От х:

Днес в x:

26 °C

Учебната година стартира присъствено

Новата учебна година ще започне присъствено в цялата страна. Това съобщи днес просветният министър Красимир Вълчев.

Той посочи, че се очаква разпространението на коронавируса да продължи и в следващите месеци, затова в МОН е предпочетена една от основните две световни стратегии за реакция в ситуацията на пандемична обстановка-тази на превключването. Основното в нея е, че при висока заболеваемост в дадено училище ще се преминава от присъствена форма на обучение към онлайн. Така няма да се губи учебно време, а и образователната ни система е подготвена за такъв вариант.

От Министерството ще разпратят да училищата списък с мерки, които ще могат да бъдат допълвани локално, спрямо спецификата на всяко училище. Сред задължителните обаче ще са инструкциите за действие, в случай че бъде установен заразен с Ковид-19 ученик или учител. Директорите ще имат и списък от задължителни правила за дезинфекция и дистанция.

В хасковското Средно училище „В. Левски“ са готови за това да стартират учебната година традиционно. Директорката на училището казва, че са подготвени за реакция в различни варианти. През следващата седмица, след получаването на указанията от МОН, педагогическият екип ще обсъди и по-конкретно плана за действие при ситуация на евенуално  разпространение на заразата в школото. „По принцип организацията ни за разделяне на ученическите потоци е добра и сега. Имаме разделение на малки и големи ученици, така че в тази посока няма да се изисква кой знае каква трансформация. Отдавна в училището ни дезинфекцията и чистотата са основно изискване, което съм поставила. По този пункт също сме подготвени. Ако се наложи провеждането на онлайн обучение също -колегите и децата ни вече имат опит в дистанционното преподаване и учене в дигиталните платформи. Готови сме за всяка ситуация и смятам, че учебната година ще започне и ще продължи без особени сътресения.“, коментира директорката на училището, което е едно от най-големите в областния град, Милена Михайлова. Засега не се предвижда график за стъпаловидно започване на учебния ден, какъвто беше обявен вече от някои ,училища в страната.

Както и досега, на учениците, които не са в клас, без основателна причина, ще се пишат отсъствия. В разписаните от министър Вълчев насоки има изброени хронични заболявания, въз основа на които учениците могат да отсъстват. Родителите на тези деца ще могат да изберат временно те да се обучават вкъщи.

В училище „В.Левски“ в Хасково засега няма подадени молби или сигнали от родители за специфично обучение.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

 • 1
  25
  2551
  30 -3
  14:14, 27 авг 2020
  Едно умно нещо да направят!!!По-добра от присъствената форма на обучение няма!!!
  • 44
   447643
   14 -6
   14:30, 27 авг 2020
   Така е, но няма да е за дълго.
   Един заразен и цялото училище ще е на дистанционно.
  • Според Лансет Магазин , 2100 България ще бъде между
   2.63 и 1, 45 милиона
   ... Същия упадък ще е и в Гърция и в Сърбия
   ... НО Турция ще е 100 милиона и няма да има кой да ни защити
   ... Така че има 3 сценария да не изчезнем
   - роби в Отоманската империя
   - Балканска Конфедерация с Сърбия и Гърция
   - част от Руската Федерация


   https://www.thelancet.com/action/showFullTableHTML?isHtml=true&tableId=tbl1&pii=S0140-6736%2820%2930677-2
 • 2
  Уч
  Ученик
  19 -7
  14:50, 27 авг 2020
  Не съм вярвал, че ще го кажа,но....... Урааа пак на училище!
  Заради това онлайн обучение сложих очила. Друго си е на живо госпожата като обяснява урока, по-лесно се запомня, а няма да ме боли глава от шест часово висене на компютъра.
  • Мх
   Мхм, да
   1 -3
   02:08, 28 авг 2020
   Това или го е писал родител, или -- за очила си бил отдавна, щом те е боляла главата, освен ако не караш с онези CRT (бели и дебели) монитори, които бяха актуални преди 18 години.
 • 3
  Д-
  д-Р кОРОНОВ
  2 -7
  16:11, 27 авг 2020
  Няма да е за дълго 2 седмици максимално и после ид... Виж коментара
 • 4
  Ка
  Как така
  9 -1
  21:02, 27 авг 2020
  Що за директорка трябва да си, за да си назначиш напук на предишната заместничка нова заместничка, която е причина да си тръгне предходната! Да назначаваш и гониш воден само от интриги и личната амбиция да гледаш панаир и да се правиш на разпоредител на човешки съдби! После се сърди въпросната директорка, че й се носи славата на злобна и неуравновесена женица! Ами то всички вече виждат неадекватното управление на тази директорка!
 • 5
  Тх
  ТХП
  8 -1
  21:22, 27 авг 2020
  Аз пък мислех, че тая директорка по некадърност ги избира. Колкото по рошави и разтурени в морала - толкоз по добре, толкова повече растат в кариерата. Важното е там комплименти да капят - директорке моя, слънце мое, колко работите, колко сте прекрасна, колко сте грижовна към мойта персона... Да му се доповръща на човек от такива подлоги и лизачки.
  • Не
   Не разбирам
   0 -1
   21:43, 27 авг 2020
   Коя обсъждате? На коя градина?
 • 6
  Ем
  Еми
  4 -1
  21:49, 27 авг 2020
  Не е на градина директорката! На училището е - това с тия червените тениски, дето и донесоха дивиденти!
 • 7
  Ко
  Ко
  2 -2
  22:05, 27 авг 2020
  Ви е майтапите ли се - Снегурачка зам директор на училище! Това е пълен .ашак! Или някой виц! Няма ли и за мене някоя началническа длъжност?

Хороскоп за 23.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С финансови и други придобивки ще отбележите днешния ден. Развитията ще ви зарадват, но основната заслуга за тях сте вие самите. Сега може да успокоите темпото и да споделите с близките си доброто си настроение. Очаква ви приятен и ненатоварен ден, красивите гледки на природата ще върнат силите и желанието ви да не прекъсвате добрата тенденция.
23 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Налице са всички изгледи този ден да мине спокойно и без излишни емоции. Имате нужда от почивка и хубавото е че ви се откриват добри възможности за разтоварване. Отложете разговор с ваш близък, ако обстоятелствата го позволяват, тъй като това само ще ви натовари, а и едва ли ще успеете да постигнете целта си. Съобразете се с нещо, което любимия човек иска от вас.
23 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Заемате се с доста задачи, но непостоянството ви може да ви изиграе лоша шега. Бъдете внимателни при работа с документи, не подписвайте нещо, със съдържанието на което не сте запознати достатъчно добре. Хармонични семейни и професионални отношения.
23 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
За някои ваши проблеми могат да ви помогнат ваши близки. Ремонтна дейност ще ангажира вниманието и силите на част от вас. Други ги очаква приятна изненада и придобивки. Самочувствието ви е на ниво, а чувството ви на хумор ще ви обгражда с приятна компания. Успешно представяне на изпити очаква учащите се.
23 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Тръгвайки на път, има задачи, които не търпят отлагане. Подгответе автомобила, консултирайте се за променените услови по пътищата, ако има такива и шофирайте внимателно. Радостни вести ще направят деня ви по-вълнуващ. За някои те са свързани с предстояща изява, за други с възможност да реализират финансова сделка.
23 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Получавате добри новини, свързани с настоящата ви работа, което ще ви позволи да действате доста по-свободно днес. Внимавайте обаче с ангажименти, свързани с хора, които не познавате твърде добре. Ще ви се наложи да вдъхнете повече увереност на човек от обкръжението ви, който е на прав път, но му липсва самочувствието че ще успее.
23 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Изпълнени сте с ентусиазъм и идеи за амбициозни проекти, и нямате търпение да пристъпите към осъществяването им. Помислете разумно какво сте в състояние да жертвате за да осъществите друго. Едва тогава пристъпете към действие. Обърнете внимание и на потенциалните партньори, в сътрудничеството ви има бъдеще.
23 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ще бъдете изявено активни. Ако се измъчвате от тревожни мисли по определен човек, по добре поговорете с него. Ще си изясните недоразуменията и ще ви олекне. На работното място не допускайте да ви приписват чужди пропуски. Старайте се с поведението си в семейството да предизвиквате уважение.
23 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е много ползотворен за вас. Ще преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще имате възможност да си починете.
23 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Следвайки интересите, ще пренебрегнете нечие неодобрение във връзка с действията ви и ще продължите напред. В обкръжението ви има хора, чиито оценки не винаги съвпадат с вашите и приемате отношението им враждебно, но боже и да грешите. Вземете мерки и не изоставяйте в сроковете, които не търпят отлагане.
23 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намирайте мярката във всичко, за да не си създавате сами затруднения. Денят предразполага към съзидателна работа, творческите занимания ще са интересни и създаващи усещане за пълнота. Любовта е до вас, стига да отворите сетивата си за положителните вълнения, с които ни зарежда допира й.
23 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете желанието си да се утвърждавате като професионалисти в перспективна посока. Не пропускайте добрата възможност. Бъдете по-гъвкави при вземането на решения и ще стъпите на вярната пътека. Ставащото идва да ви покаже, че пред вас се откриват нови хоризонти. С далновидността си печелите преднина, очакват ви възнаграждения и придобивки.
23 юни 2021
Последни новини