От х:

Днес в x:

26 °C

Учебната година стартира присъствено

Новата учебна година ще започне присъствено в цялата страна. Това съобщи днес просветният министър Красимир Вълчев.

Той посочи, че се очаква разпространението на коронавируса да продължи и в следващите месеци, затова в МОН е предпочетена една от основните две световни стратегии за реакция в ситуацията на пандемична обстановка-тази на превключването. Основното в нея е, че при висока заболеваемост в дадено училище ще се преминава от присъствена форма на обучение към онлайн. Така няма да се губи учебно време, а и образователната ни система е подготвена за такъв вариант.

От Министерството ще разпратят да училищата списък с мерки, които ще могат да бъдат допълвани локално, спрямо спецификата на всяко училище. Сред задължителните обаче ще са инструкциите за действие, в случай че бъде установен заразен с Ковид-19 ученик или учител. Директорите ще имат и списък от задължителни правила за дезинфекция и дистанция.

В хасковското Средно училище „В. Левски“ са готови за това да стартират учебната година традиционно. Директорката на училището казва, че са подготвени за реакция в различни варианти. През следващата седмица, след получаването на указанията от МОН, педагогическият екип ще обсъди и по-конкретно плана за действие при ситуация на евенуално  разпространение на заразата в школото. „По принцип организацията ни за разделяне на ученическите потоци е добра и сега. Имаме разделение на малки и големи ученици, така че в тази посока няма да се изисква кой знае каква трансформация. Отдавна в училището ни дезинфекцията и чистотата са основно изискване, което съм поставила. По този пункт също сме подготвени. Ако се наложи провеждането на онлайн обучение също -колегите и децата ни вече имат опит в дистанционното преподаване и учене в дигиталните платформи. Готови сме за всяка ситуация и смятам, че учебната година ще започне и ще продължи без особени сътресения.“, коментира директорката на училището, което е едно от най-големите в областния град, Милена Михайлова. Засега не се предвижда график за стъпаловидно започване на учебния ден, какъвто беше обявен вече от някои ,училища в страната.

Както и досега, на учениците, които не са в клас, без основателна причина, ще се пишат отсъствия. В разписаните от министър Вълчев насоки има изброени хронични заболявания, въз основа на които учениците могат да отсъстват. Родителите на тези деца ще могат да изберат временно те да се обучават вкъщи.

В училище „В.Левски“ в Хасково засега няма подадени молби или сигнали от родители за специфично обучение.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

 • 1
  25
  2551
  30 -3
  14:14, 27 авг 2020
  Едно умно нещо да направят!!!По-добра от присъствената форма на обучение няма!!!
  • 44
   447643
   14 -6
   14:30, 27 авг 2020
   Така е, но няма да е за дълго.
   Един заразен и цялото училище ще е на дистанционно.
  • Според Лансет Магазин , 2100 България ще бъде между
   2.63 и 1, 45 милиона
   ... Същия упадък ще е и в Гърция и в Сърбия
   ... НО Турция ще е 100 милиона и няма да има кой да ни защити
   ... Така че има 3 сценария да не изчезнем
   - роби в Отоманската империя
   - Балканска Конфедерация с Сърбия и Гърция
   - част от Руската Федерация


   https://www.thelancet.com/action/showFullTableHTML?isHtml=true&tableId=tbl1&pii=S0140-6736%2820%2930677-2
 • 2
  Уч
  Ученик
  19 -7
  14:50, 27 авг 2020
  Не съм вярвал, че ще го кажа,но....... Урааа пак на училище!
  Заради това онлайн обучение сложих очила. Друго си е на живо госпожата като обяснява урока, по-лесно се запомня, а няма да ме боли глава от шест часово висене на компютъра.
  • Мх
   Мхм, да
   1 -3
   02:08, 28 авг 2020
   Това или го е писал родител, или -- за очила си бил отдавна, щом те е боляла главата, освен ако не караш с онези CRT (бели и дебели) монитори, които бяха актуални преди 18 години.
 • 3
  Д-
  д-Р кОРОНОВ
  2 -7
  16:11, 27 авг 2020
  Няма да е за дълго 2 седмици максимално и после ид... Виж коментара
 • 4
  Ка
  Как така
  9 -1
  21:02, 27 авг 2020
  Що за директорка трябва да си, за да си назначиш напук на предишната заместничка нова заместничка, която е причина да си тръгне предходната! Да назначаваш и гониш воден само от интриги и личната амбиция да гледаш панаир и да се правиш на разпоредител на човешки съдби! После се сърди въпросната директорка, че й се носи славата на злобна и неуравновесена женица! Ами то всички вече виждат неадекватното управление на тази директорка!
 • 5
  Тх
  ТХП
  8 -1
  21:22, 27 авг 2020
  Аз пък мислех, че тая директорка по некадърност ги избира. Колкото по рошави и разтурени в морала - толкоз по добре, толкова повече растат в кариерата. Важното е там комплименти да капят - директорке моя, слънце мое, колко работите, колко сте прекрасна, колко сте грижовна към мойта персона... Да му се доповръща на човек от такива подлоги и лизачки.
  • Не
   Не разбирам
   0 -1
   21:43, 27 авг 2020
   Коя обсъждате? На коя градина?
 • 6
  Ем
  Еми
  4 -1
  21:49, 27 авг 2020
  Не е на градина директорката! На училището е - това с тия червените тениски, дето и донесоха дивиденти!
 • 7
  Ко
  Ко
  2 -2
  22:05, 27 авг 2020
  Ви е майтапите ли се - Снегурачка зам директор на училище! Това е пълен .ашак! Или някой виц! Няма ли и за мене някоя началническа длъжност?

Хороскоп за 18.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
18 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
18 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
18 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
18 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
18 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
18 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
18 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
18 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
18 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
18 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
18 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
18 сеп 2020
Последни новини