такива подлоги и лизачки.
    • Не
      Не разбирам
      0 -1
      21:43, 27 авг 2020
      Коя обсъждате? На коя градина?
  • 6
    Ем
    Еми
    4 -1
    21:49, 27 авг 2020
    Не е на градина директорката! На училището е - това с тия червените тениски, дето и донесоха дивиденти!
  • 7
    Ко
    Ко
    2 -2
    22:05, 27 авг 2020
    Ви е майтапите ли се - Снегурачка зам директор на училище! Това е пълен .ашак! Или някой виц! Няма ли и за мене някоя началническа длъжност?

Още новини

Последни новини