От х:

Днес в x:

1 °C

Учебната година стартира присъствено

Новата учебна година ще започне присъствено в цялата страна. Това съобщи днес просветният министър Красимир Вълчев.

Той посочи, че се очаква разпространението на коронавируса да продължи и в следващите месеци, затова в МОН е предпочетена една от основните две световни стратегии за реакция в ситуацията на пандемична обстановка-тази на превключването. Основното в нея е, че при висока заболеваемост в дадено училище ще се преминава от присъствена форма на обучение към онлайн. Така няма да се губи учебно време, а и образователната ни система е подготвена за такъв вариант.

От Министерството ще разпратят да училищата списък с мерки, които ще могат да бъдат допълвани локално, спрямо спецификата на всяко училище. Сред задължителните обаче ще са инструкциите за действие, в случай че бъде установен заразен с Ковид-19 ученик или учител. Директорите ще имат и списък от задължителни правила за дезинфекция и дистанция.

В хасковското Средно училище „В. Левски“ са готови за това да стартират учебната година традиционно. Директорката на училището казва, че са подготвени за реакция в различни варианти. През следващата седмица, след получаването на указанията от МОН, педагогическият екип ще обсъди и по-конкретно плана за действие при ситуация на евенуално  разпространение на заразата в школото. „По принцип организацията ни за разделяне на ученическите потоци е добра и сега. Имаме разделение на малки и големи ученици, така че в тази посока няма да се изисква кой знае каква трансформация. Отдавна в училището ни дезинфекцията и чистотата са основно изискване, което съм поставила. По този пункт също сме подготвени. Ако се наложи провеждането на онлайн обучение също -колегите и децата ни вече имат опит в дистанционното преподаване и учене в дигиталните платформи. Готови сме за всяка ситуация и смятам, че учебната година ще започне и ще продължи без особени сътресения.“, коментира директорката на училището, което е едно от най-големите в областния град, Милена Михайлова. Засега не се предвижда график за стъпаловидно започване на учебния ден, какъвто беше обявен вече от някои ,училища в страната.

Както и досега, на учениците, които не са в клас, без основателна причина, ще се пишат отсъствия. В разписаните от министър Вълчев насоки има изброени хронични заболявания, въз основа на които учениците могат да отсъстват. Родителите на тези деца ще могат да изберат временно те да се обучават вкъщи.

В училище „В.Левски“ в Хасково засега няма подадени молби или сигнали от родители за специфично обучение.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

 • 1
  25
  2551
  30 -3
  14:14, 27 авг 2020
  Едно умно нещо да направят!!!По-добра от присъствената форма на обучение няма!!!
  • 44
   447643
   14 -6
   14:30, 27 авг 2020
   Така е, но няма да е за дълго.
   Един заразен и цялото училище ще е на дистанционно.
  • Според Лансет Магазин , 2100 България ще бъде между
   2.63 и 1, 45 милиона
   ... Същия упадък ще е и в Гърция и в Сърбия
   ... НО Турция ще е 100 милиона и няма да има кой да ни защити
   ... Така че има 3 сценария да не изчезнем
   - роби в Отоманската империя
   - Балканска Конфедерация с Сърбия и Гърция
   - част от Руската Федерация


   https://www.thelancet.com/action/showFullTableHTML?isHtml=true&tableId=tbl1&pii=S0140-6736%2820%2930677-2
 • 2
  Уч
  Ученик
  19 -7
  14:50, 27 авг 2020
  Не съм вярвал, че ще го кажа,но....... Урааа пак на училище!
  Заради това онлайн обучение сложих очила. Друго си е на живо госпожата като обяснява урока, по-лесно се запомня, а няма да ме боли глава от шест часово висене на компютъра.
  • Мх
   Мхм, да
   1 -3
   02:08, 28 авг 2020
   Това или го е писал родител, или -- за очила си бил отдавна, щом те е боляла главата, освен ако не караш с онези CRT (бели и дебели) монитори, които бяха актуални преди 18 години.
 • 3
  Д-
  д-Р кОРОНОВ
  2 -7
  16:11, 27 авг 2020
  Няма да е за дълго 2 седмици максимално и после ид... Виж коментара
 • 4
  Ка
  Как така
  9 -1
  21:02, 27 авг 2020
  Що за директорка трябва да си, за да си назначиш напук на предишната заместничка нова заместничка, която е причина да си тръгне предходната! Да назначаваш и гониш воден само от интриги и личната амбиция да гледаш панаир и да се правиш на разпоредител на човешки съдби! После се сърди въпросната директорка, че й се носи славата на злобна и неуравновесена женица! Ами то всички вече виждат неадекватното управление на тази директорка!
 • 5
  Тх
  ТХП
  8 -1
  21:22, 27 авг 2020
  Аз пък мислех, че тая директорка по некадърност ги избира. Колкото по рошави и разтурени в морала - толкоз по добре, толкова повече растат в кариерата. Важното е там комплименти да капят - директорке моя, слънце мое, колко работите, колко сте прекрасна, колко сте грижовна към мойта персона... Да му се доповръща на човек от такива подлоги и лизачки.
  • Не
   Не разбирам
   0 -1
   21:43, 27 авг 2020
   Коя обсъждате? На коя градина?
 • 6
  Ем
  Еми
  4 -1
  21:49, 27 авг 2020
  Не е на градина директорката! На училището е - това с тия червените тениски, дето и донесоха дивиденти!
 • 7
  Ко
  Ко
  2 -2
  22:05, 27 авг 2020
  Ви е майтапите ли се - Снегурачка зам директор на училище! Това е пълен .ашак! Или някой виц! Няма ли и за мене някоя началническа длъжност?

Хороскоп за 08.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
08 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
08 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
08 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
08 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
08 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
08 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
08 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
08 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
08 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
08 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
08 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
08 мар 2021
Последни новини